Jemen

Burgers in grote nood

Jemen kampt met wijdverbreid geweld, armoede en ondervoeding . De humanitaire crisis is een van de grootste ter wereld. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC)  bieden cruciale noodhulp.

Factcheck

26,8 miljoen inwoners
26,8 miljoen inwoners
2 miljoen ontheemden*
2 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2017

Korte crisis update...

Jemen balanceert op het randje van een catastrofe. Geweld, armoede en ondervoeding teisteren de mensen en de humanitaire situatie wordt steeds nijpender. 80% van de bevolking heeft behoefte aan humanitaire hulp. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we noodhulp, schoon drink water en medische zorg aan miljoenen mensen. 

Jemen kampt al jaren met politieke instabiliteit, geweld, armoede en ondervoeding. Pogingen om het conflict te stoppen en veilig hulp te bieden aan mensen in nood, blijken tevergeefs. Jemen balanceert op de rand van een catastrofe en is een van de allerarmste landen ter wereld.

Jemen: geweld en instabiliteit 

De republiek Jemen ontstond in 1990, toen Noord- en Zuid-Jemen zich herenigden. Toch bleven er spanningen bestaan. Er ontstond een langdurig conflict tussen de overheid en sjiitische Houthis-rebellen in het noorden, en ook met de militante islamitische groepen in het zuiden.

In januari 2015 dwongen de Houthis-rebellen het aftreden af van president Hadi. Een paar maanden later grepen Saoedi-Arabië en haar bondgenoten militair in om de rebellen te verdrijven en de president weer aan de macht te helpen. In dit conflict zijn inmiddels meer dan 6.000 mensen gedood en 2.7 miljoen ontheemd, aldus de VN.

Armoede en ondervoeding 

In Jemen gaan de problemen verder dan geweld en politieke instabiliteit. Al voor de huidige crisis, was ondervoeding een zeer ernstig probleem. Nog steeds heeft meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot drinkwater. In november 2015 werd Jemen ook nog eens getroffen door haar allereerste tropische cycloon. 

In Jemen zijn 18,8 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp; 14 miljoen van hen kampt met voedseltekorten of ondervoeding. Er zijn 3,3 miljoen vrouwen en kinderen ernstig ondervoed en 460.000 kinderen zelfs zeer ernstig ondervoed. Bijna de helft van de bevolking moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag.

Door de aanhoudende gevechten kunnen scheepsladingen met voedsel en brandstof het land niet in. Ziekenhuizen hebben geen brandstof om de generatoren aan te zetten tijdens stroomstoringen. Ambulances staan bij gebrek aan benzine stil. De voorraden antibiotica en essentiële medische artikelen zijn op. 

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

Terwijl Jemen worstelt om stabiliteit te bereiken, werken we aan een betere gezondheid van de ontheemde mensen en kwetsbare lokale bevolking in de provincies Abyan en Aden. We bieden medische hulp en reproductieve gezondheidszorg door de inzet van mobiele medische teams en bijvoeding van ernstig ondervoede vrouwen en kinderen.

Ook dragen we bij aan een betere gezondheid door water- en sanitaire voorzieningen te herstellen en zo hygiëne te bevorderen en de uitbraak van ziektes te voorkomen.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Jemen.

Samenwerking met IRC 

Ons werk in Jemen is onderdeel van het hulpprogramma van onze partner het IRC. Het IRC richt zich op de gouvernementen van Abyan, Lahj, Aldale'a en Sana'a. Dit is wat ze daar, mede dankzij onze steun, doen:

  • Zorgen voor medische zorg, water, voedsel, water en sanitaire voorzieningen voor meer dan een kwart miljoen mensen
  • Leveren van essentiële medicijnen en medische hulpmiddelen aan ziekenhuizen 
  • De internationale gemeenschap blijft oproepen om bij te dragen aan het bereiken van duurzame vrede in Jemen 

In 2015 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

  • 813.131 mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg 
  • 51.356 mensen kregen toegang tot schoon drinkwater, hygiënekits en -voorlichting 
  • 2.049 kinderen jonger dan 5 jaar werden behandeld voor acute ondervoeding
 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

Onze lopende projecten in Jemen

Voedselhulp aan ondervoede kinderen in Jemen

Voedselhulp aan ondervoede kinderen in Jemen

Noodvoeding voor ondervoede kinderen in Jemen

Noodvoeding voor ondervoede kinderen in Jemen

Verbeterde gezondheidszorg en watervoorzieningen in Aden en Abyan

Verbeterde gezondheidszorg en watervoorzieningen in Aden en Abyan

Laatste nieuws

Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
15-02-2018
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
Cholera-epidemie in Jemen treft meer dan 600.000 mensen
10-09-2017
Cholera-epidemie in Jemen treft meer dan 600.000 mensen
Cholera-epidemie in Jemen treft half miljoen mensen
18-08-2017
Cholera-epidemie in Jemen treft half miljoen mensen
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen
30-06-2017
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen