Somalië

Op de rand van hongersnood

Somalië is een van de meest kwetsbare en complexe humanitaire crises ter wereld. Het land komt uit meer dan drie decennia van oorlog. Miljoenen mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen. In Somalië heerst momenteel een van de ergste droogteperiodes in decennia. In sommige regio’s is het regenseizoen voor de derde keer op rij mislukt en is er een gebrek aan drinkwater. Naar schatting 6 miljoen Somaliërs lijden onder de extreme voedselonzekerheid. Stichting Vluchteling en haar partners bieden noodhulp. 

Factcheck

13,5 miljoen inwoners
13,5 miljoen inwoners
Bijna 1 miljoen Somalische vluchtelingen*
Bijna 1 miljoen Somalische vluchtelingen*
met name naar buurlanden Kenia, Ethiopië en Jemen
2,9 miljoen ontheemden*
2,9 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1988 | Start huidige crisis
1988 | Start huidige crisis
1981 | Start van onze hulpverlening
1981 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: april 2022

KORTE CRISIS UPDATE...

Somalië is al decennialang in de greep van gewelddadige conflicten. Ook extreme droogtes en overstromingen zorgen voor grote problemen. Het behoort tot een van de armste en kwetsbaarste landen van Afrika. Samen met onze partner bieden we ter plekke noodhulp aan kwetsbare Somaliërs.

Somalië behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. In 1991 stortte het land in, toen rivaliserende milities streden om de macht over de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft het land geen effectieve centrale regering meer. Somalië wordt geteisterd door conflicten, overstromingen en extreme droogte. Volgens de Verenigde Naties is 22% van de Somalische bevolking ontheemd in eigen land of gevlucht naar een buurland.

Door de jarenlange oorlog en het voortdurende geweld zijn basisvoorzieningen zoals medische zorg, voedsel en sanitaire voorzieningen afwezig of van zeer slechte kwaliteit. Daarnaast lijden mensen onder de desastreuze gevolgen van droogte en tegenvallende regens, of juist van zeer heftige regens die overstromingen veroorzaken Momenteel is er sprake van langdurige droogte in Somali, als gevolg van tegenvallende regens. De droogte zorgt voor verlies van vee, stijging van de voedselprijzen, een gebrek aan water en grond die ongeschikt wordt voor landbouw en veeteelt.

Vluchtelingen en ontheemden

Bijna 3 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land en lijden onder extreme armoede en ondervoeding. Honderdduizenden anderen vluchtten naar buurlanden, zoals Kenia, Ethiopië en Jemen. Veel Somalische vluchtelingen in Kenia, onder andere in vluchtelingenkamp Dadaab, leven al meer dan 20 jaar in ballingschap. Kinderen die geboren werden in het kamp, hebben nog nooit voet gezet op Somalische bodem. 

In Somalië begonnen we ons werk in 1981. We verleenden toen medische zorg en zorgden voor schoon drinkwater voor ontheemden in verschillende gebieden in het land. Somalië heeft bijzonder hard te lijden onder een verwoestende droogte die de hele Hoorn van Afrika treft. Stichting Vluchteling zorgt voor cashhulp, de aanleg van waterputten, het installeren van wateropslagtanks en hygiene.

Scroll naar onder om projecten te bekijken. 

  Samen met onze lokale en internationale partners blijven we ons inzetten voor kwetsbare mensen in Somalië, met name mensen die ontheemd zijn. In 2020 willen we 620.000 mensen hebben geholpen op het gebied van gezondheid (primaire gezondheidszorg en zorg bij chronische ziekten), economisch welzijn (zoals het opzetten van een eigen bedrijf), en voorlichting en materialen op het gebied van hygiëne en sanitatie. Ook nemen we de input van de mensen die wij helpen serieus en passen onze hulpactiviteiten daarop aan.

  Gezondheid

  Iedereen verdient een goede gezondheid en medische zorg als we ziek worden. We zorgen daarom dat vrouwen en meisjes betere toegang krijgen tot gezondheidszorg. Ook bieden we zorg aan mensen die te maken hebben met chronische ziektes.

  Economische stabiliteit

  Iedereen zou de financiële middelen moeten hebben om aan de basisbehoeftes te voldoen. Mensen moeten de kans krijgen om een inkomen te verdienen. Startende ondernemers krijgen subsidie om een bedrijfje op te zetten en hulp bij het krijgen van toegang tot hun afzetmarkt. Nog eens 50 huishoudens krijgen een ezel en ezelkar voor hun levensonderhoud, het vervoeren van water, voedsel, huishoudelijk afval, bouw en werk materialen, landbouwmateriaal en brandhout.

  Hygiëne en sanitatie 

  We zorgen dat vrouwen en meisjes die kwetsbaar zijn doordat zij binnen Somalië op de vlucht zijn geslagen ‘dignity kits’ ontvangen. Dignity-kits bevatten hygiëne- en hygiëneproducten, evenals andere items die expliciet zijn afgestemd op de lokale behoeften van vrouwen en meisjes in de reproductieve leeftijd. Deze materialen helpen vrouwen en meisjes hun waardigheid te behouden tijdens humanitaire crises. Het ondersteunen van zelfrespect en zelfvertrouwen van vrouwen helpt hen ook bij het bieden van zorg en bescherming aan hun kinderen. Het uitreiken van de materialen zal samengaan met de promotie van het belang van hygiëne (handen wassen met zeep, veilig drinkwater en schoonmaken na toiletbezoek) via voorlichting, training en evenementen.

  tichting Vluchteling werkt samen met Wajir South Development Association (WASDA) om meer economische stabiliteit en veiligheid te creëren in Dalxiska en Fanole. Daarnaast richten zij zich op het verbeteren van de hygiënische omstandigheden voor 470 ontheemde huishoudens.

   

  Word donateur

  Wil jij bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Jouw steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Somalië

  Cashhulp, toegang tot water en hygiëne in door droogte getroffen Bari regio

  Cashhulp, toegang tot water en hygiëne in door droogte getroffen Bari regio

  Levensonderhoud, cashhulp en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo

  Levensonderhoud, cashhulp en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo

  Lees meer nieuws

  Somalië getroffen door ergste droogte in jaren
  07-02-2022
  Somalië getroffen door ergste droogte in jaren
  Somalië: strijd tegen corona in ziekenhuis Jowhar
  11-08-2020
  Somalië: strijd tegen corona in ziekenhuis Jowhar
  Somalische moeders vechten tegen honger
  05-08-2020
  Somalische moeders vechten tegen honger
  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
  14-07-2020
  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt