header-landenpagina-CAR-vrouwen-kinderen-stichtingvluchteling

Centraal Afrikaanse Republiek

Vergeten crisis

Conflicten en instabiliteit blijven de Centraal-Afrikaanse Republiek teisteren. Ruim 2,6 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, is afhankelijk van humanitaire hulp. Er zijn op dit moment ongeveer 600.000 mensen gevlucht naar de buurlanden DR Congo, Tsjaad en Kameroen. Daarnaast zijn er meer dan 690.000 op de vlucht geslagen in eigen land.

Factcheck

4,6 miljoen inwoners
4,6 miljoen inwoners
600.000 Centraal Afrikaanse vluchtelingen
600.000 Centraal Afrikaanse vluchtelingen
naar Kameroen, DR Congo en Tsjaad
690.000 ontheemden
690.000 ontheemden
op de vlucht in eigen land
2005 | Start huidige crisis
2005 | Start huidige crisis
2006 | Start van onze hulpverlening
2006 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: juli 2020

KORTE CRISIS UPDATE...

De Centraal Afrikaanse Republiek is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld en de armoede is groot. De toekomst van het land ziet er niet rooskleurig uit. Ondanks het getekende vredesakkoord van Khartoum blijft de bevolking heel kwetsbaar. Ongeveer een derde van de bevolking heeft te maken met voedseltekorten.

De Centraal Afrikaanse Republiek werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Al sinds die tijd volgen periodes van geweld en politieke instabiliteit zich op. De economie is zwak en het land is zelfs het op één na minst ontwikkelde land ter wereld.

Een vergeten crisis

In 2012 is een nieuwe spiraal van geweld gestart, toen de rebellenbeweging Seleka een staatsgreep pleegde in de hoofdstad Bangui. Djotodia werd op dat moment uitgeroepen tot president. Zijn regeringsperiode werd gekenmerkt door voortdurende mensenrechtenschendingen en instabiliteit, die in december 2013 culmineerde in een explosie van geweld en een vluchtelingencrisis die voortduurt tot op de dag van vandaag. Djotodia werd afgezet maar de huidige regering is te zwak om veiligheid en stabiliteit voor de bevolking te garanderen. Internationaal is er weinig aandacht voor de Centraal Afrikaanse Republiek. De VN spreekt van een “door de wereld vergeten crisis.”

Geweld is nog altijd de dagelijkse realiteit voor de burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de situatie in het land blijft instabiel en onvoorspelbaar. Er zijn nieuwe uitbraken van geweld, ondanks de aanwezigheid van een VN-vredesmacht en de rustig verlopen presidentsverkiezingen van 2016.


In de Centraal Afrikaanse Republiek baart de humanitaire situatie zorgen. De crisis raakt bijna de hele bevolking van het straatarme land. Het gezondheidssysteem is slecht ontwikkeld en uitgerust. Hierdoor loopt een groot deel van de bevolking risico op ernstige gevolgen van de coronauitbraak die het land momenteel treft.

De overheid is te zwak om haar burgers te beschermen en de basisvoorzieningen te leveren die zij nodig hebben. Onderwijs en medische zorg zijn schaars. Mensen kunnen zichzelf niet eens onderhouden, laat staan hun families. Er zijn simpelweg te weinig economische kansen.

Hulp is hard nodig, maar hulp verlenen is moeilijk door de slechte infrastructuur en veiligheidsrisico’s in grote delen van het land. Hulpverleners worden aangevallen en ontvoerd. Daardoor zijn hulporganisaties soms genoodzaakt hun hulpverlening op te schorten of zelfs stop te zetten.

In de Centraal Afrikaanse Republiek begonnen we ons werk in 2006. Sinds 2012 maken we ons sterk voor de gezondheid en het economisch welzijn van ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en de lokale bevolking. De hulp bestaat uit het verlenen van medische zorg en het voorkomen en bestrijden van ondervoeding. We verlenen daarnaast economische hulp zodat mensen weer zelf een inkomen kunnen verdienen. Ontheemden krijgen bijvoorbeeld een training en bijdrage om zelf een bedrijfje op te zetten. Ook ondersteunen we activiteiten, gericht op de bescherming van kwetsbare groepen, in het bijzonder vrouwen en meisjes.

In samenwerking met onze partner INTERSOS ondersteunen we de volgende activiteiten:

  • Verbeteren van de hygiëne, sanitaire voorzieningen en zorgen voor schoon drinkwater in vier ontheemdenkampen;
  • Het herstellen van vier oude, inactieve waterputten;
  • Uitdelen van hygiënepakketten voor gezinnen bestaande uit een emmer, een jerrycan, waterzuiveringstabletten en zeep;
  • Opzetten van plekken waar mensen hun handen kunnen wassen met zeep en een bewustwordingscampagne over afval en hygiëne in vier ontheemdenkampen;
  • Bouwen van noodtoiletten en het onderhouden ervan.

In samenwerking met onze partner IRC ondersteunen we de volgende activiteiten:

  • Verbetering van de bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen, o.a. medische zorg en psychosociale hulp voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld;
  • Voorlichtingsprogramma’s rondom het thema ‘geweld tegen vrouwen’;
  • Verbetering van voedselzekerheid en inkomsten van kwetsbare bevolkingsgroepen, o.a. via vakopleidingen voor vrouwen en jongeren;
  • Training in landbouwtechnieken;
  • Verbetering van toegang tot reproductieve gezondheidszorg en bevallingszorg in twee vaste klinieken en twee mobiele klinieken.
 
header-landenpagina-CAR-vrouwen-kinderen-draagzakken-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 
 

Bekijk onze lopende projecten in CAR

Voedsel, cash hulp en bescherming in Ouham Pende

Voedsel, cash hulp en bescherming in Ouham Pende

Hygiëne en schoon water in ontheemdenkampen

Hygiëne en schoon water in ontheemdenkampen

 
 

Lees meer nieuws

“Het gaat hier om mensen die onze hulp keihard nodig hebben”
18-07-2020
“Het gaat hier om mensen die onze hulp keihard nodig hebben”
De CAR: een vergeten cirkel van geweld
16-07-2020
De CAR: een vergeten cirkel van geweld
Een noodkreet uit de Centraal Afrikaanse Republiek
15-07-2020
Een noodkreet uit de Centraal Afrikaanse Republiek
Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
14-07-2020
Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt