header-landenpagina-griekenland-idomeni-stichtingvluchteling

Griekenland

Vluchtelingen in het ongewisse

In Griekenland zijn tienduizenden vluchtelingen gestrand onder erbarmelijke omstandigheden. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden hulp, terwijl de vluchtelingen hun relocatie of uitkomst van de asielprocedure in spanning afwachten. 

Factcheck

10,8 miljoen inwoners
10,8 miljoen inwoners
>62.000 Syrische en Irakese vluchtelingen*
>62.000 Syrische en Irakese vluchtelingen*
naar Griekenland
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening
Laatste update maart 2017

Korte crisis update

In Griekenland zijn sinds 2015 ruim een miljoen vluchtelingen met gammele bootjes aangekomen. De doorstroom stagneert sinds het EU-Turkije vluchtelingenakkoord en het sluiten van de grenzen op de Balkan. Tienduizenden vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden en kunnen geen kant op. Waar en wanneer we kunnen, vragen we aandacht voor hun situatie. Onze partner het International Rescue Committee (IRC) is ter plekke aanwezig om hulp te verlenen. 

Griekenland wordt door vluchtelingen van oudsher gezien als een toegangspoort tot het veilige Europa. Op de vlucht voor het brute geweld in eigen land, riskeren ze hun leven met de tocht ernaartoe. Sinds 2015 arriveerden meer dan een miljoen vluchtelingen Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden.

Turkije-deal

Opgeschrikt door de vluchtelingenstroom, sloot de Europese Unie in maart 2016 een akkoord met Turkije. In ruil voor strengere grensbewaking en het tegenhouden van vluchtelingen, krijgt Turkije extra geld voor de opvang van vluchtelingen in eigen land. Door deze ‘Turkije-deal’ en het sluiten van de grenzen naar de Balkan, is Griekenland veranderd van toegangspoort tot (voorlopig) eindstation.

Vluchtelingen muurvast

Door de Turkije-deal zitten tienduizenden mensen muurvast in Griekse opvangkampen. Dit komt doordat asielprocedures en relocaties naar andere EU-landen worden vertraagd door een gebrek aan middelen, mensen en goede informatie. Ook stagneert de doorstroom omdat EU-lidstaten hun beloftes niet nakomen om vluchtelingen op te nemen.

In Griekenland arriveren nog steeds nieuwe vluchtelingen – in februari 2017 kwamen er gemiddeld 27 mensen per dag aan op Lesbos. De tienduizenden vluchtelingen verblijven in tijdelijke vluchtelingenkampen waar de omstandigheden ronduit slecht zijn. Er zijn lange wachtrijen voor voedsel, water en douches. Kinderen gaan niet naar school en hun ouders vinden geen werk. Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij.

Wat er nodig is…

Vluchtelingen hebben grote behoefte aan betere leefomstandigheden en actuele en betrouwbare informatie over de asielprocedure en relocatie. Velen kunnen niet wachten om herenigd te worden met familieleden in andere EU-lidstaten.

Ook hebben de vluchtelingen psychosociale hulp nodig om te herstellen van hun beproevingen. De kinderen verlangen naar veilige plekken waar ze kunnen leren en spelen. En vrouwen hebben behoefte aan speciale bescherming.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Griekenland begonnen we ons werk in 2015 op het eiland Lesbos. We werkten daar aan betere hygiëne en goede water- en sanitaire voorzieningen. Zo bouwden en repareerden we douches en toiletten en haalden we afval op. Ook verstrekten we beddengoed en hygiënische artikelen zoals tandpasta.

Op dit moment financieren we geen projecten in Griekenland. Wel vragen we, waar en wanneer we kunnen, aandacht voor de erbarmelijke situatie van vluchtelingen in Griekenland. Ook is onze vaste partner het IRC is in Griekenland om hulp te verlenen.

