header-landenpagina-CAR-vrouwen-kinderen-stichtingvluchteling

Centraal Afrikaanse Republiek

Vergeten crisis

In de Centraal Afrikaanse Republiek is een vergeten crisis met bijna 1,3 miljoen vluchtelingen en ontheemden. Hulp verlenen wordt steeds riskanter, maar Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee blijven en bieden noodhulp en hulp bij wederopbouw.

Factcheck

4,6 miljoen inwoners
4,6 miljoen inwoners
592.000 Centraal Afrikaanse vluchtelingen
592.000 Centraal Afrikaanse vluchtelingen
naar Kameroen, DR Congo en Tsjaad
687.000 ontheemden
687.000 ontheemden
op de vlucht in eigen land
2005 | Start huidige crisis
2005 | Start huidige crisis
2006 | Start van onze hulpverlening
2006 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: februari 2020

KORTE CRISIS UPDATE...

De Centraal Afrikaanse Republiek telt bijna 1,3 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het land is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld en de armoede is groot. Hulp verlenen is riskant, maar samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) zijn we gebleven om hulp te bieden aan ontheemde en kwetsbare mensen.

De Centraal Afrikaanse Republiek werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Sindsdien is de politieke situatie instabiel, vanaf 2005 lopen de spanningen tussen bevolkingsgroepen steeds verder op. De economie is zwak en de Centraal Afrikaanse Republiek is zelfs het op een na minst ontwikkelde land ter wereld.

Vergeten crisis

De huidige crisis stamt uit 2012. Toen pleegde de rebellenbeweging Seleka, vooral gelieerd aan de moslimbevolking, een staatsgreep en kwam president Djotodia aan de macht. Eind 2013 sloegen christelijke milities hard terug en trad Djotodia onder internationale druk af.

Sindsdien is de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek instabiel en onvoorspelbaar. Er zijn nieuwe uitbraken van geweld, ondanks de aanwezigheid van een VN-vredesmacht en de rustig verlopen presidentsverkiezingen van februari 2016. Internationaal is er weinig aandacht voor de Centraal Afrikaanse Republiek. De VN spreekt daarom van een ‘vergeten crisis’.

Vluchtelingen en ontheemden

Velen hebben huis en haard verlaten door het geweld van de afgelopen jaren. Er zijn op dit moment bijna 600.000 vluchtelingen in de buurlanden Democratische Republiek Congo, Tsjaad en Kameroen. Daarnaast zijn er bijna 700.000 ontheemden in de Centraal Afrikaanse Republiek zelf.

Sommige ontheemden en vluchtelingen verschuilen zich in het oerwoud in zelfgebouwde hutjes van bladeren en takken. Tijdens het regenseizoen lopen zij een groot risico op malaria, de grootste doodsoorzaak in de Centraal Afrikaanse Republiek.

In de Centraal Afrikaanse Republiek baart de humanitaire situatie zorgen. De crisis raakt bijna de hele bevolking van het straatarme land en de helft van de mensen heeft onmiddellijk humanitaire hulp nodig.

Weinig hulp

De overheid is te zwak om de basisvoorzieningen te leveren die de mensen nodig hebben. Onderwijs en medische zorg zijn schaars. Mensen kunnen zichzelf niet eens onderhouden, laat staan hun families. Er zijn simpelweg te weinig economische kansen.

Hulp is hard nodig, maar hulp verlenen is moeilijk door de slechte infrastructuur en veiligheidsrisico’s in grote delen van het land. Hulpverleners worden aangevallen en ontvoerd. Steeds meer hulporganisaties kunnen niet anders dan hun hulpverlening opschorten of zelfs stopzetten.

In de Centraal Afrikaanse Republiek begonnen we ons werk in 2007. Sinds 2012 maken we ons sterk voor de gezondheid en het economisch welzijn van ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en de lokale bevolking. De hulp bestaat uit het verlenen van medische zorg en het voorkomen en bestrijden van ondervoeding. Ook geven we economische hulp zodat mensen weer zelf een inkomen kunnen verdienen. Ontheemden krijgen bijvoorbeeld een training en lening om zelf een bedrijfje op te zetten.

Meer weten? Bekijk hieronder onze lopende projecten in de CAR. 

Ondanks de onveiligheid in de Centraal Afrikaanse Republiek, willen we doorgaan met onze hulpverlening in de hardst getroffen gemeenschappen. Kwetsbare mensen krijgen hierbij extra aandacht, vooral vrouwen en meisjes.

In de Centraal Afrikaanse Republiek zijn we een groot voorvechter van het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Samen met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren sterk maken voor de bescherming van vrouwen en economisch welzijn.

Bescherming van vrouwen

Om vrouwen te beschermen tegen geweld, zullen we extra workshops en dialogen opzetten voor mannen. Hierin besteden we aandacht aan het bespreken en bestrijden van de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Daarnaast zorgen we dat vrouwelijke slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld toegang krijgen tot tijdige medische zorg en psychosociale hulp.

Ook in onze andere voorlichtingsprogramma’s besteden we aandacht aan het thema ‘geweld tegen vrouwen’. De bevolking en medewerkers van lokale organisaties leren zo welke stappen ze kunnen nemen om vrouwen en kinderen binnen hun gemeenschappen beter te beschermen

Economisch welzijn

Vrouwen en meisjes verdienen dezelfde economische kansen als mannen en jongens. Met speciale programma’s willen we werkgelegenheid creëren in kansrijke sectoren en vrouwen helpen bij het genereren van inkomen. De economische kansen voor jongeren vergroten we met vakscholing en financiële en materiële ondersteuning.

In onze hulpverlening zullen we ons best doen om mensen zo snel mogelijk te bereiken en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze activiteiten daarop aanpassen.

 
header-landenpagina-CAR-vrouwen-kinderen-draagzakken-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 
 

Bekijk onze lopende projecten in CAR

Onderzoek en pleitbezorging omtrent de crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)

Onderzoek en pleitbezorging omtrent de crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)

Voedselzekerheid, economische hulp en bescherming in Ouham Pende, CAR

Voedselzekerheid, economische hulp en bescherming in Ouham Pende, CAR

 
 

Lees meer nieuws

Coronahulp voor meer dan 350.000 vluchtelingen in volle gang
30-04-2020
Coronahulp voor meer dan 350.000 vluchtelingen in volle gang
Conflictgebieden worden door corona dubbel getroffen
17-04-2020
Conflictgebieden worden door corona dubbel getroffen
2020: Tien crises om in de gaten te houden
16-01-2020
2020: Tien crises om in de gaten te houden
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
15-02-2018
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling