Op 31 oktober 2018 kwamen duizenden mensen in de hoofdstad van Zuid-Soedan, Juba, bijeen om de ondertekening van het nieuwe vredesakkoord te vieren. De voornaamste vijanden in de burgeroorlog, president Salva Kiir en rebellenleider en voormalig vice-president Riek Machar, woonden beiden de ceremonie bij. Dit geeft enige hoop voor de toekomst van de bevolking van Zuid-Soedan. De oorlog is echter nog lang niet voorbij.
Zuid-Soedan werd in in 2011 onafhankelijk van Soedan na een burgeroorlog van tientallen jaren. De vrede was echter van korte duur. In 2013 beschuldigde president Kiir vice-president Machar van plannen voor een coup. Machar ontkende. Dit ontaardde in een gewelddadige strijd tussen de Dinka, de bevolkingsroep van Kiir, en de Nuer, het volk waar Machar toe behoort. Machar ontvluchtte Zuid-Soedan en verblijft inmiddels al meer dan 2 jaar buiten Zuid-Soedan.
In augustus 2015 werd een vredesakkoord gesloten, maar het geweld in de hoofdstad Juba hield aan en verspreidde zich in 2016 naar andere delen van het land. Er zijn verschillende milities in het land actief die strijden en hun eigen agenda hebben.
De oorlog heeft een verwoestende impact op het land. Bijna 2,5 miljoen mensen zijn het land uit gevlucht, en nog eens bijna 2 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Er is grote armoede en voedseltekort, en medische zorg en andere voorzieningen zijn er nauwelijks. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.
Zuid-Soedan blijft een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De economie van Zuid-Soedan staat op instorten. Door het geweld en de overstromingen ontstaan voedseltekorten die miljoenen mensen hard raken. Sinds de nieuwe geweldsuitbraak van juli 2016 steken iedere dag duizenden Zuid-Soedanese vluchtelingen de grens over naar Oeganda.
Nauwelijks medische zorg
De medische zorg is ontoereikend en er is te weinig medisch personeel. Voor iedere 100.000 mensen is slechts 1 arts beschikbaar. Medische posten, klinieken en ziekenhuizen hebben een tekort aan bijna alles en zijn onhygiënisch. De meeste mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, waardoor dodelijke ziektes zoals cholera zich gemakkelijk verspreiden.
Risico’s voor vrouwen en meisjes
Vooral vrouwen en meisjes worden hard getroffen door het conflict in Zuid-Soedan. Dag in dag uit krijgen zij te maken met geweld, misbruik en uitbuiting. Duizenden vrouwen en meisjes krijgen niet de hulp die ze nodig hebben bij ongewenste zwangerschappen of zwangerschapscomplicaties.
In Zuid-Soedan begonnen we ons werk toen het land nog onderdeel was van Sudan. Vanaf 2007 hielpen we mensen op de vlucht bij de terugkeer naar huis. Zo zorgden we voor ontmijning en gezondheidszorg in o.a. Greater Equatoria, Jonglei, Northern Bahr el Ghazal. Sinds de burgeroorlog is opgelaaid in Zuid-Soedan, werken we aan gezondheid (ondervoeding, cholera- en malariabestrijding) en economisch welzijn in Unity State en Northern Bahr el Ghazal.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.