header-landenpagina-Nigeria-vrouw-peterbiro-irc-stichtingvluchteling

Nigeria

Op de vlucht voor terreur, armoede en natuurrampen

Nigeria worstelt met bittere armoede, corruptie, extreem weer en de terreur van Boko Haram. Vooral in het achtergestelde noorden en noordoosten van het land. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Stichting Vluchteling biedt noodhulp.

Factcheck

191 miljoen inwoners
191 miljoen inwoners
295.000 Nigeriaanse vluchtelingen*
295.000 Nigeriaanse vluchtelingen*
1,8 miljoen ontheemden
1,8 miljoen ontheemden
op de vlucht in Noord-Oost Nigeria
2009 | Start huidige crisis
2009 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: november 2020

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

KORTE CRISIS UPDATE...

Nigeria kampt al tientallen jaren met politieke instabiliteit en economische ongelijkheid. Sinds 2009 wordt het land hard getroffen door de terreur van Boko Haram, een islamitische terreurbeweging. Samen met onze partners het International Rescue Committee (IRC) en Intersos werken we aan een betere gezondheid en bescherming van mensen in het noordoosten van Nigeria.

Nigeria telt de grootste bevolking van Afrika en is een land van grote tegenstellingen. Ondanks de enorme olie-inkomsten, leeft bijna twee derde van de bevolking in bittere armoede – vooral in het achtergestelde noorden en noordoosten van het land. Daarnaast heeft Nigeria geregeld te maken met extreem weer zoals droogte en overstromingen. Hierdoor lijden miljoenen mensen aan chronische ondervoeding en frequente ziekte-uitbraken.

Boko Haram

Het noordoosten van Nigeria kampt met de terreur van de islamitische verzetsbeweging Boko Haram. Zij begon in 2009 een gewelddadige strijd voor een kalifaat in West-Afrika. Vanaf 2014 nam het geweld sterk toe. Minstens 27.000 mensen vonden sindsdien de dood. Ruim 2 miljoen Nigerianen zijn op de vlucht voor het geweld. Veruit de meesten zijn ontheemd in eigen land, maar 240.0000 Nigerianen zijn gevlucht naar buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

Humanitaire crisis Lake Chad Basin

Het geweld van Boko Haram heeft zich inmiddels uitgebreid tot over de landsgrenzen met Niger, Tsjaad en Kameroen. Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu meer dan 17 miljoen mensen waarvan 5 miljoen mensen een ernstig tekort aan voedsel hebben. Ten minste 2,4 miljoen mensen zijn in de regio ontheemd geraakt.

In Nigeria leeft meer dan de helft van de mensen in armoede. In het noordoosten, vooral in de provincies Borno, Adamawa en Yobe, heeft de terreur van Boko Haram verwoestende effecten op de medische zorg, infrastructuur, het onderwijs en de economische situatie van mensen.

In 2019 hadden 7,1 miljoen mensen in het noordoosten van Nigeria humanitaire hulp nodig hebben. Miljoenen mensen hebben ernstige, acute voedseltekorten of hebben groot gebrek aan schoon (drink)water. Maar door geldgebrek kunnen hulpverleners slechts aan een fractie van de vraag voldoen.

Ontheemden, vrouwen en kinderen

Ontheemden hebben urgent behoefte aan voedsel, schoon water, onderdak, medische zorg en onderwijs. Slechts een fractie van de ontheemde mensen leeft in officiële vluchtelingenkampen, waar ze hulp krijgen van de overheid. De rest wordt opgevangen door gastgemeenschappen.

Onveiligheid is een groot probleem, vooral voor weeskinderen of kinderen die van hun ouders gescheiden zijn. Vrouwen en meisjes lopen het gevaar misbruikt of uitgebuit te worden. Soms dwingt Boko Haram ze zelfs om zelfmoordaanslagen te plegen.

Sinds 2015 bieden wij noodhulp in Nigeria. In samenwerking met Intersos bieden we medische zorg aan ruim 7.800 mensen in Magumeri, een gebied dat vrijwel dagelijks te maken heeft met aanvallen door Boko Haram.

 • We werken met een mobiel gezondheidsteam dat bestaat uit een arts en twee verpleegkundigen. Daarmee bieden we gratis gezondheidszorg aan;
 • We verwijzen patiënten door naar het ziekenhuis of spoedeisende hulp. Onze zorg richt zich vooral op zwangere of jonge moeders en hun kinderen;
 • Ook gaan we in gesprek met de gemeenschap en proberen bewustzijn te creëren. We zetten in op het voorkomen van ziektes en het op tijd signaleren ervan. Ook zorgen we ervoor dat essentiële en medische apparatuur beschikbaar zijn;
 • Uiteraard zijn we heel alert op de bestrijding van het coronavirus door te werken in kleine groepen en te zorgen voor strikte scheiding van zieke patiënten.

Landmijnen zorgen voor honderden dodelijke slachtoffers in Nigeria. Stichting Vluchteling zorgt voor goede voorlichting en training over landmijnen en ander explosief materiaal.

 • 1.100 voorlichtingssessies over mijnen en explosieven aan 22.000 mensen;
 • Trainingen van de leiding van ontheemden kampen in risico-voorlichting over explosief materiaal;
 • In kaart brengen van de regio’s die nu nog ontoegankelijk zijn maar waarheen ontheemden in de toekomst zullen terugkeren en waar gevaarlijk explosief materiaal dreigt.
   
  header-landenpagina-Nigeria-vrouw-kind-stichtingvluchteling

  Bekijk onze lopende projecten in Nigeria

  Hulppakketten, medische en psychologische zorg voor ontheemden in Zamfara

  Hulppakketten, medische en psychologische zorg voor ontheemden in Zamfara

  Zorg voor chronisch zieken in Borno, Nigeria

  Zorg voor chronisch zieken in Borno, Nigeria

  Lees meer nieuws

  Stichting Vluchteling biedt coronahulp aan 197.000 mensen dankzij Giro555
  01-02-2022
  Stichting Vluchteling biedt coronahulp aan 197.000 mensen dankzij Giro555
  Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
  31-12-2021
  Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
  Honger, de nieuwe pandemie
  07-06-2021
  Honger, de nieuwe pandemie
  Corona-verpleegkundige: "Mensen zijn blij om zich te laten vaccineren"
  29-04-2021
  Corona-verpleegkundige: "Mensen zijn blij om zich te laten vaccineren"