Syrië

De oorlog in Syrië

Syrië beleeft een triest lustrum: het land gaat het tweede decennium van de oorlog in. Elf jaar oorlog heeft ervoor gezorgd dat 15 miljoen mensen afhankelijk zijn van hulp. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië en daarbuiten. En 90% van de Syriërs leeft in armoede. Achterblijvers zien te overleven met een tekort aan voedsel en drinkwater en ontoereikende medische voorzieningen en zorg.

Factcheck

18,1 miljoen inwoners
18,1 miljoen inwoners
5,7 miljoen Syrische vluchtelingen
5,7 miljoen Syrische vluchtelingen
naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië en Irak
6,7 miljoen ontheemden
6,7 miljoen ontheemden
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start onze hulpverlening
2012 | Start onze hulpverlening

Korte crisis update

Syrië gaat het tweede decennium van de burgeroorlog in. Het land stevent af op een economische en humanitaire catastrofe. De VN waarschuwt dat het geweld weer opflakkert en de humanitaire situatie voor de Syrische burgers opnieuw in een neerwaartse spiraal zit. Volgens de VN heerst er de perceptie dat het conflict grotendeels afgerond is, terwijl in werkelijkheid het geweld het voorbije jaar opnieuw is toegenomen.

Naast de verslechterde veiligheidssituatie is er ook de uitzichtloosheid van de economische omstandigheden. Door onder meer het geweld en de ergste droogte in decennia stond de inflatie in Syrië in het begin van het jaar al op 140%.

In Syrië gingen mensen in 2011 massaal de straat op. Aangemoedigd door de volksopstanden in de rest van het Midden-Oosten, protesteerden ze tegen de regering van president Bashar Al-Assad. Het Syrische regime trad hard op tegen de opstandelingen, die daarop de wapens oppakten. Dit was het begin van een complexe oorlog, die inmiddels al negen jaar duurt. Verschillende gewapende groepen en het leger van Al-Assad bevechten elkaar, met hulp van regionale en internationale bondgenoten.

Er zijn nieuwe escalaties in het noordoosten en noordwesten van het land en gevechten laaien opnieuw op. Daar slaan honderdduizenden mensen opnieuw op de vlucht voor het geweld, de situatie verslechtert met de dag.  Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over het lot van de onschuldige burgers in deze gebieden.

Tegelijkertijd wordt corona er een steeds groter probleem. In de zomer van 2020 werd in Syrië de eerste persoon met corona gemeld. Sindsdien is het aantal mensen met corona aanzienlijk gestegen. Onze teams helpen in het noordoosten en noordwesten van het land.

Als gevolg van de jarenlange oorlog is de infrastructuur in Syrië overbelast en beschadigd. De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of voor een deel functioneel. Miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Vluchtelingen zijn zowel naar het buitenland als binnen de eigen landsgrenzen gevlucht.

Sommige gebieden zijn nauwelijks te bereiken voor hulpverleners. Ook buurlanden zijn steeds minder goed in staat om vluchtelingen op te vangen.

Op sommige plekken waar mensen terug kunnen keren naar huis lopen ze gevaar door onontplofte explosieven. Dit brengt grote risico’s met zich mee, niet alleen voor ontheemden en terugkerende bevolking, maar ook voor de humanitaire hulpverlening ter plaatse.

Sinds het begin van de burgeroorlog zetten wij alles op alles om Syrische vluchtelingen te helpen. We bieden humanitaire hulp in Syrië zelf en in omliggende landen - Jordanië, Irak, Libanon en Turkije - die samen meer dan 5,4 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen opvangen.

In de afgelopen tien jaar hebben we ruim 1,6 miljoen mensen kunnen voorzien van humanitaire hulp. Iets meer dan €23 miljoen euro kwam terecht bij 60 hulpprojecten in Syrië, Libanon, Irak, Turkije en Jordanië. Het gaat dan met name om medische zorg, voedsel, ontmijning, cashnoodhulp, water en sanitaire voorzieningen, hulppakketten, onderdak en onderwijs.

Scroll naar beneden voor de lopende projecten in Syrië. 

    

   Jij kan nu helpen!

   Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling in Syrië? Een klein bedrag maakt al een groot verschil. Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een syrische vluchteling. 

   Bekijk onze lopende projecten in Syrië

   Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven

   Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven

   Mobiele medische zorg in de provincie Hama

   Mobiele medische zorg in de provincie Hama