Jemen

De crisis verergert na acht jaar oorlog

Jemen wordt in 2023 geconfronteerd met een dieper wordende economische crisis, veroorzaakt door het conflict dat zijn negende jaar ingaat. Ruim 21 miljoen Jemenieten zijn afhankelijk van humanitaire hulp. En 17 miljoen mensen worden met honger geconfronteerd. Voedselonzekerheid bevindt zich op het slechtste niveau. Een derde van de huishoudens heeft toegang tot water uit onveilige bronnen, wat leidt tot een verhoogd risico op ziektes als cholera.

De omstandigheden in Jemen zijn zwaar.

Factcheck

31,2 miljoen inwoners
31,2 miljoen inwoners
4,3 miljoen ontheemden
4,3 miljoen ontheemden
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2023

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

De huidige crisis in Jemen begon in 2015, toen Houthi-rebellen een flink deel van het land veroverden, inclusief de hoofdstad Sa’ana. De internationaal erkende regering week uit naar Aden. 

De Houthi-rebellen krijgen steun van Iran en controleren het noordelijk deel van Jemen. De regering krijgt ­militaire hulp van een coalitie van soennitische moslimlanden onder leiding van Saudi-Arabië, en hebben het grootste deel van het zuiden in handen. Daarop is internationaal veel kritiek, omdat er ook veel burgerslachtoffers bij vallen.

Het conflict heeft volgens een schatting van de VN inmiddels meer dan 230.000 levens geëist. Desondanks gaat het vechten nog steeds door.

Ontheemding

Maar liefst 4,3 miljoen Jemenieten sloegen op de vlucht voor het aanhoudende conflict. Zij zijn nu ontheemd in een land dat wordt geteisterd door armoede en conflict. Het merendeel van alle ontheemden zijn vrouwen en kinderen. 

In Jemen gaan de problemen verder dan geweld en politieke instabiliteit. Al voor de huidige crisis, was ondervoeding een zeer ernstig probleem. Nog steeds heeft een derde van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Ook het aantal cholerapatiënten blijft toenemen.

Jemen blijft de ergste humanitaire crisis ter wereld, mensen worden er dagelijks geconfronteerd met oorlog, honger en ziekten. Meer dan 21 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig en zo'n 80% van de bevolking leeft in ernstige armoede. Miljoenen mensen zijn hun huizen ontvlucht. Veel mensen, waaronder tenminste 2,2 miljoen kinderen, zijn acuut ondervoed en ziektes verspreiden zich razendsnel door het groot tekort aan medische voorzieningen. Ruim 17 miljoen mensen zijn in gevaar door voedselonzekerheid.

Samen met onze partner Intersos werken non-stop om al het mogelijke te doen voor coronapatiënten en een verdere uitbraak in te dammen in de provincies Ibb, Lahj en Hajja.

  • We werken in Lahj met onder andere betere hygiënevoorlichting en vrijwilligers die zorgen voor tijdige opsporing en doorverwijzing van (mogelijke) coronagevallen.
  • We leveren medische apparatuur aan een van de drie isolatiecentra voor ernstige corona patiënten in Ibb en houden een unit met 18 IC-bedden en 80 reguliere bedden operationeel.
  • We ondersteunen 11 gezondheidscentra in Lahj met corona-triage en doorverwijzing voor testen en verdere behandeling. We betalen de salarissen van de gezondheidswerkers en de lopende kosten voor de centra.
  • We ondersteunen een gezondheidsinstelling in Hajja voor het uitvoeren van noodoperaties . We continueren de reguliere medische zorg voor andere dodelijke ziekten als cholera en malaria.

Samen met onze partner IRC bieden we gezondheidszorg aan in de provincies Aden en Lahj in het zuiden van Yemen. Het belangrijkste doel is het aanpakken van moeder- en kindsterfte.

  • In Aden ondersteunen we 5 gezondheidscentra in het Al Bareiqa district. Hier behandelen we pasgeborenen en zieke kinderen. We zorgen voor vaccinaties en de behandeling van chronische ziektes.  En zorgen onze mobiele medische teams ervoor dat medicijnen en de nodige materialen aanwezig zijn om de nodige zorg te verlenen.
  • Ook in Lahj zijn deze mobiele medische teams actief in het afgelegen Tor Al Baha district. Ook hier speciale aandacht voor de behandeling van pasgeborenen en kinderen.
 

Bekijk onze lopende projecten in Jemen

Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden

Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden

Lees meer nieuws

Stichting Vluchteling biedt coronahulp aan 197.000 mensen dankzij Giro555
01-02-2022
Stichting Vluchteling biedt coronahulp aan 197.000 mensen dankzij Giro555
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
31-12-2021
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
Onze hulp in Zuid-Jemen
17-04-2021
Onze hulp in Zuid-Jemen
Project Frontline: “Geen toegang hebben tot mensen in nood is geen optie”
01-04-2021
Project Frontline: “Geen toegang hebben tot mensen in nood is geen optie”