Syrië

De oorlog in Syrië

Tien jaar oorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat 13,1 miljoen mensen hulp nodig hebben. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië of daarbuiten. De overgrote meerderheid van de Syriërs leeft in armoede. Achterblijvers proberen te overleven met een tekort aan voedsel, een gebrek aan schoon drinkwater en ontoereikende medische voorzieningen en zorg.

Factcheck

17,5 miljoen inwoners
17,5 miljoen inwoners
6,6 miljoen Syrische vluchtelingen
6,6 miljoen Syrische vluchtelingen
naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië en Irak
6,7 miljoen ontheemden
6,7 miljoen ontheemden
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start onze hulpverlening
2012 | Start onze hulpverlening

Korte crisis update

Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Meer dan de helft van de bevolking is gevlucht: 6,6 miljoen mensen hebben hun toevlucht gezocht in de regio en daarbuiten en nog eens 6,1 miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land..

De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of slechts voor een deel functioneel, waardoor het vermogen van Syriërs om corona het hoofd te bieden, wordt ondermijnd.

In Syrië gingen mensen in 2011 massaal de straat op. Aangemoedigd door de volksopstanden in de rest van het Midden-Oosten, protesteerden ze tegen de regering van president Bashar Al-Assad. Het Syrische regime trad hard op tegen de opstandelingen, die daarop de wapens oppakten. Dit was het begin van een complexe oorlog, die inmiddels al negen jaar duurt. Verschillende gewapende groepen en het leger van Al-Assad bevechten elkaar, met hulp van regionale en internationale bondgenoten.

Er zijn nieuwe escalaties in het noordoosten en noordwesten van het land en gevechten laaien opnieuw op. Daar slaan honderdduizenden mensen opnieuw op de vlucht voor het geweld, de situatie verslechtert met de dag.  Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over het lot van de onschuldige burgers in deze gebieden.

Tegelijkertijd wordt corona er een steeds groter probleem. In de zomer van 2020 werd in Syrië de eerste persoon met corona gemeld. Sindsdien is het aantal mensen met corona aanzienlijk gestegen. Onze teams helpen in het noordoosten en noordwesten van het land.

Als gevolg van de jarenlange oorlog is de infrastructuur in Syrië overbelast en beschadigd. De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of voor een deel functioneel. Miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Vluchtelingen zijn zowel naar het buitenland als binnen de eigen landsgrenzen gevlucht.

Sommige gebieden zijn nauwelijks te bereiken voor hulpverleners. Ook buurlanden zijn steeds minder goed in staat om vluchtelingen op te vangen.

Op sommige plekken waar mensen terug kunnen keren naar huis lopen ze gevaar door onontplofte explosieven. Dit brengt grote risico’s met zich mee, niet alleen voor ontheemden en terugkerende bevolking, maar ook voor de humanitaire hulpverlening ter plaatse.

In 2019 hielpen we 72.886 Syriërs met gezondheidszorg, cashhulp, noodhulpgoederen, voedselpakketten en bescherming. In 2020 zijn we begonnen met het uitdelen van winterpakketten met warme jassen, slaapzakken en plastic zeilen om tenten waterdicht te maken.

 • Ondersteunen van gezondheidsklinieken en mobiele medische teams en het zorgen voor een betrouwbare toevoer van medicijnen en medische voorraden.
 • Bieden van onderwijs, begeleiding en bescherming aan duizenden kinderen in vluchtelingenkampen en gemeenschappen.
 • Geven van hulp aan vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van geweld.
 • Bijdragen aan de economische zelfredzaamheid van mensen door het geven van trainingen en het ondersteunen van kleine ondernemingen.
 • Verstrekken van cashhulp.
 • Uitdelen van winterpakketten aan gevluchte families, zoals winterkleren, winterjassen, warme dekens, plastic zeil en andere noodhulpgoederen.
   

  Jij kan nu helpen!

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling in Syrië? Een klein bedrag maakt al een groot verschil. Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een syrische vluchteling. 

  Bekijk onze lopende projecten in Syrië

  Financiële steun voor onderdak in Beiroet en Mount Lebanon

  Financiële steun voor onderdak in Beiroet en Mount Lebanon

  Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama

  Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama

  Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië

  Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië