De omstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden en het vasteland worden met de dag nijpender. Sinds 2016 verblijven de mensen in de kampen op de eilanden, die steeds meer zijn afgesloten met hekken en strenge regimes. De situatie van vluchtelingen en migranten op het vasteland, in Athene, is ronduit nijpend. Dit maakt de omstandigheden zwaar en uitzichtloos.
Kampen op de eilanden zijn steeds meer afgesloten met hekken en kennen strenge regimes. De situatie in Athene is nijpend, migranten en vluchtelingen zijn dakloos, er is onvoldoende toegang tot bijvoorbeeld gezondheidszorg, voedsel en onderdak.
Sinds 2014 zijn meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten via land en zee door en naar Griekenland gereisd. En meer dan 2.000 mensen stierven bij die poging. De Griekse eilanden zien al jaren mensen met bootjes aankomen. Op de vlucht vanuit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden, wordt met gevaar voor eigen leven de overtocht gewaagd.
Het aantal aankomsten in Griekenland was in 2021 stukken lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aangezien beschuldigingen van pushbacks aan land- en zeegrenzen aanhielden. In 2021 werden meer dan 15.000 gevallen van pushbacks gemeld in de Egeische Zee. Ook werden er in totaal 902 boten gestopt en ruim 26.000 mensen aangehouden.
In de afgelopen jaren is de vluchtelingencrises veranderd, waardoor vluchtelingen en migranten in Griekenland voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Enkele jaren geleden beschouwden mensen op de vlucht Griekenland als een doorgangspunt om Europa binnen te komen. Vandaag de dag is Griekenland een land van aankomst geworden. Vluchtelingen verblijven in slechte omstandigheden.
Pushbacks, op land en terug de zee op, zijn aan de orde van de dag. Mensen die toch Griekenland bereiken wordt het leven zeer lastig gemaakt. Vluchtelingenkampen zijn steeds meer afgesloten met hekken en hebben strenge regimes. Vluchtelingen die uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgen kunnen niet meer rekenen op enige vorm van ondersteuning, zodat zij zich vaak genoodzaakt voelen verder te reizen naar andere Europese landen.
Veel vluchtelingen en migranten worden overgebracht van de eilanden naar Athene, waar de situatie onhoudbaar is. Kinderprostitutie, geen onderdak noch geld voor eten of medicijnen. Nauwelijks of geen toegang tot gezondheidszorg, kinderen die niet naar school gaan en duizenden dakloze vluchtelingen; de situatie in Athene is nijpend. Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij.
Onze hulp in 2022 bestaat uit:
Geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening aan 2.500 vluchtelingen in vluchtelingenkamp Mavrovouni op het Griekse eiland Lesbos;
Hulpprogramma opzetten in Athene om toegang te krijgen tot vluchtelingen en migranten en te reageren op de behoeften van deze groep (voedselhulp).
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.