Nidia: “in Venezuela was ik doodgegaan”

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn de afgelopen jaren zeker 7 miljoen Venezolanen hun geboorteland ontvlucht, wat dit een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld maakt. Curaçao, dat op zo’n 70 km van de Venezolaanse kust ligt, is een van de landen waar Venezolanen naartoe vluchten. Naar schatting leven er 22.000 Venezolanen zonder verblijfspapieren op het eiland. Stichting Vluchteling ondersteunt hier de kliniek Salú pa Tur voor vluchtelingen uit Venezuela.

een Venezolaanse vrouw haar bloeddruk word opgemeten in Curacao
© Mona van den Berg

De 67-jarige Nidia ontvluchtte Venezuela: “Ik kwam hier vijf jaar geleden aan, mijn gezondheid was slecht. Salú pa Tur was mijn redding.” Basismedicatie en medische voorzieningen zijn heel schaars in Venezuela. Ziekenhuizen bevinden zich in een verschrikkelijke staat. Er is weinig medisch materiaal en de patiënt moet hier zelf in voorzien. Na 34 jaar als journalist te hebben gewerkt in Venezuela, werd ze ziek. Een ontsteking in haar rugwervel. Er restte haar niets anders dan te vluchten.

Curaçao kent ze op haar duimpje. Haar moeder komt hier vandaan en als kind woonde ze hier met haar familie. Haar vader heeft de Venezolaanse nationaliteit. Zij en haar zussen ook. Als jonge kinderen waren ze al ongedocumenteerd. Toch voelt ze een grote liefde voor het eiland. Het herinnert haar aan betere tijden. “Helaas werd er ook diabetes en een hoge bloeddruk geconstateerd, in combinatie met hart- en vaatziekte”, vertelt Nidia met een grote glimlach. Ze ziet er ontspannen uit. Verbazend als je naar haar situatie kijkt.

een Venezolaanse vrouw haar bloeddruk word opgemeten in Curacao
© Mona van den Berg

“Natuurlijk wil ik niet meer zonder papieren leven op Curaçao en voldoende geld hebben om in ons levensonderhoud te voorzien. Ik heb nu schulden bij het ziekenhuis. Salu Pa Tur heeft helaas alleen de financiële middelen om basisvoorzieningen zoals een echo, medicatie of bloedonderzoek te bekostigen. Wat zou het mooi zijn als de kliniek meer geld gedoneerd krijgt, zodat zij ook onderzoek en operaties kunnen bekostigen in de vorm van een lening.”

Over kliniek Salú pa Tur

Op Curaçao ondersteunen we sinds 2019 een kliniek waar Venezolaanse vluchtelingen terecht kunnen. Een medische kliniek die voor duizenden Venezolanen zonder papieren medische zorg beschikbaar maakt.

De kliniek biedt reproductieve gezondheidszorg, kraamzorg, moeder- en babyzorg, maar vluchtelingen kunnen er ook terecht voor vaccinaties, met chronische aandoeningen en voor laboratoriumonderzoek, hiv zorg, en psychologische ondersteuning.

Jouw steun is van levensbelang


Stichting Vluchteling
English
sluit