header-regios-afrika-jongentje-stichtingvluchteling

Vluchtelingencrisis Afrika

Op geen ander continent ter wereld zijn zo veel mensen op de vlucht als in Afrika. Al meer dan 40 jaar maakt Stichting Vluchteling zich er sterk voor razendsnelle noodhulp bij acute nood.

De vluchtelingencrisis in Afrika bestaat uit meerdere humanitaire brandhaarden. Sommige zijn groot, zoals het dreigende conflict en de hongersnood in Oost-Afrika.

Afrika kent niet alleen het grootste aantal vluchtelingen en ontheemden ter wereld, ook de grootste vluchtelingenkampen liggen op het continent. Stichting Vluchteling zorgt voor humanitaire hulp in deze kampen en de vele andere plekken waar vluchtelingen en ontheemden onze hulp hard nodig hebben.

Overzicht actuele vluchtelingencrisis

Veel van de vluchtelingencrises in Afrika worden veroorzaakt door conflicten en politieke instabiliteit. Ook armoede en extreem weer kunnen crises verergeren of veroorzaken. Dit is een overzicht van grote actuele vluchtelingencrises:

header-landenpagina-Oeganda-gezin-stichtingvluchteling

oost-afrika

Voor miljoenen mensen in het oosten van Afrika dreigt er hongersnood vanwege extreme droogte en een aanhoudend conflict. In Somalië is de helft van de bevolking nu al aangewezen op humanitaire hulp. In Zuid-Soedan bemoeilijken strijdende partijen het bieden van hulp. Iedere dag vluchten duizenden mensen naar buurland Oeganda. Als de wereld nu niet in actie komt, kunnen miljoenen kinderen in Oost-Afrika sterven van de honger.

header-landenpagina-Kameroen-vrouw-dragen-spullen-stichtingvluchteling

west-afrika

In 2009 begon de islamitische terreurbeweging Boko Haram in Nigeria haar strijd voor een kalifaat in West-Afrika. Inmiddels heeft het geweld zich uitgebreid tot in Tsjaad, Kameroen en Niger. Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het Lake Chad Basin. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2,6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

 

Midden-afrika

Het Grote Merengebied in Midden-Afrika is een regio vol politieke instabiliteit. Vooral in de Democratische Republiek Congo en Burundi lopen de spanningen op. In Burundi is de situatie zo ernstig dat grote groepen vluchtelingen de grens oversteken naar Tanzania en Congo. Ook in Congo zelf zijn veel mensen op de vlucht.