Jemen

Korte crisis update

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. In het land woedt al vijf jaar een vreselijke burgeroorlog. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes als cholera en corona verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen. De omstandigheden in Jemen zijn zwaar.

Factcheck

28,5 miljoen inwoners
28,5 miljoen inwoners
3,6 miljoen ontheemden
3,6 miljoen ontheemden
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

De republiek Jemen ontstond in 1990, toen Noord- en Zuid-Jemen zich herenigden. Toch bleven er spanningen bestaan. Er ontstond een langdurig conflict tussen de overheid en sjiitische Houthi-rebellen in het noorden, en ook met de militante islamitische groepen in het zuiden.

De Houthi-rebellen krijgen steun van Iran en controleren het noordelijk deel van Jemen. De regering krijgt ­militaire hulp van een coalitie van soennitische moslimlanden onder leiding van Saudi-Arabië, en hebben het grootste deel van het zuiden in handen.

Westerse landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren wapens aan die coalitie. Saudi-Arabië kondigde begin april een eenzijdig bestand af, dat twee weken later werd verlengd. Desondanks gaat het vechten nog steeds door.

Ontheemding

Ruim 3 miljoen Jemenieten sloegen in eigen land op de vlucht voor het aanhoudende conflict en in 2019 zijn daar nog meer dan 300.000 mensen bijgekomen. Het merendeel van alle ontheemden zijn vrouwen en kinderen. 

In Jemen gaan de problemen verder dan geweld en politieke instabiliteit. Al voor de huidige crisis, was ondervoeding een zeer ernstig probleem. Nog steeds heeft meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Ook het aantal cholerapatiënten blijft ernstig toenemen.

In 2018 werd het noordoosten van Jemen ook nog eens getroffen door cycloon Luban. Overstromingen die hier het gevolg van zijn kunnen zorgen voor verdere verspreiding van cholera.

Jemen blijft de ergste humanitaire crisis ter wereld, mensen worden er dagelijks geconfronteerd met oorlog, honger en ziekten. Zo’n 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, dat is zo'n 80% van de bevolking. Meer dan 3,6 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes verspreiden zich razendsnel door het groot tekort aan medische voorzieningen. Ruim 20 miljoen mensen zijn in gevaar door een dreigende voedselcrisis.

Samen met onze partner Intersos werken non-stop om al het mogelijke te doen voor coronapatiënten en een verdere uitbraak in te dammen in de provincies Ibb, Lahj en Hajja.

  • We werken in Lahj met onder andere betere hygiënevoorlichting en vrijwilligers die zorgen voor tijdige opsporing en doorverwijzing van (mogelijke) coronagevallen.
  • We leveren medische apparatuur aan een van de drie isolatiecentra voor ernstige corona patiënten in Ibb en houden een unit met 18 IC-bedden en 80 reguliere bedden operationeel.
  • We ondersteunen 11 gezondheidscentra in Lahj met corona-triage en doorverwijzing voor testen en verdere behandeling. We betalen de salarissen van de gezondheidswerkers en de lopende kosten voor de centra.
  • We ondersteunen een gezondheidsinstelling in Hajja voor het uitvoeren van noodoperaties . We continueren de reguliere medische zorg voor andere dodelijke ziekten als cholera en malaria.

Samen met onze partner IRC bieden we gezondheidszorg aan in de provincies Aden en Lahj in het zuiden van Yemen. Het belangrijkste doel is het aanpakken van moeder- en kindsterfte.

  • In Aden ondersteunen we 5 gezondheidscentra in het Al Bareiqa district. Hier behandelen we pasgeborenen en zieke kinderen. We zorgen voor vaccinaties en de behandeling van chronische ziektes.  En zorgen onze mobiele medische teams ervoor dat medicijnen en de nodige materialen aanwezig zijn om de nodige zorg te verlenen.
  • Ook in Lahj zijn deze mobiele medische teams actief in het afgelegen Tor Al Baha district. Ook hier speciale aandacht voor de behandeling van pasgeborenen en kinderen.
 

Bekijk onze lopende projecten in Jemen

Basisgezondheidszorg in provincies Aden en Lahj

Basisgezondheidszorg in provincies Aden en Lahj

Moeder- en kindzorg in Jemen

Moeder- en kindzorg in Jemen

Medische noodhulp in door corona getroffen provincies

Medische noodhulp in door corona getroffen provincies

Lees meer nieuws

2021: Tien crises om in de gaten te houden
11-01-2021
2021: Tien crises om in de gaten te houden
Hoe het coronavirus Aden trof: het dagboek van een Jemenitische arts
03-12-2020
Hoe het coronavirus Aden trof: het dagboek van een Jemenitische arts
Webcast 19 november: De crisis in Jemen
30-09-2020
Webcast 19 november: De crisis in Jemen
Jemen: grootste humanitaire crisis ter wereld
23-07-2020
Jemen: grootste humanitaire crisis ter wereld