Venezuela

7 MILJOEN VLUCHTELINGEN

Miljoenen mensen hebben Venezuela verlaten, alles achterlatend. Naar schatting 2,8 miljoen Venezolanen zijn in Colombia en de rest verblijft in de regio (Peru, Ecuador, Chili en Brazilië). De sociaaleconomische en politieke onrust heeft de levens van grote aantallen Venezolanen verwoest. Mensen zijn dringend op zoek naar voedsel, onderdak en medische voorzieningen.Factcheck

28 miljoen inwoners
28 miljoen inwoners
7 miljoen vluchtelingen
7 miljoen vluchtelingen
2014 | Start huidige crisis
2014 | Start huidige crisis
2018 | Start van onze hulpverlening
2018 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: augustus 2022

KORTE CRISIS UPDATE

Een zich verdiepende economische crisis in Venezuela zorgt ervoor dat 6 miljoen mensen het land hebben verlaten. Dit maakt Venezuela tot de op één na grootste vluchtelingencrisis ter wereld, net na Syrië. Het land verkeert in een diepe crisis, met hyperinflatie en grote voedseltekorten. Medische hulp is onbetaalbaar geworden. De crisis heeft geleid tot een van de grootste massale verplaatsingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika.

Door de politieke en economische crisis in Venezuela kampt het land met grote tekorten. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de olieproductie en de totale economie zijn ingestort. De inflatie is enorm, geldbiljetten zijn nauwelijks meer wat waard.

 • Voedseltekorten:  Voedsel is bijna niet meer verkrijgbaar en wat wel beschikbaar is, is onbetaalbaar geworden. 90 procent van de bevolking heeft niet genoeg geld om voldoende voedsel te kopen en 61 procent zegt met honger naar bed te gaan.
 • Medische zorg:  de economische crisis raakt de gezondheidsvoorzieningen het hardst. In de publieke ziekenhuizen zijn steeds minder medicijnen en voorzieningen beschikbaar. Medische hulp is onbetaalbaar geworden.
 • Geweld: naast armoede is ook criminaliteit en geweld sterk toegenomen.

Op de vlucht

Door de groeiende politieke en economische onzekerheid zijn miljoenen Venezolanen het land ontvlucht. Zij trekken veelal naar Colombia, Ecuador en Peru en in kleinere aantallen ook naar Brazilië, Aruba en Curaçao. Op Curaçao verblijven momenteel naar schatting 26.000 Venezolanen.

Naar schatting komen nog altijd 65.000  - 75.000 Venezolanen per maand de grens met Colombia over. Veel mensen steken de grens over op onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cúcuta. De meesten van hen gaan weer terug, maar honderden Venezolanen per dag verlaten definitief hun land.

Cucuta, Colombia

De grensplaats Cúcuta telt ruim 830.000 inwoners. Veel Venezolanen die hier eerst alleen kwamen voor werk willen nu niet meer terugkeren naar eigen land. Door het oplopende aantal Venezolanen dat de grens oversteekt stapelen de problemen voor Colombia zich op. Slechts 1% van de Venezolanen kan terecht in de opvanglocaties in Cúcuta en ruim 22% slaapt op straat. Het gebrek aan goed onderdak en de behoefte aan voedsel, werk en inkomsten is zorgwekkend.     

Eenmaal aangekomen in Colombia, komen ze terecht in een land waar je alleen met geldige documentatie toegang hebt tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs. Ook mogen zij officieel niet werken, waardoor veel Venezolanen hun heil zoeken in de illegaliteit.

De teams van Stichting Vluchteling helpen Venezolaanse vluchtelingen in Venezuela, Colombia en op Curacao met medische zorg, sanitaire voorzieningen en het verbeteren we de capaciteit van het gezondheidssysteem in de afgelegen gebieden:

 • In Venezuela ondersteunen we 2 mobiele klinieken voor directe medische hulp in verafgelegen gebieden. We geven medische behandelingen tegen ondervoeding. En we verzorgen medische consulten in de eerstelijnszorg;

 • In Colombia delen we 900 hygiëne pakketten uit, 900 waterfilters en 900 muskietennetten uit. En geven we noodhulp in contanten of vouchers van maximaal 80 euro, voor kwetsbare groepen:

 • Medische hulp en consulten voor ruim 725 Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

Colombia
In samenwerking met onze partner Intersos biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Colombia:

Economische welzijn

 • Cash noodhulp - het bieden van financiële steun aan Venezolanen zodat ze bijv. een beter huis kunnen bouwen of een handeltje opzetten

Bescherming

 • Bescherming en steun voor Venezolaanse vrouwen, met name gericht op slachtoffers van huiselijk geweld.

Gezondheid

 • Noodhulp pakketten, met kleding, hygiëne artikelen, water, landkaarten en andere belangrijke hulpgoederen.
 • Medische zorg

Een deel van de opbrengst van Nacht van de Vluchteling is in 2018 besteed aan noodhulp in Colombia.

Curaçao
In samenwerking met onze nieuwe lokale partner Salú pa Tur biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Curaçao:

Gezondheid

 • Opzet van een medische kliniek waarin consulten, kraamzorg en moeder en babyzorg geboden worden, maar waar vluchtelingen ook terecht kunnen voor vaccinaties, anticonceptie, laboratorium onderzoek, hiv counseling en psychologische ondersteuning. 


Bekijk onze lopende projecten in Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

 

Lees meer nieuws

Nidia: “Als ik in Venezuela was gebleven, was ik doodgegaan”
25-11-2022
Nidia: “Als ik in Venezuela was gebleven, was ik doodgegaan”
Meer dan 7 miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten
03-11-2022
Meer dan 7 miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten
Venezuela: op de vlucht voor honger, hyperinflatie en chaos
04-10-2021
Venezuela: op de vlucht voor honger, hyperinflatie en chaos
2021: Tien crises om in de gaten te houden
11-01-2021
2021: Tien crises om in de gaten te houden