header-landenpagina-DRC-vrouwenvluchten-stichtingvluchteling

DR Congo

ERFENIS VAN GEWELD

De Democratische Republiek Congo worstelt met de gevolgen van decennia van geweld, voortdurende conflicten en wijdverspreide ziektes. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee bieden onmisbare noodhulp en hulp bij de wederopbouw.

Factcheck

83.3 miljoen inwoners
83.3 miljoen inwoners
675.000 Congolese vluchtelingen*
675.000 Congolese vluchtelingen*
naar buurlanden zoals Oeganda, Tanzania en Burundi
4,35 miljoen ontheemden*
4,35 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1994 | Start huidige crisis
1994 | Start huidige crisis
1995 | Start van onze hulpverlening
1995 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: februari 2018

KORTE CRISIS UPDATE...

UPDATE februari 2018:

Sinds december 2017 escaleren de gevechten in het oosten van de Democratische Republiek Congo en neemt het geweld steeds verder toe. Dit zorgt voor een toename van het aantal ontheemden binnen de provincies en de vluchtelingentoeloop naar onder meer Oeganda.

Het aantal ontheemden in de provincies Zuid-Kivu en Tanganyika werd in november 2017 geschat op 1,3 miljoen en neemt nog dagelijks toe. Bijna de helft van hen raakte ontheemd in 2017. Zij worden veelal opgevangen in gastgezinnen, die zelf ook in grote armoede leven. De kans dat de ontheemden binnenkort kunnen terugkeren is heel klein, gezien het toenemende geweld. Ook is het aantal gevallen van cholera is enorm gestegen.

De Democratische Republiek Congo is rijk aan grondstoffen, maar behoort toch tot de 15 armste landen ter wereld. Gewapend conflict en politieke instabiliteit in DRC hebben gezorgd voor een van de meest complexe en langste humanitaire crises ter wereld. Het land verkeert al meer dan 20 jaar in noodtoestand.

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 kent het land een lange geschiedenis van conflict. Na jaren van politieke en economische neergang, woedde er van 1998 tot 2002 een oorlog met extreem geweld en verkrachtingen op grote schaal, waarbij naar schatting 5.4 miljoen mensen omkwamen. Niet alleen door geweld, maar vooral door ziekte en ondervoeding. Bovendien sloegen miljoenen mensen op de vlucht. Vooral in de oostelijke provincies gaat het geweld door, met brute aanvallen op vrouwen en meisjes.

Ondanks vredesonderhandelingen, enige economische vooruitgang en kleine verbeteringen op het gebied van onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen, blijft het land worstelen met terugkerende crises. Gebrek aan infrastructuur is een nationaal probleem. Gezondheidszorg heeft de hoogste prioriteit: ziektes als mazelen, cholera en malaria komen veel voor.

De presidentsverkiezingen, uitgesteld van december 2016 naar eind 2017, zijn opnieuw uitgesteld tot december 2018. Vreedzame protesten van onder meer jongeren worden met harde hand neergeslagen.

De Democratische Republiek Congo is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld als het gaat om levensverwachting, onderwijs en levensstandaard. Er is vooruitgang geboekt wat betreft de economie, gezondheidszorg en het onderwijs. Maar nog steeds lijden miljoenen mensen onder de terugkerende crises. Vanwege gewelddadig conflict zijn bijna 4.5 miljoen mensen ontheemd geraakt.

Slechte medische zorg

De medische zorg is slecht georganiseerd. Er is een tekort aan personeel, geld en medicijnen. Cholera en mazelen komen veel voor en weinig mensen zijn ingeënt tegen veelvoorkomende ziektes. Veel baby’s halen hun eerste verjaardag niet.

Vrouwen en kinderen

In de Democratische Republiek Congo is seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes een groot probleem. Zij worden na een verkrachting vaak ook nog eens verstoten door hun man, wat leidt tot relationele en sociaal-economische problemen. Deze slachtoffers hebben niet alleen medische zorg nodig, maar ook psychosociale hulp en juridische ondersteuning.

Door kind- en tienerzwangerschappen stoppen veel meisjes met school. Dit maakt het moeilijk om op latere leeftijd een inkomen te verdienen. Sowieso gaan veel kinderen niet naar school. Zij die wel gaan, krijgen onderwijs van matige kwaliteit.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. 

