header-landenpagina-Oeganda-gezin-stichtingvluchteling

Oeganda

Omringd door conflict

Oeganda is een land in wederopbouw na decennia van oorlog. Tegelijk vangt het meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen op. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp aan zowel de vluchtelingen als de lokale bevolking.

Factcheck

44,8 miljoen inwoners
44,8 miljoen inwoners
538.252 Oegandese vluchtelingen
538.252 Oegandese vluchtelingen
het land uit
> 1,3 miljoen vluchtelingen naar Oeganda
> 1,3 miljoen vluchtelingen naar Oeganda
uit Zuid-Soedan, Congo, Burundi en Somalie
1987 | Start huidige crisis
1987 | Start huidige crisis
1998 | Start van onze hulpverlening
1998 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Oeganda vangt meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen op en is daarmee het grootste gastlanden in Afrika. Dit terwijl het land zelf nog in opbouw is na decennia van intern conflict. Deze vluchtelingen komen met name uit Zuid-Soedan (842.600) en de DR Congo (376.000), maar ook uit Burundi (40.500) en Somalie (37.000). 60% van de vluchtelingen is kind.

Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) helpen we Oegandezen bij de wederopbouw van hun gemeenschappen en de opvang van de buitenlandse vluchtelingen.

Oeganda leed vanaf 1998 onder de verschrikkingen van de Lord's Resistance Army (LRA). Dit rebellenleger was met name actief in het noorden van het land en doodde tienduizenden mensen. Kinderen werden ontvoerd en gedwongen om mee te vechten. Meer dan 1 miljoen mensen sloegen op de vlucht, velen kwamen terecht in kampen met slechte leefomstandigheden.

Opbouw

In Oeganda hebben de tientallen jaren van conflict gezorgd voor ontwrichte families en beschadigde of verwoeste scholen, klinieken en markten. Sinds het vredesakkoord in 2006, zijn Oegandezen hun levens en gemeenschappen opnieuw aan het opbouwen. Tegelijkertijd vangt Oeganda meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen op die het geweld in hun eigen landen ontvluchtten.

Vluchtelingen

Vluchtelingen uit Zuid-Soedan zijn sinds een uitbraak van geweld in juli 2016 met duizenden per dag de grens overgestoken naar Oeganda. Velen gaan naar Bidi Bidi, een klein dorpje dat in enkele maanden tijd is uitgegroeid tot een van de grootste nederzettingen met vluchtelingen ter wereld. Daarnaast vangt Oeganda vluchtelingen op uit Democratische Republiek Congo en Burundi.

Oegandezen weten wat het is om te vluchten voor je leven. Daarom heeft Oeganda een coulant vluchtelingenbeleid. Vluchtelingen worden niet opgevangen in kampen, maar in nederzettingen van waaruit zij integreren in de lokale gemeenschappen. Ze krijgen een stukje land om te verbouwen en mogen vrij werken en reizen. Toch hebben vluchtelingen grote moeite om te voorzien in de dagelijkse behoeftes. 

Voorzieningen onder druk

Daarnaast is Oeganda zelf nog aan het herstellen van decennia van oorlog. Meer dan 8 miljoen Oegandezen leven in armoede. Medische zorg, watervoorzieningen en andere lokale infrastructuur waren al onvoldoende en komen nu verder onder druk te staan door de grote hoeveelheid mensen op de vlucht die hier veiligheid zoeken. 

In Oeganda begonnen we ons werk met het bieden van noodhulp en hulp bij de wederopbouw aan ontheemden in het noorden van het land. Ook hielpen we de vluchtelingen uit Soedan, de Democratische Republiek Congo en Rwanda.

Sinds 2012 helpen we stedelijke vluchtelingenvrouwen bij hun economische ontwikkeling. In Bidibidi helpen we bij de opvang van Zuid-Soedanese vluchtelingen door te werken aan economisch welzijn en bescherming.

  Nu Oeganda zo veel vluchtelingen opvangt en zelf kwetsbaar blijft voor rampen en conflicten, is ons werk belangrijker dan ooit. Samen met het IRC blijven we ons inzetten voor de mensen die het hardst getroffen worden. Vrouwen, kinderen en mensen in afgelegen gebieden krijgen extra aandacht. Ook blijven we hulp bieden aan vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen.

  Samen met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren sterk maken op de thema’s economisch welzijn en bescherming. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

  Gezondheid

  Iedereen verdient een goede gezondheid en medische zorg wanneer we ziek worden. In de komende jaren zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot medische zorg. Dit doen we onder andere door lokale gezondheidswerkers op te leiden en aan te nemen.

  Daarnaast zullen we vrouwen en tienermeisjes behoeden of behandelen voor complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.

  Economisch welzijn

  Om armoede te bestrijden, zullen we mensen helpen met trainingen in ondernemersvaardigheden en startsubsidies. Ook zullen we banen en carrièrekansen creëren voor vrouwen. Tegelijk helpen we ze om financiële zaken thuis bespreekbaar te maken.

  Bescherming

  We hebben speciale aandacht voor meisjes en vrouwen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld. Wij bieden voorlichting en psychosociale ondersteuning om te leren omgaan met hun ervaringen. Daarnaast bevorderen wij betere dienstverlening en zorgen wij voor goede voorlichting in de gemeenschap over de risico's van bepaalde traditionele gebruiken als kindhuwelijken. 

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Oeganda

  Geen projecten gevonden

   

  Lees meer nieuws

  Philips en Stichting Vluchteling samen tegen kindersterfte in Oeganda en Tsjaad
  29-10-2020
  Philips en Stichting Vluchteling samen tegen kindersterfte in Oeganda en Tsjaad
  Bidi Bidi: van klein dorpje naar een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld
  15-11-2016
  Bidi Bidi: van klein dorpje naar een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld