header-regios-europa-meisje-in-tent-idomeni-stichtingvluchteling

Vluchtelingencrisis bereikt Europa

Door de aanhoudende conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan zoeken meer vluchtelingen veiligheid in Europa. Ze komen voor dichte grenzen te staan en kunnen geen kant op. Hun situatie is zo ernstig, dat Stichting Vluchteling voor het eerst sinds jaren weer noodhulp verleent in Europa.

Sinds 2015 spreken we van een vluchtelingencrisis in Europa. De aanhoudende conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan dwingen steeds meer mensen om te vluchten. Het overgrote deel van de vluchtelingen zoekt veiligheid in de eigen regio. Maar het aantal vluchtelingen dat hun leven riskeert met de tocht naar Europa, groeit. Sinds 2015 zijn er een miljoen vluchtelingen gearriveerd.

Turkije-deal

Door de Turkije-deal en het sluiten van de grenzen zitten tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland en Servië. Vluchtelingenkampen zitten overvol en velen – ook alleenreizende kinderen – slapen in verlaten gebouwen, zonder enige vorm van hulp. Asielprocedures en relocaties naar andere EU-landen vertragen of stagneren, ook omdat EU-lidstaten hun beloftes niet nakomen om vluchtelingen op te nemen.

Ondanks de maatregelen van de Europese Unie, komen er iedere dag nieuwe vluchtelingen aan. Ze hebben geen keus. Zolang de situatie in Syrië, Irak en Afghanistan niet verandert, is het voor sommigen de enige kans om te overleven. Voor hen blijft noodhulp hard nodig.

Stichting Vluchteling in Europa

De vluchtelingen kunnen geen kant meer op en de opvang zo slecht, dat Stichting Vluchteling sinds 2015 weer noodhulp verleent aan de grenzen van de Europese Unie. Dat was sinds de Joegoslavië-oorlog (jaren 90) niet meer nodig geweest. 

Wil jij helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

Wij werken in deze Europese landen: