Vijf landen met de meeste behoefte aan humanitaire hulp

Bijna 300 miljoen mensen over de hele wereld zullen volgens de VN het komende jaar humanitaire hulp nodig hebben. De oorzaken: conflicten, klimaatverandering en andere factoren. Maar welke landen hebben het meeste behoefte aan humanitaire hulp? We lichten het toe.

een jongetje zit op een heuvel en kijkt uit over een vluchtelingenkamp bij de Soedanese grens.
© Reuters

5. Myanmar

Een jongetje speelt met een speelgoedpaard in een vluchtelingenkamp in Myanmar.
© Anadolu / Reuters
  • Bevolking: 56,6 miljoen
  • Afhankelijk van hulp: 18,6 miljoen

In Myanmar heeft een derde van de bevolking humanitaire hulp nodig. Sinds de staatsgreep in 2021 is de humanitaire crisis in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Door de torenhoge inflatie neemt het aantal mensen met honger snel toe. Het zorgsysteem en het onderwijs verkeren in diepe crisis en miljoenen mensen zitten zonder onderdak of drinkwater. Daarnaast zorgt aanhoudende onveiligheid ervoor dat veel mensen kampen met mentale problemen.

4. Ethiopië

Vrouwen wachten op water in een vluchtelingenkamp.
© Tiksa Negeri / Reuters
  • Bevolking: 126,5 miljoen
  • Afhankelijk van hulp: 23,3 miljoen

Ethiopië is de afgelopen jaren getroffen door extreme droogte: de ergste droogte in veertig jaar. Droogte is een belangrijke oorzaak voor honger. Daartegenover zorgde hevige regenval de afgelopen maanden voor overstromingen, waardoor infrastructuur vernield is en ziekten zich snel verspreiden. De inflatie is in Ethiopië met ruim 30% de hoogste ter wereld.

3. Afghanistan

kinderen, een man en een vrouw zitten in een kar
© Reuters
  • Bevolking: 42,2 miljoen
  • Afhankelijk van hulp: 23,3 miljoen

De bevolking van Afghanistan lijdt onder jaren van conflict, natuurrampen, honger en armoede. Sinds de machtsovername van de Taliban wordt er minder gevochten, maar het land blijft onveilig. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van hulp. Een uittocht van grote groepen Afghanen die gedwongen Pakistan moeten verlaten, zal de humanitaire crisis in 2024 alleen maar doen verergeren.

2. Soedan

Een meisje probeert vuur te maken om voor haar familie te kunnen koken in een Soedanees vluchtelingenkamp.
© Reuters
  • Bevolking: 51 miljoen
  • Afhankelijk van hulp: 24,8 miljoen

Soedan is het land met het hoogste aantal ontheemden ter wereld. De oorlog zorgt voor een ongekende crisis in een land dat al decennia lang kampt met honger en geweld. Naar verwachting stijgt het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp dit jaar naar 30 miljoen. Een op de drie Soedanezen loopt het risico op voedselonzekerheid en er wordt gevreesd voor uitbraken van ziekten.

1. DR Congo

Een groep mensen vlucht uit Congo richting Uganda.
© Anadolu / Reuters
  • Bevolking: 113,6 miljoen
  • Afhankelijk van hulp: 25,4 miljoen

Tientallen jaren van gewapende conflicten, natuurrampen en uitbraken van ziekten zorgen er samen voor dat in DR Congo 25,4 miljoen mensen komend jaar afhankelijk zijn van humanitaire hulp – het hoogste aantal wereldwijd. Een op de vier Congolezen verkeert in ernstige voedselonzekerheid. Deze crisis raakt vooral jongere generaties hard: 8,4 miljoen mensen, voornamelijk kinderen onder de vijf jaar, lopen het risico op ondervoeding – een aantal dat in slechts een jaar tijd met 2 miljoen is gestegen.

Hoe kun je helpen?

Stichting Vluchteling zal zich ook in 2024 blijven inzetten voor al die mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Steun ons, zodat wij dit mogelijk kunnen maken, daar waar de nood het hoogst is.

Bron: Global Humanitarian Overview 2024, OCHA.


Stichting Vluchteling
English
sluit