Kenia

Omringd door conflict

Kenia is een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen. Tegelijk kampt het land zelf met de nodige problemen. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp aan vluchtelingen en Kenianen.

Factcheck

51,8 miljoen inwoners
51,8 miljoen inwoners
600.000 Keniaanse vluchtelingen*
600.000 Keniaanse vluchtelingen*
162.000 ontheemden*
162.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1991 | Start van onze hulpverlening
1991 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Kenia vangt bijna 500.000 buitenlandse vluchtelingen en asielzoekers op. Ondertussen heeft het land zelf ook de nodige problemen, o.a. door politieke onrust en natuurrampen. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we hulp aan zowel vluchtelingen als de lokale Keniaanse bevolking die hen opvangt.

In Kenia brak na de verkiezingen van 2007 sociale onrust en geweld uit, met meer dan 1.100 doden en 600.000 ontheemden als gevolg. Hoewel er voorzichtig herstel van de democratie zichtbaar is, zijn verkiezingen in sommige gevallen nog wel onrustig. Bovendien kampen de Kenianen nog steeds met armoede en ziekte door natuurrampen en voortdurende binnenlandse conflicten.

Vluchtelingen

Kenia speelt al vele jaren een centrale rol in de opvang van Somalische vluchtelingen en Zuid-Sudanese vluchtelingen. Sommigen van hen leven al 20 jaar in Kenia. Ook vangt Kenia vluchtelingen op uit Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. Kenia worstelt met de opvang van deze vluchtelingen.

Vluchtelingenkamp Dadaab

Mede als gevolg van enkele extremistische aanlagen in het land, kondigde de Keniaanse regering in mei 2016 aan dat het de vluchtelingenkampen in het land zou sluiten. Hiermee werd het lot van de 300.000 mannen, vrouwen en kinderen in Dadaab – ’s werelds grootste complex van vluchtelingenkampen – onzeker.

Onze partner het IRC kwam samen met 10 andere hulporganisaties in actie en riep de regering op om een snelle sluiting te herzien. In november 2016 liet de regering weten de sluiting van Dadaab voorlopig met een half jaar uit te stellen. De repatriëring vanuit Dadaab is aan de gang, maar gaat langzaam. De regering heeft nog niet besloten om het kamp te sluiten. 

In Kenia leeft 46% van de bevolking in armoede. Miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten. Natuurrampen brengen de drinkwatervoorziening in gevaar, wat mensen kwetsbaar maakt voor ondervoeding en ziektes. In december 2015 zorgde een dodelijke cholera-uitbraak nog voor honderden besmettingen in het Dadaab vluchtelingenkamp. Sinds januari 2018 zijn er in 19 provincies cholera-gevallen bekend. In acht provincies is de ziekte nog niet onder controle. Vanwege overstromingen door heftige regenval, zijn veel gewassen verwoest waardoor ondervoeding een gevaar blijft. 

De vluchtelingen in Kenia krijgen verder te maken met problemen zoals slechte en onveilige huisvesting en politie die hen lastigvalt. Vooral vrouwen en kinderen zijn heel kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Kinderen zijn kwetsbaar om ingezet te worden voor kinderarbeid. 

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Kenia begonnen we ons werk met het bieden van medische zorg en onderwijs aan Sudanese vluchtelingen in de vluchtelingenkampen rond Kakuma. Later kwam hier de hulp aan Somalische vluchtelingen in het Dadaab kamp bij. Nog steeds bieden we hulp in deze vluchtelingenkampen.

Sinds 2008 bieden we noodhulp aan de slachtoffers van het politieke geweld in Kenia zelf. De laatste jaren is deze hulp geconcentreerd in Dadaab vluchtelingenkamp, waar we medische zorg en bescherming bieden en ondervoeding bestrijden. In Nairobi werken we aan het economisch welzijn van stedelijke vluchtelingen.

Samenwerking met IRC

In Kenia werken we samen met onze vaste partner het IRC. Ons werk is onderdeel van hun hulpprogramma dat zich richt op de vluchtelingen in Dadaab (Oost-Kenia), Kakuma (Noordwest-Kenia) en op de provincies Turkana, Garissa en de hoofdstad Nairobi. Daar maakt het IRC zich sterk voor:

 • Medische zorg en medische goederen voor vluchtelingen in de kampen
 • Gezondheidsprojecten in de lokale gemeenschappen voor betere voeding, sanitaire voorzieningen en toegang tot medicijnen
 • Voorlichting over hiv/aids en andere ziektes 
 • Het oplossen van conflicten binnen gemeenschappen zodat het er veiliger wordt voor vrouwen en kinderen
 • Aangepast onderwijs en vakgerichte trainingen voor jongeren en volwassenen
 • Het lobbyen voor de rechten van vluchtelingen in Nairobi en andere stedelijke gebieden

Samenwerking RACIDA
Ook werken we samen met onze lokale partner RACIDA in het noordwesten van Kenia. RACIDA is sinds 2006 werkzaam in de provincies Mandera en Wajir, waardoor de veerkracht van de nomadengemeenschappen in deze districten toenam. De missie van de organisatie is om hulp te bieden bij humanitaire noodsituaties, met name aan gemeenschappen die getroffen zijn door droogte, overstromingen en conflicten. In de loop der jaren is RACIDA een belangrijke speler geweest in hulpprojecten in de regio. De organisatie heeft veel ervaring met het werken met kwetsbare, door conflict getroffen bevolkingsgroepen, met name pastoralisten in droge en semi-droge gebieden. Door de conflicten tussen de verschillende clans, onder andere rondom land en beperkte grondstoffen, is er in het gebied ook sprake van ontheemding. RACIDA richt haar activiteiten onder andere op ontheemden:

 • Non-food items voor 500 ontheemde huishoudens
 • Voedselvouchers voor 300 huishoudens 
 • Hygiëne-promotiecampagne onder 500 huishoudens
 • Psychosociale hulp voor 200 ontheemden
 • Post-distributiemonitoring 

Kenia is en blijft een land van extremen. Aan de ene kant is het op diplomatiek, technologisch en zakelijk gebied het kloppend hart van Oost-Afrika. Aan de andere kant vangt het een van de grootste populaties vluchtelingen ter wereld op en zijn veel Keniaanse dorpen en gebieden arm en kwetsbaar.

We zullen ons in de komende jaren blijven inzetten voor de gezondheid en bescherming van deze kwetsbare groepen. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten

  Noodhulp voor kwetsbare gezinnen in Mandera

  Noodhulp voor kwetsbare gezinnen in Mandera

   

  Lees meer nieuws

  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
  14-07-2020
  Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
  Voedselhulp voor vluchtelingen in Kenia
  16-10-2019
  Voedselhulp voor vluchtelingen in Kenia
  Kies Partij. Juist nu.
  01-03-2017
  Kies Partij. Juist nu.