Het aantal vluchtelingen en ontheemden in Niger is groot. Velen vluchten vanuit de buurlanden naar Niger, nu het geweld van Boko Haram blijft toenemen. De bevolking van Niger heeft zelf ook te maken met extreme armoede, droogte en terreur. Door stijgende prijzen, armoede en voedselonzekerheid is de hongersnood in Niger bovendien hoog. Sommige kinderen zijn nu al ondervoed. De situatie in Niger wordt gezien als een van de grootste humanitaire crises van deze tijd.
Niger wordt geteisterd door armoede, politieke instabiliteit en permanente voedselonzekerheid. In 2014 sloeg het geweld van Boko Haram over naar Niger, met grote aantallen vluchtelingen en ontheemden tot gevolg. Samen met onze partners ter plekke verlenen we noodhulp aan Nigeriaanse vluchtelingen en ontheemden in het zuidoosten van Niger. Ook steunen we mensen de regio Tahoua, die kampt met veel geweld en ontheemding door onder meer aanvallen van Islamic State in the Greater Sahara.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak. De politieke instabiliteit van de buurlanden, migratie en klimaatverandering vormen bedreigingen. Als gevolg van ondervoeding en ziekte is de kindersterfte de hoogste ter wereld.
Boko Haram teistert het zuidoosten van Niger sinds eind 2014. Deze islamitische terreurbeweging begon haar strijd voor een kalifaat in West-Afrika 5 jaar eerder in het noordoosten van Nigeria. Inmiddels heeft het geweld zich ook uitgebreid tot in Tsjaad, Kameroen en Niger.
Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. Ten minste 3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. 10,2 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig.
Veel Nigerezen in het Lake Chad Basin zijn door het geweld ontheemd geraakt. In hetzelfde gebied zijn er ook vluchtelingen uit Nigeria en Nigerezen die in eerste instantie uit armoede naar Nigeria vluchtten, maar nu noodgedwongen terugkeren door het geweld van Boko Haram.
Al deze ontheemden en vluchtelingen worden opgevangen in de zuidoostelijke Diffa-regio in Niger. Daarnaast vangt Niger in het westen van het land zo’n tienduizenden vluchtelingen uit Mali op. Jihadisten hebben dit jaar tot nu toe meer dan 420 burgers gedood in het westen van Niger. Als gevolg hiervan is het aantal ontheemden in de regio’s Tillabéri en Tahoua in twee jaar tijd verdubbeld tot bijna 160.000 in september 2021. Dorpelingen rond de grens van Mali en Niger zijn niet meer in staat het land te bewerken om zichzelf te voeden.
In Niger is de armoede een groot en structureel probleem. Tegelijk heeft het land een van de hoogste geboortecijfers ter wereld en vangt het sinds kort ook grote groepen vluchtelingen en ontheemden op. Hierdoor is er - ook zonder gewelddadige conflicten - een groot tekort aan voedsel, water en andere basisvoorzieningen.
Opnieuw is er grote droogte waardoor 3,8 miljoen mensen behoefte hebben aan humanitaire hulp, vooral voedsel. Slechte medische zorg en sanitaire voorzieningen zijn een groot risico voor de gezondheid van mensen en leiden tot verspreiding van besmettelijke ziektes.
Ondervoeding is een chronisch probleem en ook op het gebied van onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, medische zorg en onderwijs zijn er grote tekorten. Humanitaire hulp is daarom bittere noodzaak. Niet alleen voor de vluchtelingen en ontheemden – ook voor de lokale bevolking.
In Niger begonnen we ons werk in 2015 met het verstrekken van noodhulp en het beschermen van vluchtelingen en terugkerende Nigerese vluchtelingen. Ons werk in Niger is onderdeel van het hulpprogramma van onze partners INTERSOS en IRC. Van 2019 - 2021 steunen we duizenden gevluchte kinderen met basisonderwijs in de Diffa regio.
In 2020-2021 bieden we ook noodhulp aan ontheemden in de Tillabéri en Tahoua regio, waar de situatie verslechterde door toenemend geweld van gewapende groepen op de grens tussen Mali en Niger. We bieden schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, onderdak en noodhulp op het gebied van gezondheidszorg.
Niger zal humanitaire hulp ook in de komende jaren hard nodig hebben. Niet alleen omdat het nog steeds het minst ontwikkelde land ter wereld is, ook omdat de humanitaire crisis in het Lake Chad Basin en in de regio's Tillaberi en Tahoua grote zorgen baart.
In samenwerking met onze partners INTERSOS en IRC zullen we ons in de komende jaren daarom concentreren op hulpactiviteiten die bijdragen aan schoon drinkwater en aan bescherming, gezondheid en het economisch welzijn van kwetsbare vluchtelingen en ontheemden en van de lokale gemeenschappen die hen opvangen en onderdak bieden.
We doen ons best om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We luisteren naar hun zorgen en passen onze hulpactiviteiten daarop aan.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.