Jemen

's Werelds grootste humanitaire crisis

De crisis in Jemen is na zes jaar burgeroorlog nog altijd uitzichtloos. Twee derde van de Jemenieten is afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. Dit jaar zullen naar schatting 20 miljoen mensen met honger worden geconfronteerd. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes als cholera en corona verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen. De omstandigheden in Jemen zijn zwaar.

Factcheck

28,5 miljoen inwoners
28,5 miljoen inwoners
3,6 miljoen ontheemden
3,6 miljoen ontheemden
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2021

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

De huidige crisis in Jemen begon in 2015, toen Houthi-rebellen een flink deel van het land veroverden, inclusief de hoofdstad Sa’ana. De internationaal erkende regering week uit naar Aden. 

De Houthi-rebellen krijgen steun van Iran en controleren het noordelijk deel van Jemen. De regering krijgt ­militaire hulp van een coalitie van soennitische moslimlanden onder leiding van Saudi-Arabië, en hebben het grootste deel van het zuiden in handen. Daarop is internationaal veel kritiek, omdat er ook veel burgerslachtoffers bij vallen.

Het conflict heeft volgens een schatting van de VN inmiddels meer dan 230.000 levens geëist. Desondanks gaat het vechten nog steeds door.

Ontheemding

Naar schatting 3,6 miljoen Jemenieten sloegen op de vlucht voor het aanhoudende conflict. Zij zijn nu ontheemd in een land dat wordt geteisterd door armoede en conflict. Het merendeel van alle ontheemden zijn vrouwen en kinderen. 

In Jemen gaan de problemen verder dan geweld en politieke instabiliteit. Al voor de huidige crisis, was ondervoeding een zeer ernstig probleem. Nog steeds heeft meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Ook het aantal cholerapatiënten blijft ernstig toenemen.

Jemen blijft de ergste humanitaire crisis ter wereld, mensen worden er dagelijks geconfronteerd met oorlog, honger en ziekten. Zo’n 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, dat is zo'n 80% van de bevolking. Meer dan 3,6 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes verspreiden zich razendsnel door het groot tekort aan medische voorzieningen. Ruim 20 miljoen mensen zijn in gevaar door een dreigende voedselcrisis.

Samen met onze partner Intersos werken non-stop om al het mogelijke te doen voor coronapatiënten en een verdere uitbraak in te dammen in de provincies Ibb, Lahj en Hajja.

  • We werken in Lahj met onder andere betere hygiënevoorlichting en vrijwilligers die zorgen voor tijdige opsporing en doorverwijzing van (mogelijke) coronagevallen.
  • We leveren medische apparatuur aan een van de drie isolatiecentra voor ernstige corona patiënten in Ibb en houden een unit met 18 IC-bedden en 80 reguliere bedden operationeel.
  • We ondersteunen 11 gezondheidscentra in Lahj met corona-triage en doorverwijzing voor testen en verdere behandeling. We betalen de salarissen van de gezondheidswerkers en de lopende kosten voor de centra.
  • We ondersteunen een gezondheidsinstelling in Hajja voor het uitvoeren van noodoperaties . We continueren de reguliere medische zorg voor andere dodelijke ziekten als cholera en malaria.

Samen met onze partner IRC bieden we gezondheidszorg aan in de provincies Aden en Lahj in het zuiden van Yemen. Het belangrijkste doel is het aanpakken van moeder- en kindsterfte.

  • In Aden ondersteunen we 5 gezondheidscentra in het Al Bareiqa district. Hier behandelen we pasgeborenen en zieke kinderen. We zorgen voor vaccinaties en de behandeling van chronische ziektes.  En zorgen onze mobiele medische teams ervoor dat medicijnen en de nodige materialen aanwezig zijn om de nodige zorg te verlenen.
  • Ook in Lahj zijn deze mobiele medische teams actief in het afgelegen Tor Al Baha district. Ook hier speciale aandacht voor de behandeling van pasgeborenen en kinderen.
 

Bekijk onze lopende projecten in Jemen

Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden

Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden

Moeder- en kindzorg in Jemen

Moeder- en kindzorg in Jemen

Medische zorg, voedselhulp en bescherming voor ontheemden in Al-Ribat

Medische zorg, voedselhulp en bescherming voor ontheemden in Al-Ribat

COVAX-vaccinaties in vijf districten in Jemen

COVAX-vaccinaties in vijf districten in Jemen

Lees meer nieuws

Onze hulp in Zuid-Jemen
17-04-2021
Onze hulp in Zuid-Jemen
Project Frontline: “Geen toegang hebben tot mensen in nood is geen optie”
01-04-2021
Project Frontline: “Geen toegang hebben tot mensen in nood is geen optie”
Jemen: medische noodhulp voor meer dan 50.000 mensen
18-03-2021
Jemen: medische noodhulp voor meer dan 50.000 mensen
2021: Tien crises om in de gaten te houden
11-01-2021
2021: Tien crises om in de gaten te houden