Soedan

Korte crisis update

Sinds begin november 2020 zijn tienduizenden mensen uit Ethiopië naar Soedan gevlucht in zoektocht naar veiligheid. De gevechten tussen de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray eisen een hoge tol. 

Factcheck

41,8 miljoen
41,8 miljoen inwoners
2020
2020 Start crisis
2020
2020 Start hulp Stichting Vluchteling
Laatste update: december 2020

Begin november ontstond een gewelddadig conflict tussen de Ethiopische federale en regionale troepen in de noordelijke provincie Tigray, Ethiopië. Zo'n 50.000 mensen werden gedwongen toevlucht te zoeken in Soedan, in de staat Gedaref.

Daar, in de vluchtelingenkampen, ontvouwt zich een humanitaire crisis. Basisvoorzieningen, waaronder gezondheidszorg, water, sanitaire voorzieningen en bescherming, zijn uiterst beperkt. Um Rakouba, het grootste kamp, is de belangrijkste plek voor het opzetten van humanitaire noodhulpverlening.

Naar verwachting zal het aantal vluchtelingen in Soedan de aankomende maanden flink toenemen. Ook zullen de humanitaire behoeften blijven groeien. Vooral gezien de staat Gedaref ook vóór de huidige vluchtelingencrisis al kampte met waterschaarste en slechte waterkwaliteit. De snelle toename van de vraag naar water en sanitaire voorzieningen heeft een onverwachte druk gelegd op de beperkte lokale watervoorziening.

Het aantal mensen die toevlucht zoeken in het nieuwe Um Rakouba-kamp in Soedan groeit snel. Oorspronkelijk was het kamp bedoeld voor 10.000 mensen. Inmiddels zijn de noden groter dan de beschikbare humanitaire hulp. Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne zijn van levensbelang en behoren tot de hoogste prioriteiten. Het is een enorme uitdaging om alle mensen hiervan te kunnen voorzien. 

In Um-Rakouba is het risico op ziekten extreem hoog. Dit komt door het gebrek aan schoon water, latrines en andere hygiënevoorzieningen. Daarnaast bevindt Soedan zich momenteel middenin een tweede golf van het coronavirus en een landelijke polio-uitbraak. Ook lopen mensen op de vlucht in Soedan het risico om aan andere ziekten te worden blootgesteld, zoals onder andere malaria, cholera, mazelen en dengue.

Stichting Vluchteling biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door oorlog, conflict en rampen. We helpen hen overleven, herstellen en opnieuw hun toekomst opbouwen.

Ons noodhulpproject in het Um Rakouba-kamp in Soedan, in samenwerking met IRC, startte in december 2020. Het project focust op de verbetering van toegang tot hygiëne- en sanitaire voorzieningen om de overdracht van water-, sanitaire en hygiënegerelateerde ziekten te beperken. De aankomende maanden focussen we ons op het:

 • Uitdelen van hygiënekits, die onder andere zeep, jerrycans en mondmaskers bevatten;
 • Vrouwen en meisjes krijgen een ‘dignity kit’ met daarin maandverband, ondergoed en zeep;
 • Voorlichting om bewustzijn te creëren over verspreiding van ziekten;
 • Ontwerp en bouw van gedeelde latrines, apart voor vrouwen en mannen, en wasgelegenheden;

Bij alle hulpverlening wordt feedback van de lokale gemeenschap in acht genomen en aangepast waar nodig.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Soedan

  Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan

  Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan

   

  Lees meer nieuws

  Tigray: een ongekende menselijke tragedie
  04-11-2021
  Tigray: een ongekende menselijke tragedie
  Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan
  14-07-2021
  Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan