header-landenpagina-griekenland-idomeni-stichtingvluchteling

Griekenland

Uitzichtloosheid op de Griekse eilanden

De levensomstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden worden met de dag nijpender. Sinds 2016 moeten de mensen in de kampen op de eilanden blijven tot hun asielprocedure is afgerond. Dit maakt de omstandigheden voor de veelal getraumatiseerde vluchtelingen uitzichtloos.

Factcheck

10,8 miljoen inwoners
10,8 miljoen inwoners
75.000 vluchtelingen
75.000 vluchtelingen
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening

Korte crisis update

In 2019 arriveerden er circa 75.000 vluchtelingen in Griekenland. Het merendeel, circa 60.000, kwam aan via de eilanden. Daarvan zitten rond de 42.000 personen vast in en rond opvangkampen. Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU in werking trad, voorjaar 2016, zijn in dat gebied niet zoveel vluchtelingen geweest.

De situatie op de eilanden is erg slecht, vluchtelingen leven er onder erbarmelijke omstandigheden en de asielprocedures duren vaak jaren. Door die lange procedures zitten de kampen overvol en raakt de situatie met de dag meer gespannen. De Griekse eilanden vangen véél meer vluchtelingen op dan ze eigenlijk aankunnen. In Moria, een van de opvangkampen op Lesbos, zitten 15.000 personen, maar liefst 5 keer meer dan dat er plek is.

De afgelopen 6 jaar zijn meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten in Griekenland aangekomen. De Griekse eilanden zien al jaren mensen met bootjes aankomen. Op de vlucht vanuit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden, wordt met gevaar voor eigen leven de overtocht gewaagd. Door de Turkije-deal zitten tienduizenden mensen muurvast kampen.

De tienduizenden vluchtelingen verblijven in vluchtelingenkampen waar de omstandigheden ronduit slecht zijn. Er zijn lange wachtrijen voor voedsel, water en douches. Kinderen gaan niet naar school en hun ouders vinden geen werk. Daarnaast zijn er circa 4.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen onder de asielzoekers, zij hebben speciale hulp nodig maar er is geen plek in het Griekse opvangsysteem waardoor velen ‘verdwijnen’ en op straat belanden. Mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie liggen op de loer.

Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij. Het aantal zelfmoordpogingen neemt toe, zelfs onder kinderen van nog geen 10 jaar.

Veel vluchtelingen kampen met geestelijke problemen, maar vinden de weg niet naar de hulpverlening. Daarom verlenen wij op de Griekse eilanden Lesbos en Chios geestelijke en psychosociale zorg. Daarnaast bieden we winterhulp in de vorm van tenten, zeilen, slaapzakken en een generator die elektriciteit biedt aan zo'n 2.000 mensen.

 • Samen met The European Lawyers in Lesvos zorgen we ervoor dat asielzoekers op Lesbos gratis juridisch bijstand ontvangen,
 • Psychologische en educatieve activiteiten plus geestelijke gezondheidszorg via individuele en groepsconsulten,
 • Het trainen van lokale professionals op het gebied van geestelijke gezondheidszorg,
 • Winterhulp (slaapzakken, slaapmatten, tentzeilen, elektriciteit) op het Griekse eiland Lesbos

  header-landenpagina-griekenland-idomeni-stichtingvluchteling

  Bekijk onze lopende projecten in Griekenland

  Hygiëne verbeteren op Lesbos

  Hygiëne verbeteren op Lesbos

  Rechtsbijstand voor vluchtelingen en asielzoekers op Lesbos

  Rechtsbijstand voor vluchtelingen en asielzoekers op Lesbos

  Winterhulp voor vluchtelingen op Lesbos

  Winterhulp voor vluchtelingen op Lesbos

  Winterhulp voor vluchtelingen op Samos

  Winterhulp voor vluchtelingen op Samos