Honger onder vluchtelingen in Griekenland neemt toe

De voedselonzekerheid van vluchtelingen neemt toe in Griekenland. Van de mensen die hulp ontvangen via onze partner Intersos, heeft bijna 60% slechts één tot drie keer per week toegang tot voldoende voedsel.

Portretfoto van moeder met dochter in Athene

Ze verkeren daarom in ernstige voedselonzekerheid volgens de criteria van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. In een jaar tijd is de wachtlijst van het project verviervoudigd en wachten meer dan 2.000 vluchtelingen op voedselhulp.

Tijdens en direct na de coronacrisis bevonden veel vluchtelingen zich in een noodsituatie. Velen werden afgesneden van ondersteuning van de Griekse staat, waardoor zij met voedselonzekerheid werden geconfronteerd. Inflatie maakt de situatie nu nog erger.

Dit alles valt te lezen in een deze week verschenen rapport, gepubliceerd door onze partner Intersos Griekenland, HIAS Griekenland en de Greek Council for Refugees, getiteld: “Hunger in Europe: An analysis of food insecurity experienced by refugees, asylum seekers, migrants and ‘undocumented’ people in Greece”.

Uit het rapport:

  • Bijna 1 op de 3 mensen die steun kregen via het hulpprogramma zijn erkende vluchtelingen.
  • De helft (54%) van de mensen die baat hebben gehad bij het programma zijn kinderen, waarvan 1 op de 3 jonger is dan 4 jaar.
  • 60% van de mensen heeft slechts 1 tot 3 keer per week toegang tot voldoende voedsel.

Kinderen gaan met honger naar school en vallen soms zelfs flauw. Het is onvoorstelbaar dat we vandaag in Griekenland, in Europa, over honger moeten spreken

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Sinds ze vier jaar geleden aan de macht kwam, heeft de conservatieve Griekse regering haar migratiebeleid aangescherpt. Mensen op de vlucht hebben niet alleen te maken met een gebrek aan toegang tot voedsel, maar ook met grensgeweld, isolatie in kampen en systematische belemmeringen voor bescherming en integratie.

Onvoldoende en slechte voeding heeft ernstige, negatieve en langdurige gevolgen voor de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind.

Apostolos Veizis, directeur Intersos Griekenland

In actie tegen honger

Samen met INTERSOS en het Griekse Migrantenforum komen we in actie om honger te bestrijden. In Athene delen we voedsel uit aan mensen die uit verschillende landen gevlucht zijn en opvang hebben gevonden in Griekenland of op doorreis zijn naar een ander land. De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Somalië, Marokko, Kameroen, Irak, Pakistan en Oekraïne.


Stichting Vluchteling
English
sluit