Venezuela

5,6 MILJOEN VLUCHTELINGEN

Miljoenen mensen hebben Venezuela verlaten, alles achterlatend. De sociaaleconomische en politieke onrust heeft de levens van grote aantallen Venezolanen verwoest. Mensen zijn dringend op zoek naar voedsel, onderdak en medische voorzieningen.

Stichting Vluchteling en haar partners ter plekke bieden vluchtelingen in de omringende landen hulp.


Factcheck

32,3 miljoen inwoners
32,3 miljoen inwoners
5,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen
5,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen
naar Colombia, Peru, Ecuador, Brazilië en Curaçao
2014 | Start huidige crisis
2014 | Start huidige crisis
2018 | Start van onze hulpverlening
2018 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: november 2020

KORTE CRISIS UPDATE

In Venezuela heerst momenteel een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld. Het land verkeert in een diepe crisis, met hyperinflatie en grote voedseltekorten. Medische hulp is onbetaalbaar geworden. De crisis heeft geleid tot een van de grootste massale verplaatsingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika.

Door de politieke en economische crisis in Venezuela kampt het land met grote tekorten. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de olieproductie en de totale economie zijn ingestort. De inflatie is enorm, geldbiljetten zijn nauwelijks meer wat waard.

 • Voedseltekorten:  Voedsel is bijna niet meer verkrijgbaar en wat wel beschikbaar is, is onbetaalbaar geworden. 90 procent van de bevolking heeft niet genoeg geld om voldoende voedsel te kopen en 61 procent zegt met honger naar bed te gaan.
 • Medische zorg:  de economische crisis raakt de gezondheidsvoorzieningen het hardst. In de publieke ziekenhuizen zijn steeds minder medicijnen en voorzieningen beschikbaar. Medische hulp is onbetaalbaar geworden.
 • Geweld: naast armoede is ook criminaliteit en geweld sterk toegenomen.

Op de vlucht

Door de groeiende politieke en economische onzekerheid zijn 5,6 miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Zij trekken veelal naar Colombia, Ecuador en Peru en in kleinere aantallen ook naar Brazilië, Aruba en Curaçao. Op Curaçao verblijven momenteel naar schatting 26.000 Venezolanen.

Naar schatting komen nog altijd 35.000 Venezolanen elke dag de grens met Colombia over. Veel mensen steken de grens over op onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cúcuta. De meesten van hen gaan weer terug maar in 2018 verlieten gemiddeld 5.000 Venezolanen per dag definitief hun land.

Cucuta, Colombia

De grensplaats Cúcuta telt ruim 830.000 inwoners. Veel Venezolanen die hier eerst alleen kwamen voor werk willen nu niet meer terugkeren naar eigen land. Door het oplopende aantal Venezolanen dat de grens oversteekt stapelen de problemen voor Colombia zich op. Slechts 1% van de Venezolanen kan terecht in de opvanglocaties in Cúcuta en ruim 22% slaapt op straat. Het gebrek aan goed onderdak en de behoefte aan voedsel, werk en inkomsten is zorgwekkend.     

Eenmaal aangekomen in Colombia, komen ze terecht in een land waar je alleen met geldige documentatie toegang hebt tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs. Ook mogen zij officieel niet werken, waardoor veel Venezolanen hun heil zoeken in de illegaliteit.

De teams van Stichting Vluchteling helpen om vluchtelingen te voorzien medische zorg, cash noodhulp en noodhulpgoederen, vooral voor kwetsbare Venezolanen die vanuit Cúcuta te voet verder trekken naar andere Colombiaanse steden of naar Ecuador of Peru (caminantes).  

 • We delen noodpakketten uit aan de caminantes. Zo krijgen mensen de belangrijkste hulpgoederen.
 • Medische zorg, bescherming van vrouwen, cashhulp voor 1200 Venezolaanse vluchtelingen in Colombia
 • Medische hulp en consulten voor ruim 2000 Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

Colombia
In samenwerking met onze partner het International Rescue Committee biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Colombia:

Economische welzijn

 • Cash noodhulp - het bieden van financiële steun aan Venezolanen zodat ze bijv. een beter huis kunnen bouwen of een handeltje opzetten

Bescherming

 • Bescherming en steun voor Venezolaanse vrouwen, met name gericht op slachtoffers van huiselijk geweld.

Gezondheid

 • Noodhulp pakketten, met kleding, hygiëne artikelen, water, landkaarten en andere belangrijke hulpgoederen.
 • Medische zorg

Een deel van de opbrengst van Nacht van de Vluchteling is in 2018 besteed aan noodhulp in Colombia.

Curaçao
In samenwerking met onze nieuwe lokale partner Salú pa Tur biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Curaçao:

Gezondheid

 • Opzet van een medische kliniek waarin consulten, kraamzorg en moeder en babyzorg geboden worden, maar waar vluchtelingen ook terecht kunnen voor vaccinaties, anticonceptie, laboratorium onderzoek, hiv counseling en psychologische ondersteuning. 


Bekijk onze lopende projecten in Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en migranten, cashhulp voor gezinnen

Medische zorg voor vluchtelingen en migranten, cashhulp voor gezinnen

 

Lees meer nieuws

2021: Tien crises om in de gaten te houden
11-01-2021
2021: Tien crises om in de gaten te houden
Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
06-04-2020
Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
2020: Tien crises om in de gaten te houden
16-01-2020
2020: Tien crises om in de gaten te houden
Zorg voor chronisch zieken in crisissituaties
14-11-2019
Zorg voor chronisch zieken in crisissituaties