Niger

Het minst ontwikkelde land ter wereld

Niger is het minst ontwikkelde land ter wereld. De extreme armoede en grote droogtes in Niger zorgen vaak voor humanitaire rampen. Daarnaast vangt het land vluchtelingen en ontheemden op, mensen die op die op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram. Stichting Vluchteling en haar partners verstrekken samen levensreddende noodhulp.

Factcheck

23 miljoen inwoners
23 miljoen inwoners
229.000 vluchtelingen (uit Mali en Nigeria)
229.000 vluchtelingen (uit Mali en Nigeria)
257.000 ontheemden
257.000 ontheemden
op de vlucht in eigen land
2014 | Start huidige crisis
2014 | Start huidige crisis
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Niger wordt geteisterd door armoede, politieke instabiliteit en permanente voedselonzekerheid. In 2014 sloeg de terreur van Boko Haram over naar Niger, met grote aantallen vluchtelingen en ontheemden tot gevolg. Samen met onze partners ter plekke verlenen we noodhulp aan Nigeriaanse vluchtelingen en ontheemden in het zuidoosten van Niger.

Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak. De politieke instabiliteit van de buurlanden, migratie en klimaatverandering vormen bedreigingen. Als gevolg van ondervoeding en ziekte is de kindersterfte de hoogste ter wereld.

Boko Haram en humanitaire crisis Lake Chad Basin

Boko Haram teistert het zuidoosten van Niger sinds eind 2014. Deze islamitische terreurbeweging begon haar strijd voor een kalifaat in West-Afrika 5 jaar eerder in het noordoosten van Nigeria. Inmiddels heeft het geweld zich ook uitgebreid tot in Tsjaad, Kameroen en Niger.

Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vluchtelingen en ontheemden

Veel Nigerezen in het Lake Chad Basin zijn door het geweld ontheemd geraakt. In hetzelfde gebied zijn er ook vluchtelingen uit Nigeria  en Nigerezen die in eerste instantie uit armoede naar Nigeria vluchtten, maar nu noodgedwongen terugkeren door het geweld van Boko Haram.

Al deze ontheemden en vluchtelingen worden opgevangen in de zuidoostelijke Diffa-regio in Niger. Daarnaast vangt Niger in het westen van het land zo’n tienduizenden vluchtelingen uit Mali op.

In Niger is de armoede een groot en structureel probleem. Tegelijk heeft het land een van de hoogste geboortecijfers ter wereld en vangt het sinds kort ook grote groepen vluchtelingen en ontheemden op. Hierdoor is er een groot tekort aan voedsel, water en andere basisvoorzieningen.

Opnieuw is er grote droogte 3,2 miljoen mensen hebben behoefte aan humanitaire hulp, vooral voedselhulp. Slechte medische zorg en sanitaire voorzieningen zijn een groot risico voor de gezondheid van mensen. Er wordt gevreesd voor een verspreiding van besmettelijke ziektes.

Vluchtelingen en ontheemden Lake Chad Basin

In de arme en onderontwikkelde Diffa-regio bij het Lake Chad Basin leeft minder dan 5% van de vluchtelingen en ontheemden in kampen. De meesten vinden onderdak bij gastgezinnen op gevaarlijke plekken die voor de hulpverlening niet altijd goed te bereiken is.

In het hele Lake Chad Basin zijn voedseltekorten omdat landbouwgronden, rivieren en het meer zelf slecht bereikbaar zijn door het geweld. Ondervoeding is een chronisch probleem en ook op het gebied van onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, medische zorg en onderwijs zijn er grote tekorten. Humanitaire hulp is daarom bittere noodzaak. Niet alleen voor de vluchtelingen en ontheemden – ook voor de lokale bevolking.

In Niger begonnen we ons werk in 2015 met het verstrekken van noodhulp en het beschermen van vluchtelingen en terugkerende Nigerese vluchtelingen. Ons werk in Niger is onderdeel van het hulpprogramma van onze partner het IRC. In 2015 konden we met dit hulpprogramma 182.000 mensen helpen. In 2016 werkten we aan economisch welzijn door cashhulp te geven aan kwetsbare, ontheemde gezinnen in de Diffa-regio. 

In 2018 boden we noodhulp aan ontheemden in de Tillabéri regio, waar de situatie verslechterde door toenemend geweld van gewapende oppositiegroepen op de grens tussen Mali en Niger. We boden onderdak, bescherming en noodhulp op het gebied van gezondheid. 

  Niger zal humanitaire hulp ook in de komende jaren hard nodig hebben. Niet alleen omdat het nog steeds het minst ontwikkelde land ter wereld is, ook omdat de humanitaire crisis in het Lake Chad Basin zorgen baart.

  In samenwerking met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren daarom concentreren op hulpactiviteiten die bijdragen aan de bescherming, gezondheid en het economisch welzijn van kwetsbare vluchtelingen en ontheemden en de lokale gemeenschappen die hen opvangen en onderdak bieden.

  Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Niger

  Noodhulp aan mensen op de vlucht voor extreme regenval en overstromingen

  Noodhulp aan mensen op de vlucht voor extreme regenval en overstromingen

  Een leven na Boko Haram: onderwijs voor kinderen in Niger

  Een leven na Boko Haram: onderwijs voor kinderen in Niger

  Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor ontheemden in Niger

  Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor ontheemden in Niger

   

  Lees meer nieuws

  “Niger is al jaren het armste land ter wereld”
  31-07-2020
  “Niger is al jaren het armste land ter wereld”
  Alio (12): “Ik heb geleerd dat geweld altijd leidt tot narigheid en verdriet.”
  29-07-2020
  Alio (12): “Ik heb geleerd dat geweld altijd leidt tot narigheid en verdriet.”
  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
  14-07-2020
  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
  Kinderen in Niger terug naar de schoolbankjes
  09-03-2020
  Kinderen in Niger terug naar de schoolbankjes