header-landenpagina-irak-mensenopvlucht-stichtingvluchteling

Over Stichting Vluchteling

Directe hulp bij acute nood

Het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld en onderdrukking is het hoogste aantal ooit; 82,4 miljoen vrouwen, mannen en kinderen. Stichting Vluchteling biedt hulp in ’s werelds ernstigste humanitaire crises.

1 op de 95 mensen wereldwijd is op de vlucht. Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie sinds 1976 wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden we levensreddende noodhulp als medische zorg, onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op ons rekenen, bijvoorbeeld voor onderwijs en psychosociale steun ter verwerking van traumatische ervaringen.

*Vluchtelingen zijn mensen die hun eigen land zijn ontvlucht. Ontheemden zijn op de vlucht in eigen land.

Nooit eerder waren er zo veel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking: 82,4 miljoen. Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat elke 2 seconden één man, vrouw of kind op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Ongeveer 41% van hen is kind.

Mensen vluchten omdat ze niet anders kunnen. De overgrote meerderheid blijft in eigen land of regio, waar ze opvang vinden in vluchtelingenkampen of in stedelijke omgeving. Hulp is harder nodig dan ooit. Stichting Vluchteling biedt sinds 1976 humanitaire hulp aan vluchtelingen en ontheemden.

Noodhulp bieden in humanitaire crises waar ook ter wereld – dat is de kern van ons werk. Soms moeten we razendsnel in actie komen om levens te redden.

Maar de aard van crises verandert: ze duren langer en er zijn steeds meer mensen die hulp nodig hebben. Daarom bieden we ook langdurige humanitaire hulp. Bijvoorbeeld door te zorgen voor onderwijs in vluchtelingenkampen of door hulp te bieden aan de slachtoffers van seksueel geweld.

Hulp bij terugkeer en wederopbouw

Daarnaast helpt Stichting Vluchteling wanneer mensen eindelijk weer naar huis kunnen. Zo ruimen we landmijnen, herbouwen we scholen en helpen we mensen om werk te vinden. Zo dragen we bij aan hun terugkeer en de wederopbouw.

Een stem aan vluchtelingen

Maar soms is hulp bieden niet voldoende. Daarom geven we vluchtelingen een stem. We spreken ons publiekelijk uit voor hen, stellen misstanden aan de kaak en geven voorlichting aan het Nederlandse publiek.

Stichting Vluchteling geeft hulp aan vluchtelingen en ontheemden in acute of langdurige crisissituaties. Niet alleen wanneer een crisis internationaal veel aandacht krijgt, maar ook wanneer het lijden zich in stilte afspeelt. Bovendien helpen we mensen wanneer ze eindelijk kunnen terugkeren naar huis.

Stedelijke vluchtelingen

Tegenwoordig vindt meer dan 60% van alle vluchtelingen en 80% van de ontheemden onderdak in steden en dorpen. We helpen daarom niet alleen in vluchtelingenkampen, maar juist ook in dorpen en steden. Deze stedelijke vluchtelingen leiden vaak een armoedig en kwetsbaar bestaan, verspreid over de stad. Ook al zijn ze hierdoor moeilijker te bereiken, ze kunnen rekenen op onze hulp.

Lokale bevolking

Daarnaast profiteert ook de lokale bevolking van onze hulp op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en medische zorg. Zij zijn niet gevlucht, maar wonen in ontwikkelingslanden of conflictgebieden waar ze het niet breed hebben. Met de komst van vluchtelingen en ontheemden komen de toch al schaarse lokale voorzieningen verder onder druk te staan.

Om onderlinge spanningen te voorkomen, zorgen we dat ook de lokale bevolking profiteert van onze hulpverlening. Waar mogelijk zetten we vluchtelingen en lokale mensen in als hulpverleners, zodat we werkgelegenheid creëren.

Stichting Vluchteling werkt wereldwijd nauw samen met verschillende partners, waaronder Intersos en het International Rescue Committee (IRC). Wij dragen bij met kennis, geld en hulpgoederen, zij zorgen voor de hulpverlening ter plekke. De meerderheid van het veldpersoneel bestaat niet uit westerlingen, maar uit lokale mensen en vluchtelingen.

Wereldwijd zijn we actief in 24 landen waar we mensen door onze samenwerking sneller en beter kunnen helpen op het gebied van gezondheid, bescherming, onderwijs en economisch welzijn.

Partners

In een aantal landen werkt Stichting Vluchteling ook met lokale partners die de plaatselijke kennis hebben om de hulpverlening tot een succes te maken. Zo werken we in Myanmar met een organisatie van rugzakdokters die ook de mensen in de meest afgelegen gebieden weet te bereiken.

Ten slotte hebben we meerdere nationale partners, zoals de Samenwerkende Hulporganisaties. Bij grote rampen slaan we de handen ineen om fondsen te werven onder de naam Giro 555.

Steun

Ons werk is alleen mogelijk dankzij de steun van 190.000 particuliere donateurs, bedrijfspartners en onze institutionele donoren zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze steun besteden we zo efficiënt en effectief mogelijk. Daarom luisteren we goed naar de behoeftes van vluchtelingen en kiezen we voor hulpvormen die bewezen effectief zijn, zoals cashhulp.

Wil jij ook helpen? Steun ons dan met een donatie of word donateur.

Stichting Vluchteling biedt hulp in 24 crisisgebieden wereldwijd

Help ons helpen en geef voor noodhulp!

DONEER

Donateurs, bedankt!

We waren actief in 23 landen met in totaal 54 projecten

Jaarverslag 2020

Dankzij jouw steun hebben we in 2020 meer dan 965.000 mensen bereikt met noodhulp in 23 landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. "Naast eten, drinken en medische hulp, hebben we ook veel traumazorg verleend, en mensen op de vlucht ondersteund met psychosociale hulp," vertelt Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling. Wij bedanken alle donateurs voor de steun!

Lees ons jaarverslag