Een man uit Kameroen houdt zijn baby vast terwijl ze schuilen in een vluchtelingenkamp dichtbij Marokko en de Spaanse grens.

Marokko

Wat is er aan de hand in Marokko?

Sinds 2019 wordt de route via de Canarische eilanden het meest gebruikt door asielzoekers om vanuit landen als Marokko, Senegal en Mali naar Spanje te reizen om daar asiel aan te vragen. Veel mensen die de oversteek naar een veilig land proberen te maken, overlijden of raken vermist. In 2023 overleden er meer dan zesduizend mensen bij de grens. De EU laat de controle van haar buitengrenzen steeds vaker over aan ‘partnerlanden’, die daar honderden miljoenen euro’s voor krijgen. Zoals Marokko, dat de grens met twee Spaanse enclaves gesloten houdt voor vluchtelingen met kilometerslange grenshekken. Ook stuurt de Spaanse politie vaak illegaal vluchtelingen terug naar Marokko, een zogenaamde pushback. Vluchtelingen bekopen hun poging om Europa te bereiken niet zelden met de dood.  

foto van grenshek tussens marokko en spanje

Ons werk in Marokko

Stichting Vluchteling zet zich samen met de Spaanse hulporganisatie Caminando Fronteras in om humanitaire hulp te bieden aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten in Marokko die worden blootgesteld aan geweld en misbruik. Via samenwerking met lokale gemeenschappen, zetten we ons in voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers en helpen we kwetsbare mensen.

Wil je iets doen?

Help mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Jouw steun maakt het verschil.

Stichting Vluchteling
English
sluit