header-landenpagina-DRC-vrouwenvluchten-stichtingvluchteling

DR Congo

Korte crisis update

Congo kampt opnieuw met een ebola-uitbraak, dit keer in het oosten van het land in de provincie Noord-Kivu. Dit gebied wordt geteisterd door geweld, wat de preventie, het vaccineren en de behandeling en isolatie van de zieken zwaar bemoeilijkt.

Sinds december 2017 escaleren de gevechten in het oosten van de Democratische Republiek Congo en neemt het geweld steeds verder toe. Dit zorgt voor een toename van het aantal ontheemden binnen de provincies en de vluchtelingentoeloop naar onder meer Oeganda. De kans dat de ontheemden binnenkort kunnen terugkeren is heel klein, gezien het toenemende geweld. Ook is het aantal gevallen van cholera is enorm gestegen.

Factcheck

83.3 miljoen inwoners
83.3 miljoen inwoners
782.000 Congolese vluchtelingen*
782.000 Congolese vluchtelingen*
naar buurlanden zoals Oeganda, Tanzania en Burundi
4,5 miljoen ontheemden*
4,5 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1994 | Start huidige crisis
1994 | Start huidige crisis
1995 | Start van onze hulpverlening
1995 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: oktober 2018

De Democratische Republiek Congo is rijk aan grondstoffen, maar behoort toch tot de 15 armste landen ter wereld. Gewapend conflict en politieke instabiliteit in DRC hebben gezorgd voor een van de meest complexe en langste humanitaire crises ter wereld. Het land verkeert al meer dan 20 jaar in noodtoestand.

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 kent het land een lange geschiedenis van conflict. Na jaren van politieke en economische neergang, woedde er van 1998 tot 2002 een oorlog met extreem geweld en verkrachtingen op grote schaal, waarbij naar schatting 5.4 miljoen mensen omkwamen. Niet alleen door geweld, maar vooral door ziekte en ondervoeding. Bovendien sloegen miljoenen mensen op de vlucht. Vooral in de oostelijke provincies gaat het geweld door, met brute aanvallen op vrouwen en meisjes.

Ondanks vredesonderhandelingen, enige economische vooruitgang en kleine verbeteringen op het gebied van onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen, blijft het land worstelen met terugkerende crises. Gebrek aan infrastructuur is een nationaal probleem. Gezondheidszorg heeft de hoogste prioriteit: ziektes als mazelen, cholera en malaria komen veel voor.

De presidentsverkiezingen, uitgesteld van december 2016 naar eind 2017, zijn opnieuw uitgesteld tot december 2018. Vreedzame protesten van onder meer jongeren worden met harde hand neergeslagen. 

Bovendien kampt het land in 2018 opnieuw met het bestrijden van ebola-uitbraken.

  De Democratische Republiek Congo is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld als het gaat om levensverwachting, onderwijs en levensstandaard. Er is vooruitgang geboekt wat betreft de economie, gezondheidszorg en het onderwijs. Maar nog steeds lijden miljoenen mensen onder de terugkerende crises. Vanwege gewelddadig conflict zijn 4.5 miljoen mensen ontheemd geraakt.

  • De medische zorg is slecht georganiseerd. Er is een tekort aan personeel, geld en medicijnen. Cholera en mazelen komen veel voor en weinig mensen zijn ingeent tegen veelvoorkomende ziektes. Veel baby's halen hun eerste verjaardag niet.
  • Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is een groot probleem. Zij worden na een verkrachting vaak ook nog eens verstoten door hun man, wat leidt tot relationele en sociaal-economische problemen. Deze slachtoffers hebben niet alleen medische zorg nodig, maar ook psychosociale hulp en juridische ondersteuning.
  • Door kind- en tienerzwangerschappen stoppen veel meisjes met school. Dit maakt het moeilijk om op latere leeftijd een inkomen te verdienen. Sowieso gaan veel kinderen niet naar school. Zij die wel gaan, krijgen onderwijs van matige kwaliteit.

  In de Democratische Republiek Congo begonnen we ons werk in de jaren ’90 met het verstrekken van levensreddende noodhulp. We focussen ons in Congo op gezondheidszorg, bescherming, onderwijs en economisch welzijn.

   In 2016 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC in DRC de volgende resultaten:

   • 1+ miljoen mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg
   • 45.500 kinderen gingen voor het eerst weer naar school
   • 400.000 mannen, vrouwen en kinderen deden mee aan programma’s ter voorkoming van seksueel geweld tegen vrouwen

   Wil je helpen?

   Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

    

   Bekijk onze projecten in DR Congo

   Geen projecten gevonden

   Lees meer nieuws

   Hoogleraar waarschuwt: ‘Ebola kan endemisch worden’
   14-05-2019
   Hoogleraar waarschuwt: ‘Ebola kan endemisch worden’
   DR Congo: één na ergste ebola-uitbraak
   30-11-2018
   DR Congo: één na ergste ebola-uitbraak
   Update: Ebola in Oost-Congo
   26-10-2018
   Update: Ebola in Oost-Congo
   Onze held Denis Mukwege wint Nobelprijs voor de Vrede
   05-10-2018
   Onze held Denis Mukwege wint Nobelprijs voor de Vrede