Servië

Op zoek naar veiligheid

Ondanks pogingen om de buitengrenzen van Europa te sluiten, komen nog iedere dag nieuwe vluchtelingen, asielzoekers en migranten aan in Servië. Duizenden mensen hebben dringend behoefte aan noodhulp, informatie en juridische ondersteuning.

Factcheck

8.5 miljoen inwoners
8.5 miljoen inwoners
5.000 vluchtelingen
5.000 vluchtelingen
in Servië
2017 | Start van onze hulpverlening
2017 | Start van onze hulpverlening
Laatste update maart 2022

Duizenden vluchtelingen zitten vast in Servië. Als tussenstation op weg naar de EU, heeft het land ervaring met het opvangen van vluchtelingen. Maar door de aanhoudende conflicten in Afghanistan, Irak en Syrië arriveren er sinds 2015 veel meer vluchtelingen dan daarvoor. De bestaande opvangplekken zitten overvol, en de doorreis naar de rest van Europa stagneert.

In maart 2016 sloot de Europese Unie een akkoord met Turkije: de Turkije-deal Er werden afspraken gemaakt over strengere grensbewaking en het tegenhouden van vluchtelingen. Ook sloten landen langs de Balkan route hun grenzen. In hun wanhoop vinden vluchtelingen alternatieve routes. Iedere dag komen er nieuwe vluchtelingen aan in Servië, waar velen een illegaal bestaan lijden. In hun vurige wens om het veilige Europa te bereiken, zijn ze uiterst kwetsbaar voor uitbuiting door mensensmokkelaars en andere criminelen.

In Servië zijn duizenden mensen op de vlucht die dringend behoefte hebben aan onderdak, voedsel, medische voorraden en andere basisbehoeftes. Bang om uitgezet te worden, leeft 14% van de vluchtelingen in Servië buiten formele vluchtelingenkampen. Velen slapen in onverwarmde, leegstaande, kapotte gebouwen en in geïmproviseerde onderkomens waar ze extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting door mensensmokkelaars en andere criminelen.

Veel vluchtelingen proberen hun familieleden in andere Europese landen te bereiken. Maar de procedures voor gezinshereniging zijn lang en er is gebrek aan betrouwbare informatie over asielprocedures. Vluchtelingen leiden onder de enorme spanningen die dit veroorzaakt. Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. In Servië begonnen we ons werk in 2017 met het verlenen van levensreddende noodhulp aan vluchtelingen. We zorgden voor winterhulp en verbeterden de bestaande opvangplekken door te zorgen voor kachels, stapelbedden, matrassen en beddengoed. Daarmee zorgden we dat:

 • 65.000 mensen humanitaire hulp en informatie over hun rechten kregen
 • 27.300 noodpakketten met toiletartikelen en kleding
 • 64.900+ voedselpakketten 

In 2022 bieden we juridische en psychosociale hulp aan mensen op de vlucht die op doorreis zijn naar andere Europese landen.

  Onze hulp in Servië

  Juridische en psychosociale steun voor mensen op de vlucht

  Juridische en psychosociale steun voor mensen op de vlucht

  header-landenpagina-servie-stichtingvluchteling