header-landenpagina-Nigeria-vrouw-peterbiro-irc-stichtingvluchteling

Nigeria

Ernstige voedselcrisis en terreur

Nigeria worstelt met armoede, corruptie, natuurrampen en de terreur van Boko Haram. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp.

Factcheck

174 miljoen inwoners
174 miljoen inwoners
200.000 Nigeriaanse vluchtelingen*
200.000 Nigeriaanse vluchtelingen*
2 miljoen ontheemden*
2 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2009 | Start huidige crisis
2009 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2017

KORTE CRISIS UPDATE...

Nigeria kampt al tientallen jaren met politieke instabiliteit en economische ongelijkheid. Sinds 2009 wordt het land hard getroffen door de terreur van Boko Haram, ’s werelds meest dodelijke islamitische terreurbeweging. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) werken we aan een betere gezondheid en bescherming van mensen in het noordoosten van Nigeria.

Nigeria is het meest dichtbevolkte land van Afrika en een land van tegenstellingen. Ondanks de enorme olie-inkomsten, leeft bijna twee derde van de bevolking in bittere armoede – vooral in het achtergestelde noorden en noordoosten van het land. Daarnaast heeft Nigeria geregeld te maken met extreem weer zoals droogtes en overstromingen. Hierdoor lijden meer dan 13.5 miljoen mensen onder chronische ondervoeding en frequente ziekte-uitbraken.

Boko Haram

Het noordoosten van Nigeria kampt met de terreur van de islamitische terroristische beweging Boko Haram. Zij begon in 2009 een gewelddadige strijd voor een kalifaat in West-Afrika. Vanaf 2014 nam het geweld toe en sindsdien zijn duizenden Nigerianen ontvoerd en vermoord, waaronder 2.000 vrouwen, schoolmeisjes en andere kinderen.

Bijna 2 miljoen Nigerianen zijn op de vlucht voor het geweld. Veruit de meesten zijn ontheemd in eigen land, maar ruim 200.0000 Nigerianen zijn gevlucht naar de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

Humanitaire crisis Lake Chad Basin

Het geweld van Boko Haram heeft zich inmiddels uitgebreid tot over de landsgrenzen met Niger, Tsjaad en Kameroen. Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

In Nigeria leeft meer dan de helft van de mensen in armoede. In het noordoosten, vooral in de provincies Borno, Adamawa en Yobe, heeft de terreur van Boko Haram verwoestende effecten op de medische zorg, infrastructuur, het onderwijs en de economische situatie van mensen.

Naar verwachting zullen in 2017 ruim 8.5 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. Zeker 5.1 miljoen mensen hebben matige, ernstige of acute voedseltekorten. Ruim 3 miljoen mensen hebben nu met spoed voedselhulp nodig. Maar door geldgebrek kunnen hulpverleners slechts aan een fractie van de vraag voldoen.

Ontheemden, vrouwen en kinderen

Ontheemden hebben urgent behoefte aan voedsel, schoon water, onderdak, medische zorg en onderwijs. Slechts 8% van de ontheemde mensen leeft in officiële vluchtelingenkampen, waar ze hulp krijgen van de overheid.

Onveiligheid is een groot probleem, vooral voor weeskinderen of kinderen die van hun ouders gescheiden zijn. Vrouwen en meisjes lopen het gevaar misbruikt of uitgebuit te worden. Soms dwingt Boko Haram ze zelfs om zelfmoordaanslagen te plegen.

In Nigeria begonnen we ons werk in 2015. Sindsdien werken we aan een betere gezondheid en bescherming van ontheemde en door Boko Haram getroffen Nigerianen. Zo maken we ons sterk voor medische zorg en de bestrijding van ondervoeding.

Ook bieden we psychosociale hulp aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld en leren we gemeenschappen hoe ze gender gerelateerd en seksueel geweld kunnen voorkomen. Ook geven we training en voorlichting zodat mensen zich beter kunnen beschermen tegen agressie en intimidatie van gewapende groepen, waaronder het leger.

Bekijk hier onze projecten in Nigeria:

In Nigeria is humanitaire hulp ook in de komende jaren hard nodig. Een groot percentage van de bevolking is ondervoed. Vrouwen, meisjes en andere kwetsbare mensen lopen het risico op misbruik en uitbuiting. Kinderen krijgen vaak geen onderwijs.

Er is op dit moment te weinig humanitaire hulp voor de enorme groep ontheemde mensen. Maar met extra noodhulp alleen zijn we er niet. Mensen moeten weer een inkomen verdienen zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Samen met onze partner het IRC maken we ons in de komende jaren sterk voor medische zorg, onderwijs en het economisch welzijn van mensen – vooral voor vrouwen en meisjes.

Humanitaire crisis Lake Chad Basin

De situatie in het noordoosten van Nigeria staat niet op zichzelf. Het geweld van Boko Haram veroorzaakt een zorgwekkende humanitaire crisis in het Lake Chad Basin, het hele grensgebied met Tsjaad, Niger en Kameroen. We houden deze crisis goed in de gaten en bieden ook hulp in Tsjaad, Niger en Kameroen.

In onze hulpverlening zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 
header-landenpagina-Nigeria-vrouw-kind-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Onze lopende projecten

Tegengaan van seksueel geweld onder vrouwen en meisjes en verbetering van hygiëne in Nigeria

Tegengaan van seksueel geweld onder vrouwen en meisjes en verbetering van hygiëne in Nigeria

Betere zorg voor ernstig ondervoede kinderen in Gujba

Betere zorg voor ernstig ondervoede kinderen in Gujba

Verbeterde gezondheidszorg in Adamawa en Borno State

Verbeterde gezondheidszorg in Adamawa en Borno State

Laatste nieuws

Nigeriaanse vluchtelingen in kamp doodgestoken
05-09-2017
Nigeriaanse vluchtelingen in kamp doodgestoken
Nigeria: in de aanval met onderwijs
04-09-2017
Nigeria: in de aanval met onderwijs
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen
30-06-2017
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen
Giro555 start actie Help Slachtoffers Hongersnood
06-03-2017
Giro555 start actie Help Slachtoffers Hongersnood