header-regios-middenoosten-syrisch-meisje-stichtingvluchteling

Vluchtelingencrisis Midden-Oosten

In het Midden-Oosten speelt zich de grootste humanitaire crisis ter wereld af. In Syrië slaan ieder uur gemiddeld 50 families op de vlucht. Ook in Irak en Jemen zijn mensen hun leven niet zeker. Stichting Vluchteling helpt vluchtelingen, ontheemden en de lokale bevolking die hen opvangt.

De vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten wordt voor een deel veroorzaakt door de oorlog in Syrië·. Sinds de start van het conflict in 2011 zijn 11 miljoen Syriërs gevlucht - meer dan de helft van de bevolking. Maar ook Irak en het vaak vergeten Jemen zijn brandhaarden in het Midden-Oosten. Daar zijn ruim 5 miljoen mensen ontheemd door geweld en politieke instabiliteit.

Opvang in de regio

Het overgrote deel van alle vluchtelingen zoekt veiligheid in de buurlanden. In Libanon bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Zelfs Irak vangt ruim 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl het daar zo onveilig is dat miljoenen Irakezen zelf moeten vluchten. Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen op: bijna 3 miljoen.

Stichting Vluchteling in het Midden-Oosten

De vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten zal voorlopig aanhouden. Een einde van de conflicten in Syrië, Irak en Jemen is namelijk niet in zicht. In de tussentijd zal Stichting Vluchteling humanitaire hulp blijven bieden aan de miljoenen mensen die het zo bitter hard nodig hebben.

Het gaat hierbij niet alleen om vluchtelingen en ontheemden, maar ook om de lokale bevolking. In het Midden-Oosten woont het overgrote deel van de vluchtelingen en ontheemden namelijk niet in vluchtelingenkampen, maar in dorpen en steden, midden tussen de lokale bevolking.

Hun komst zet de lokale voorzieningen, zoals medische zorg en onderwijs, onder druk. Dit leidt tot spanningen met de lokale bevolking. Daarom zorgen we ervoor dat zowel vluchtelingen als de hulpbehoevende lokale bevolking profiteren van onze hulp.

Wij werken in deze landen in het Midden-Oosten: