Servië

Op zoek naar veiligheid

Ondanks pogingen om de buitengrenzen van Europa te sluiten, komen nog iedere dag nieuwe vluchtelingen, asielzoekers en migranten aan in Servië. Duizenden mensen hebben dringend behoefte aan noodhulp, informatie en juridische ondersteuning.

Factcheck

8.5 miljoen inwoners
8.5 miljoen inwoners
5.000 vluchtelingen
5.000 vluchtelingen
in Servië
2017 | Start van onze hulpverlening
2017 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: januari 2023

Duizenden vluchtelingen zitten vast in Servië. Als tussenstation op weg naar de EU, heeft het land ervaring met het opvangen van vluchtelingen. Maar door de aanhoudende conflicten in Afghanistan, Irak en Syrië arriveren er sinds 2015 veel meer vluchtelingen dan daarvoor. Opvangplekken zitten overvol, en de doorreis naar de rest van Europa stagneert.

Veel vluchtelingen proberen via Hongarije de EU binnen te komen. Hier vinden veel illegale en gewelddadige pushbacks plaats door onder andere de Hongaarse politie. Vluchtelingen worden aan hun lot over gelaten.

In 2016 sloot de EU een akkoord met Turkije: de Turkije-deal.  Er volgden afspraken over strengere grensbewaking en het tegenhouden van vluchtelingen. Landen langs de Balkan route sloten hun grenzen. In hun wanhoop vinden vluchtelingen alternatieve routes. Iedere dag komen er nieuwe vluchtelingen aan in Servië, waar velen een illegaal bestaan leiden. 

In Servië zijn duizenden mensen op de vlucht die dringend behoefte hebben aan onderdak, voedsel, medische voorraden en andere basisbehoeftes. Bang om uitgezet te worden, leven sommigen buiten de formele vluchtelingenkampen. En slapen in onverwarmde, leegstaande gebouwen en geïmproviseerde onderkomens waar ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting door mensensmokkelaars.

Veel vluchtelingen proberen hun familieleden in andere Europese landen te bereiken. Maar procedures voor gezinshereniging zijn lang en er is gebrek aan betrouwbare informatie over asielprocedures. Vluchtelingen leiden onder de enorme spanningen die dit veroorzaakt. Velen voorzien in de nabije toekomst geen enkele verbetering en zijn de wanhoop nabij.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. In Servië begonnen we ons werk in 2017 met het verlenen van levensreddende noodhulp aan vluchtelingen. Vanaf 2022 zorgen we voor:

 • 65.000 mensen ontvangen humanitaire hulp en informatie over hun rechten;
 • 27.300 noodpakketten met toiletartikelen en kleding;
 • 64.900+ voedselpakketten;
 • 8.000 mensen op de vlucht ontvangen hulp en juridisch advies en/of psychosociale begeleiding;
 • Schoon drinkwater, voedsel, kleding, beddengoed en hygiëne producten aan 22.000 mensen die onderweg zijn in de regio.

  Onze hulp in Servië

  Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije

  Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije

  Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

  Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

  Juridische en psychosociale steun voor mensen op de vlucht

  Juridische en psychosociale steun voor mensen op de vlucht

  header-landenpagina-servie-stichtingvluchteling