De levensomstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden worden met de dag nijpender. Sinds 2016 moeten de mensen in de kampen op de eilanden blijven tot hun asielprocedure is afgerond. Dit maakt de omstandigheden voor de veelal getraumatiseerde vluchtelingen zwaar en uitzichtloos.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.
In 2019 arriveerden er circa 75.000 vluchtelingen in Griekenland. Het merendeel, circa 60.000, kwam aan via de eilanden. Daarvan zitten rond de 42.000 personen vast in en rond opvangkampen. De situatie op de eilanden is slecht, vluchtelingen leven er onder erbarmelijke omstandigheden, de asielprocedures duren vaak jaren. Door die lange procedures zitten kampen overvol en raakt de situatie gespannen.
De Griekse eilanden vangen véél meer vluchtelingen op dan ze eigenlijk aankunnen. Door de recente, verwoestende brand in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos raakten de bewoners opnieuw alles kwijt.
De afgelopen 6 jaar zijn meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten in Griekenland aangekomen. De Griekse eilanden zien al jaren mensen met bootjes aankomen. Op de vlucht vanuit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden, wordt met gevaar voor eigen leven de overtocht gewaagd. Door de Turkije-deal zitten tienduizenden mensen muurvast kampen.
De tienduizenden vluchtelingen verblijven in vluchtelingenkampen waar de omstandigheden ronduit slecht zijn. Er zijn lange wachtrijen voor voedsel, water en douches. Kinderen gaan niet naar school en hun ouders vinden geen werk. Daarnaast zijn er circa 4.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen onder de asielzoekers, zij hebben speciale hulp nodig maar er is geen plek in het Griekse opvangsysteem waardoor velen ‘verdwijnen’ en op straat belanden. Mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie liggen op de loer.
Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij. Er is veel onzekerheid over de toekomst. En sinds 2020 is er ook nog de dreiging van corona. Het aantal zelfmoordpogingen onder de vluchtelingen neemt toe.
Vluchtelingenkamp Moria werd op 9 september verwoest door branden. Zo’n 12.000 mannen, vrouwen en kinderen verloren hun onderdak. We kwamen direct in actie met noodhulp.
We delen voedsel uit aan vrouwen en kinderen, producten met een hoge voedingswaarde. Denk aan proteïne repen, gedroogd fruit, biscuits en multivitamine sap.
Ook delen we hygiëne pakketten uit zodat vluchtelingen gezond kunnen blijven en zich kunnen beschermen tegen het corona virus
Daarnaast helpen we met juridische bescherming en ondersteunen bij het aanvragen van asiel.
Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd en kampen met geestelijke problemen, maar vinden de weg niet naar de hulpverlening. Daarom verlenen wij geestelijke en psychosociale zorg.