Kenia is een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen. Tegelijkertijd kampt het land zelf met conflict, overstromingen en droogte. Gewassen groeien slecht of niet meer, miljoenen vee zijn gestorven. Honger bedreigt miljoenen levens. Geld om zich te weren tegen extreem weer en mislukte oogsten hebben ze niet.
Stichting Vluchteling en haar partner RACIDA bieden noodhulp aan vluchtelingen en Kenianen.
Kenia vangt bijna 600.000 vluchtelingen en asielzoekers op, meer dan de helft hiervan kinderen. Ondertussen heeft het land zelf ook de nodige problemen, o.a. door politieke onrust en klimaatverandering.
Droogteperioden in het noorden duren steeds langer en op andere plekken worden de overstromingen verwoestender. Aanhoudende droogte, de ergste in 40 jaar, treft eind 2022 zeker 4,5 miljoen inwoners. Kenianen kampen met ernstig verminderde voedselproductie door verwoeste gewassen en minder inkomen uit de veeteelt voor hun levensonderhoud.
Samen met onze partner Rural Agency for Community Development and Assistance (RACIDA) bieden we hulp aan zowel vluchtelingen als de lokale Keniaanse bevolking die hen opvangt.
Vluchtelingen
Kenia speelt al vele jaren een centrale rol in de opvang van Somalische en Zuid-Soedanese vluchtelingen. Sommigen van hen leven al 20 jaar in Kenia. Ook vangt Kenia vluchtelingen op uit Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. Kenia worstelt met de opvang van deze vluchtelingen.
Geweld en ontwrichting in het noorden
Noord-Kenia kent een lange geschiedenis van etnisch geweld en marginalisering. De regio is in toenemende mate een doelwit van aanvallen en rekrutering door de in Somalië gevestigde militante islamistische groepering Al-Shabaab. Deze aanvallen vergroten de onveiligheid in de regio, verslechteren de sociaaleconomische situatie, zetten lokale gemeenschappen en de staat verder onder druk, wat leidt tot een toename van geweld tussen gemeenschappen en clans.
Vluchtelingenkampen Dadaab en Kakuma
Mede als gevolg van enkele extremistische aanlagen in het land, besloot de Keniaanse regering in maart 2021 dat de vluchtelingenkampen Dabaab en Kakuma gingen sluiten. Hiermee werd het lot van de 400.000 mannen, vrouwen en kinderen uit voornamelijk Somalië en Zuid-Soedan, bepaald. In juni 2022 werd een akkoord bereikt over het sluiten van deze kampen. Echter, na het akkoord bleven overheidsinstanties stil. Er kwamen geen oplossingen voor hoe deze kampen gesloten worden. Hiermee is de situatie in de kampen ernstig verslechterd.
In Kenia leeft de helft van de bevolking in armoede. Miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten. Natuurrampen brengen de drinkwatervoorziening in gevaar, wat mensen kwetsbaar maakt voor ondervoeding en ziektes.
De vluchtelingen in Kenia krijgen verder te maken met problemen zoals slechte en onveilige huisvesting en politie die hen lastigvalt. Vooral vrouwen en kinderen zijn heel kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Kinderen zijn kwetsbaar om ingezet te worden voor kinderarbeid.
Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict in rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.
Samenwerking RACIDA
We werken samen met onze lokale partner RACIDA in het noordwesten van Kenia, in de regio’s Mandera en Wajir. RACIDA werkt sinds 2006 in deze regio’s. In de loop der jaren is RACIDA een belangrijke speler geweest in hulpprojecten in de regio. De organisatie heeft veel ervaring met het werken met kwetsbare, door conflict getroffen bevolkingsgroepen. Door de conflicten tussen de verschillende clans is er in het gebied ook sprake van ontheemding. RACIDA richt haar activiteiten onder andere op ontheemden:
De mensen in Mandera en Wajir zijn in grote nood, echter, wegens conflict zijn zij moeilijk te bereiken. Vanuit Project Frontline werken we samen met RACIDA aan het verkrijgen van hoognodige toegang tot deze kwetsbare mensen.
Kenia is en blijft een land van extremen. Aan de ene kant is het op diplomatiek, technologisch en zakelijk gebied het kloppend hart van Oost-Afrika. Aan de andere kant vangt het een van de grootste populaties vluchtelingen ter wereld op en zijn veel Keniaanse dorpen en gebieden arm en kwetsbaar.
We zullen ons in de komende jaren blijven inzetten voor de gezondheid en bescherming van deze kwetsbare groepen, óók wanneer zij door conflicten moeilijk te bereiken zijn. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.