IRC in Griekenland

Met het hulpprogramma voor Griekenland heeft het IRC, mede dankzij onze hulp, 31.000 mensen kunnen helpen sinds juli 2015. Op dit moment zorg IRC onder andere voor:

 • Schone toiletten, wasbakken en douches met warm water op 3 locaties in Noord-Griekenland, 2 locaties bij Athene en in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos
 • Voorlichting over het voorkomen van ziektes, recycling en hygiëne en het verstrekken van essentiële hygiënevoorwerpen zoals schoonmaakdoekjes, tandpasta en waspoeder
 • Veilige ruimtes voor vrouwen en kinderen waar ze elkaar kunnen ontmoeten en kunnen leren, spelen en bijkomen van hun ervaringen
 • Transport per minibus van het vluchtelingenkamp Kara Tepe naar de hoofdstad van Lesbos, waar vluchtelingen toegang hebben tot medische zorg en de instanties die gaan over asiel, relocatie en gezinshereniging
 • Voorlichting over vervoer en de mogelijkheden voor asiel en relocatie aan 20.000 vluchtelingen per maand via de website Refugeeinfo.eu
 • Cashhulp in de vorm van bankpasjes met betaaltegoed voor gebruik bij lokale winkeliers

Momenteel zijn er nog geen resultaten beschikbaar, deze komen zo spoedig mogelijk op de website.


  Door de vele jaren van oorlog zijn duizenden vluchtelingen vervallen tot extreme armoede. Dat maakt ons werk belangrijker dan ooit. Samen met onze partner het IRC zullen we Syrische vluchtelingen en kwetsbare Libanezen in de komende jaren blijven helpen. Dit doen we door ons sterk te maken voor bescherming, onderwijs en economisch welzijn.

  Bescherming

  We zullen ons nog meer richten op het stoppen van kinderarbeid, het opsporen van schendingen van de rechten van vluchtelingen en het bieden van juridische hulp. Met bemiddeling en dialoog zullen we inzetten op een goede relatie tussen Syrische vluchtelingen en Libanese gemeenschappen.

  Ook besteden we aandacht aan de specifieke behoeftes van straatkinderen en vrouwen en meisjes die kwetsbaar zijn voor misbruik en isolement. Daarnaast zullen we lokale zorgverleners helpen om hun bereik te vergroten.

  Onderwijs

  We bieden jonge Syrische vluchtelingenkinderen het voorschoolse onderwijs dat ze nodig hebben om later mee te kunnen op de Libanese openbare scholen.

  Economisch welzijn

  We zorgen voor nog meer vaardigheidstrainingen en gaan nieuwe samenwerkingsverbanden aan met bedrijven die vluchtelingen inhuren. Ook helpen we vrouwen en meisjes om een gelijke positie te krijgen ten opzichte van mannen en jongens.

  Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.


    
   header-landenpagina-irak-idomeni-stichtingvluchteling

   Wil je helpen?

   Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

    

   Onze lopende projecten

   Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland

   Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland

   Lesbos: er is hard gewerkt aan fatsoenlijke opvang, Griekenland

   Lesbos: er is hard gewerkt aan fatsoenlijke opvang, Griekenland

   Winterklaar maken van vluchtelingenkamp Kara Tepe, Lesbos

   Winterklaar maken van vluchtelingenkamp Kara Tepe, Lesbos

    

   Laatste nieuws

   Aantal vluchtelingen Griekenland neemt weer toe: wij blikken terug
   18-05-2018
   Aantal vluchtelingen Griekenland neemt weer toe: wij blikken terug
   Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland
   06-05-2018
   Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland
   Tineke Ceelen: “Het verblijf op Lesbos en Chios maakt mensen letterlijk ziek”
   15-09-2017
   Tineke Ceelen: “Het verblijf op Lesbos en Chios maakt mensen letterlijk ziek”
   Vluchtelingenkind slachtoffer van mensenhandelaar in Europa
   03-04-2017
   Vluchtelingenkind slachtoffer van mensenhandelaar in Europa