Soedan

Hevige gevechten

Soedan is opgeschrikt door een geweldsuitbarsting. Gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitairen houden aan en strijden met name om de controle over de hoofdstad Khartoem. Maar er woedt ook strijd om andere plaatsen in Soedan. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Factcheck

46 miljoen inwoners
46 miljoen inwoners
Aantal vluchtelingen
Aantal vluchtelingen
1,1 miljoen
Aantal ontheemden
Aantal ontheemden
3,7 miljoen
Laatste update: april 2023

Soedan werd al geconfronteerd met een humanitaire crisis, met natuurrampen, sociale en politieke onrust en stijgende voedselprijzen die leidden tot armoede, honger en ontheemding. In het hele land zijn momenteel ongeveer 2,4 miljoen mensen ontheemd als gevolg van overstromingen en conflicten. 

Door klimaatverandering neemt het aantal overstromingen en droogteperiodes toe. Soedan ervaart aanzienlijk warmer en droger weer, met kortere regenperiodes die het aantal gewassen doet verminderen.

Inflatie heeft ervoor gezorgd dat de kosten van voedsel in Soedan omhoogschieten en dat andere essentiële zaken buiten het bereik van de meeste mensen komen te liggen. Er zijn ruim 15 miljoen Soedanezen afhankelijk van humanitaire hulp.

Gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitairen houden aan. Volgens de VN zijn naar schatting tienduizenden mensen voor het conflict in de Soedanese regio Darfur ontvlucht. Zij hebben hun toevlucht gezocht in het naburige Tsjaad.

Al dertig jaar kampen de inwoners van Soedan met armoede, honger en geweld.

Er is een tekort aan voedsel, water, medicijnen en brandstof en beperkte toegang tot communicatie en elektriciteit gemeld. De prijzen van essentiële goederen, evenals transport stijgen sterk. De WHO heeft sinds het begin van de gevechten 11 aanvallen op zorginstellingen gemeld. De resterende faciliteiten in de staten Khartoum en Darfur zijn overbelast en werken nog nauwelijks, onder meer door een gebrek aan medische voorraden.

In staten als Khartoem, Noord- en West- en Zuid-Darfur slaan mensen op de vlucht. En tienduizenden Soedanezen slaan op de vlucht naar landen als Tsjaad, Egypte en Zuid-Soedan.

Stichting Vluchteling biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door oorlog, conflict en rampen. We helpen hen overleven, herstellen en opnieuw hun toekomst opbouwen. 

We zijn zeer verontrust over de recente gevechten in Soedan en houden de situatie in Soedan en de buurlanden nauwlettend in de gaten. We zijn in gesprek met onze partners ter plekke.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Soedan

  Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan

  Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan

   

  Lees meer nieuws

  Stichting Vluchteling biedt hulp aan Soedanese vluchtelingen
  22-05-2023
  Stichting Vluchteling biedt hulp aan Soedanese vluchtelingen
  Tigray: een ongekende menselijke tragedie
  04-11-2021
  Tigray: een ongekende menselijke tragedie
  Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan
  14-07-2021
  Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan