De toestand in de Centraal-Afrikaanse Republiek verslechtert met de dag. De VN waarschuwen dat steeds meer mensen op de vlucht slaan voor het geweld en spreekt van een 'door de wereld vergeten crisis'. Ruim 3 miljoen inwoners is afhankelijk van humanitaire hulp. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen in eigen land of naar de buurlanden. Voor veel vluchtelingen dreigen water- en voedseltekorten. Er is gevaar van ondervoeding in een land waar het gezondheidssysteem is ingestort.
De Centraal Afrikaanse Republiek is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld en de armoede is groot. De toekomst van het land ziet er niet rooskleurig uit. Het land is verwikkeld in een burgeroorlog tussen christelijke en islamitische milities. Door alle partijen wordt al jarenlang geplunderd en worden mensenrechten geschonden. Bovendien is een voedselcrisis ontstaan in het land.
Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 heeft het land vijf staatsgrepen en tal van opstanden gekend. Sinds die tijd volgen periodes van geweld en politieke instabiliteit zich op en is vrede altijd buiten bereik gebleven. De economie is zwak en het land is één van de armste en meest instabiele landen ter wereld.
In 2012 is een nieuwe spiraal van geweld gestart, toen de rebellenbeweging Seleka een staatsgreep pleegde in de hoofdstad Bangui. Djotodia werd op dat moment uitgeroepen tot president. Zijn regeringsperiode werd gekenmerkt door voortdurende mensenrechtenschendingen en instabiliteit, die in december 2013 culmineerde in een explosie van geweld en een vluchtelingencrisis die voortduurt tot op de dag van vandaag. Djotodia werd afgezet maar de huidige regering is te zwak om veiligheid en stabiliteit voor de bevolking te garanderen. Internationaal is er weinig aandacht voor de Centraal Afrikaanse Republiek. De VN spreekt van een “door de wereld vergeten crisis.”
Van het huidige geweld wordt de van corruptie beschuldigde oud-president Bozize als aanstichter gezien. Nadat zijn kandidatuur werd afgewezen, barstte het geweld los. De rebellen boycotten de verkiezingen en probeerden mensen het stemmen te verhinderen. Toen duidelijk werd dat de zittend president werd herkozen, gingen aan Bozize gelieerde groepen zich opnieuw te buiten aan geweld. Dat leverde in twee maanden tijd 200.000 nieuwe vluchtelingen op.
In de Centraal Afrikaanse Republiek baart de humanitaire situatie zorgen. De crisis raakt bijna de hele bevolking van het straatarme land. Het gezondheidssysteem is slecht ontwikkeld en uitgerust. Hierdoor loopt een groot deel van de bevolking risico op ernstige gevolgen van de coronauitbraak die het land momenteel treft.
De overheid is te zwak om haar burgers te beschermen en de basisvoorzieningen te leveren die zij nodig hebben. Onderwijs en medische zorg zijn schaars. Mensen kunnen zichzelf niet eens onderhouden, laat staan hun families. Er zijn simpelweg te weinig economische kansen.
Hulp is hard nodig, maar hulp verlenen is moeilijk door de slechte infrastructuur en veiligheidsrisico’s in grote delen van het land. Hulpverleners worden aangevallen en ontvoerd. Daardoor zijn hulporganisaties soms genoodzaakt hun hulpverlening op te schorten of zelfs stop te zetten.
In de Centraal Afrikaanse Republiek begonnen we ons werk in 2006. Sinds 2012 maken we ons sterk voor de gezondheid en het economisch welzijn van ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en de lokale bevolking. De hulp bestaat uit het verlenen van medische zorg en het voorkomen en bestrijden van ondervoeding. We verlenen daarnaast economische hulp zodat mensen weer zelf een inkomen kunnen verdienen. Ontheemden krijgen bijvoorbeeld een training en bijdrage om zelf een bedrijfje op te zetten. Ook ondersteunen we activiteiten, gericht op de bescherming van kwetsbare groepen, in het bijzonder vrouwen en meisjes.
In samenwerking met onze partner INTERSOS ondersteunen we de volgende activiteiten:
In samenwerking met onze partner IRC ondersteunen we de volgende activiteiten:
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.