header-landenpagina-irak-mensenopvlucht-stichtingvluchteling

Irak

Miljoenen mensen op de vlucht

In Irak lijdt de bevolking onder jaren van geweld en de aanwezigheid van de Islamitische Staat. Miljoenen Irakezen zijn op de vlucht, evenals ruim 2. 25. 000 Syrische vluchtelingen. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC) bieden noodhulp.

Factcheck

33,4 miljoen inwoners
33,4 miljoen inwoners
226.000 Irakese vluchtelingen*
226.000 Irakese vluchtelingen*
naar buurland Syrie
244.605 Syrische vluchtelingen*
244.605 Syrische vluchtelingen*
naar Irak
3,2 miljoen ontheemden*
3,2 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2014 | Start huidige crisis
2014 | Start huidige crisis
1992 | Start van onze hulpverlening
1992 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: september 2017

Korte crisis update...

Na jaren van geweld en economische crisis, kunnen Irakezen zich een leven in vrede en veiligheid nog maar nauwelijks voorstellen. 3,4 miljoen Irakezen leven onder zeer moeilijke omstandigheden, evenals bijna een kwart miljoen Syrische vluchtelingen. Sinds de start van het conflict bieden we samen met onze partners hulp aan mensen in nood, maar slinkende budgetten en toenemende noden bemoeilijken het werk.  

Irak werd in 2003 binnengevallen door een internationale coalitiemacht. De inval leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein, maar verscheurde het land volgens sektarische lijnen. Het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 markeerde officieel het einde van de oorlog, maar Irak bleef onveilig door bedreigingen van binnenlandse milities.

Islamitische Staat (IS) 

Ondertussen brak in 2011 de burgeroorlog in Syrië uit, wat verder bijdroeg aan de spanningen in de regio. IS profiteerde van deze spanning en begon aan een opmars. In rap tempo nam ze Iraakse steden in en riep ze een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië. Velen honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de lijfstraffen, vervolgingen en gedwongen bekeringen. 

Afschrikwekkende methodes 

Langzaam winnen het Iraakse leger en haar coalitietroepen terrein op IS. Maar IS biedt weerstand met afschrikwekkende methodes. Burgers worden gebruikt als menselijke schild en vluchten wordt ontmoedigd door middel van boobytraps en scherpschutters. Zelfs waar IS zich terugtrekt, zijn mensen niet veilig. Hun dorpen en steden liggen bezaaid met boobytraps en mijnen van IS.

Een einde van het conflict is nog niet in zicht. 

In Irak zijn mensen al vele jaren op de vlucht. Families vluchten tot wel 3 keer voordat ze een plek vinden om te blijven. In eerste instantie zoeken de Irakezen op eigen kracht onderdak in dorpen en steden. Pas als ze niet anders kunnen, gaan ze naar vluchtelingenkampen.

Ontheemden in Irak 

Zowel in vluchtelingenkampen als in dorpen en steden leven mensen onder zeer moeilijke omstandigheden. De toegang tot onderwijs en andere basisvoorzieningen is beperkt. Getraumatiseerde kinderen zitten opeengepakt in overvolle klaslokalen of werken op straat om hun ouders te helpen in het levensonderhoud. Vooral meisjes zijn kwetsbaar, onder andere voor misbruik en uithuwelijking op jonge leeftijd.

Syrische vluchtelingen 

In Irak zijn bijna een kwart miljoen Syrische vluchtelingen, op de vlucht voor de burgeroorlog in eigen land. Sommigen verblijven er al jaren. Door slinkende budgetten kunnen hulporganisaties steeds minder hulp bieden. Ten einde raad beginnen sommige vluchtelingen aan de levensgevaarlijke reis naar Europa, of zelfs aan de terugreis naar het door oorlog verscheurde Syrië.  

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

Stichting Vluchteling heeft een lange geschiedenis van hulpverlening in Irak. Bij het uitbreken van de Irakoorlog in 1992 boden we al noodhulp en hulp bij wederopbouw.  

Noodhulp en zorg bij seksueel geweld 

Samen met onze vaste partner het IRC verlenen we sinds 2003 noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. We geven cashhulp en delen noodhulpgoederen uit. Zo krijgen mensen warme dekens, kookmateriaal of slaapmatten. Ook bieden we gespecialiseerde zorg aan ontheemden vrouwen en meisjes en slachtoffers van seksueel geweld. Op deze manier dragen we bij aan het IRC-hulpprogramma voor heel Irak, waarmee we in 2016 samen bij 119.000 mensen konden helpen. 

Ontmijning 

Daarnaast ruimen we in Irak onontplofte explosieven en mijnen. Dit doen we samen met onze partner de Mines Advisory Group (MAG).

Meer weten? Bekijk onze projecten in Irak.  

In 2016 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

 • 101.000+ mensen kregen cashhulp voor de basisbehoeftes en andere economische hulp 
 • 20.000 mensen kregen juridische hulp en voorlichting bij schendingen van hun rechten 
 • 2.300+ kinderen kregen onderwijs en andere educatieve kansen 

Het einde van het conflict in Irak is nog niet in zicht. Grote groepen mensen blijven afhankelijk van humanitaire hulp. Samen met onze partners het IRC en de MAG zullen we ons daarom inzetten voor hun bescherming, onderwijs en economisch welzijn. Dit betekent concreet dat we ons sterk maken voor:

Bescherming 

 • Ontmijning (in samenwerking met onze partner MAG) 
 • Juridische hulp aan mensen in gevaar 
 • Gelijke rechten voor vrouwen en meisjes  
 • Onderdak voor en bescherming van gemarginaliseerde groepen 
 • Lobby bij beleidsmakers en donoren voor de bescherming van vluchtelingen en ontheemden

Gezondheid 

 • Psychosociale hulp voor getraumatiseerde mensen 

Onderwijs 

 • Meer en beter onderwijs voor Iraakse en Syrische kinderen 

Economisch welzijn 

 • Cashhulp voor kwetsbare en ontheemde families 
 • Hulp bij het vinden van (legaal) werk 

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.  

 
header-landenpagina-irak-meisjeopschouder-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

Onze lopende projecten in Irak

Psychosociale zorg voor mannelijke ontheemden uit Mosul

Psychosociale zorg voor mannelijke ontheemden uit Mosul

Noodhulp voor recente ontheemden uit Mosul

Noodhulp voor recente ontheemden uit Mosul

Mijnen en explosieven ruimen ten oosten van Mosul

Mijnen en explosieven ruimen ten oosten van Mosul

Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Arbat in Irak

Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Arbat in Irak

Laatste nieuws

Beleef zelf een vluchtelingenkamp in 360º
07-05-2018
Beleef zelf een vluchtelingenkamp in 360º
Eerste zes maanden ruim 780.000 mensen geholpen in het Midden-Oosten
19-09-2017
Eerste zes maanden ruim 780.000 mensen geholpen in het Midden-Oosten
Tineke Ceelen in 5 Uur Live over haar reis naar Mosul
30-08-2017
Tineke Ceelen in 5 Uur Live over haar reis naar Mosul
Gifgasgranaten slingeren rond in omgeving van Mosul
08-08-2017
Gifgasgranaten slingeren rond in omgeving van Mosul