In de Democratische Republiek Congo begonnen we ons werk in de jaren ’90 met het verstrekken van levensreddende noodhulp. Samen met onze partner de Panzi Stichting werken we nu ook aan medische zorg en psychosociale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische problemen. Daarnaast zorgen we voor goede voorlichting. Klik hier voor behaalde resultaten en doelen van onze samenwerking met de Panzi Stichting.

Ook zorgen we in de DR Congo voor onderwijs. Dit doen we samen met onze vaste partner het IRC. Klik hier voor meer informatie.

Samenwerking met IRC

Ons onderwijsproject in de Democratische Republiek Congo is onderdeel van het IRC-hulpprogramma voor heel het land. Met dit landen-programma hebben we in 2015 ruim 2,3 miljoen mensen geholpen. Met hulpprogramma werkt het IRC in de regio’s Katanga en Noord- en Zuid-Kivu aan:

 • Noodhulp voor honderdduizenden mensen in het oosten van Congo
 • Sterkere gemeenschappen door ze ontwikkelingsprojecten zelf te laten vaststellen en uitvoeren
 • Trainingen voor medisch personeel en ambtenaren, het opknappen van ziekenhuizen en klinieken en het verstrekken van essentiële medicijnen
 • Psychosociale hulp, medische zorg en juridische bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld
 • Onderwijs voor bijna 500.000 kinderen en het trainen van leerkrachten

In 2016 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

 • 1+ miljoen mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg
 • 45.500 kinderen gingen voor het eerst weer naar school
 • 400.000 mannen, vrouwen en kinderen deden mee aan programma’s ter voorkoming van seksueel geweld tegen vrouwen

In de Democratische Republiek Congo kunnen miljoenen mensen amper voorzien in hun eerste levensbehoeftes. Samen met onze partners het IRC en de Panzi Stichting zullen we ons blijven inzetten voor ontheemden en andere mensen die hard getroffen worden door conflict. Voor vrouwen en kinderen hebben we extra aandacht, evenals voor de vele slachtoffers van seksueel geweld. 

De komende jaren zetten we in op de thema’s gezondheid, bescherming, onderwijs en economisch welzijn:

Gezondheid

 • Beschermen van vrouwen en meisjes tegen geweld en ze behandelen voor de gevolgen
 • Voorkomen van ongewenste zwangerschappen met anticonceptie en gezinsplanning
 • Zorgen voor veilige bevallingen door het trainen van medisch personeel

Bescherming

 • Bestrijden van huiselijk geweld
 • Verbeteren van slachtofferhulp bij geweld en misbruik, bijvoorbeeld door te lobbyen voor betere voorzieningen 

Onderwijs

 • Zorgen dat kinderen kunnen lezen/schrijven/rekenen en de vaardigheden ontwikkelen die passen bij hun leeftijd
 • Zorgen dat meer kinderen naar school gaan door bijvoorbeeld bijles of financiële hulp te geven
 • Samen met ouders en leraren werken aan beter onderwijs en goed georganiseerde scholen 

Economisch welzijn

 • Mensen de kans geven om hun in eigen levensonderhoud te voorzien door ze ondernemers- en beroepsvaardigheidstrainingen te geven
 • Steunen van projecten die het economisch herstel bevorderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten voor vrouwen 

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 
 

Gerelateerde Projecten

Uit de mijnen terug naar school in DR Congo

Uit de mijnen terug naar school in DR Congo

Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo

Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo

Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo

Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo

Gerelateerd nieuws

[nieuwe update] Ebola uitbraak in DR Congo officieel voorbij
27-07-2018
[nieuwe update] Ebola uitbraak in DR Congo officieel voorbij
400.000 euro voor bestrijding ebola in DR Congo
20-05-2018
400.000 euro voor bestrijding ebola in DR Congo
Zorgwekkend: ebola spreidt zich uit naar stad in Congo
19-05-2018
Zorgwekkend: ebola spreidt zich uit naar stad in Congo
DR Congo: humanitaire crisis van de zwaarste categorie
12-03-2018
DR Congo: humanitaire crisis van de zwaarste categorie