Somalië

Erfenis van geweld

In Somalië worstelen miljoenen mannen, vrouwen en kinderen met de gevolgen van decennia van geweld, catastrofale droogte en overstromingen. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC) bieden noodhulp.

Factcheck

15,4 miljoen inwoners
15,4 miljoen inwoners
809.000 Somalische vluchtelingen*
809.000 Somalische vluchtelingen*
met name naar buurlanden Kenia, Ethiopië en Jemen
2,6 miljoen ontheemden*
2,6 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1988 | Start huidige crisis
1988 | Start huidige crisis
1981 | Start van onze hulpverlening
1981 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: augustus 2019

KORTE CRISIS UPDATE...

Somalië is al decennialang in de greep van gewelddadige conflicten. Ook extreme droogtes en overstromingen zorgen voor problemen. Inmiddels is 22% van de bevolking gevlucht of ontheemd. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we noodhulp aan kwetsbare Somaliërs.

Somalië behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. In 1991 stortte het land in, toen rivaliserende milities streden om de macht over de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft het land geen effectieve centrale regering meer. Somalië wordt geteisterd door conflicten, overstromingen en extreme droogte. Volgens de Verenigde Naties is 22% van de Somalische bevolking ontheemd in eigen land of gevlucht naar een buurland.

Door de jarenlange oorlog en het voortdurende geweld zijn basisvoorzieningen zoals medische zorg, voedsel en sanitaire voorzieningen afwezig of van zeer slechte kwaliteit. Daarnaast lijden mensen onder de desastreuze gevolgen van droogte en tegenvallende regens, of juist van zeer heftige regens die overstromingen veroorzaken Momenteel is er sprake van langdurige droogte in Somali, als gevolg van tegenvallende regens. De droogte zorgt voor verlies van vee, stijging van de voedselprijzen, een gebrek aan water en grond die ongeschikt wordt voor landbouw en veeteelt.

Vluchtelingen en ontheemden

Ongeveer 2,6 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land en lijden onder extreme armoede en ondervoeding. Honderdduizenden anderen vluchtten naar buurlanden, zoals Kenia, Ethiopië en Jemen. Veel Somalische vluchtelingen in Kenia, onder andere in vluchtelingenkamp Dadaab, leven al meer dan 20 jaar in ballingschap. Kinderen die geboren werden in het kamp, hebben nog nooit voet gezet op Somalische bodem. 

In Somalië begonnen we ons werk in 1981. We verleenden toen medische zorg en zorgden voor schoon drinkwater voor ontheemden in verschillende gebieden in het land. Vanaf 2011 ondersteunden we meerdere jaren de basisgezondheidszorg in Mogadishu. Scroll naar onderen om de lopende projecten te bekijken. 

  Samen met onze partner het IRC en met onze lokale partners WASDA zullen we ons blijven inzetten voor kwetsbare mensen in Somalië, met name mensen die ontheemd zijn. In 2020 willen we 620.000 mensen hebben geholpen op het gebied van gezondheid (primaire gezondheidszorg en zorg bij chronische ziekten), economisch welzijn (zoals het opzetten van een eigen bedrijf), en voorlichting en materialen op het gebied van hygiëne en sanitatie. Hierbij zetten wij ons continu in om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. Ook nemen we de input van de mensen die wij helpen serieus en passen onze hulpactiviteiten daarop aan indien nodig.

  Gezondheid

  Iedereen verdient een goede gezondheid en medische zorg als we ziek worden. We zorgen daarom dat vrouwen en meisjes betere toegang krijgen tot gezondheidszorg. Ook bieden we zorg aan mensen die te maken hebben met chronische ziektes.

  Economisch welzijn

  Iedereen zou de financiële middelen moeten hebben om aan de basisbehoeftes te voldoen. Mensen moeten de kans krijgen om een inkomen te verdienen. Startende ondernemers krijgen subsidie om een bedrijfje op te zetten en hulp bij het krijgen van toegang tot hun afzetmarkt.

  Hygiëne en sanitatie

  We zorgen dat vrouwen en meisjes die kwetsbaar zijn doordat zij binnen Somalië op de vlucht zijn geslagen ‘dignity kits’ ontvangen. Dignity-kits bevatten hygiëne- en hygiëneproducten, evenals andere items die expliciet zijn afgestemd op de lokale behoeften van vrouwen en meisjes in de reproductieve leeftijd. Deze materialen helpen vrouwen en meisjes hun waardigheid te behouden tijdens humanitaire crises. Het ondersteunen van zelfrespect en zelfvertrouwen van vrouwen helpt hen ook bij het bieden van zorg en bescherming aan hun kinderen. Het uitreiken van de materialen zal samengaan met de promotie van het belang van hygiëne (handen wassen met zeep, veilig drinkwater en schoonmaken na toiletbezoek) via voorlichting, training en evenementen.

   

  Word donateur

  Wil jij bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Jouw steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Somalië

  Bescherming en structurele hulp voor kwetsbare ontheemden in Kismayo

  Bescherming en structurele hulp voor kwetsbare ontheemden in Kismayo

  Gezondheidszorg in Karaan en Hawl Wadaag, Somalië

  Gezondheidszorg in Karaan en Hawl Wadaag, Somalië

  Lees meer nieuws

  Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
  06-04-2020
  Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
  2020: Tien crises om in de gaten te houden
  16-01-2020
  2020: Tien crises om in de gaten te houden
  Zo zetten ontheemden zich in voor duurzame vrede in Somalië
  28-08-2019
  Zo zetten ontheemden zich in voor duurzame vrede in Somalië
  Dromen in Somalië: interview met projectmedewerker Christa Jacobs
  23-08-2019
  Dromen in Somalië: interview met projectmedewerker Christa Jacobs