Jordanië heeft Syrië, Irak, Israël, Palestina en Saoedi-Arabië als buren. Het is vaker een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. De jarenlange gastvrijheid van de Jordaniërs voor Syrische vluchtelingen is bewonderenswaardig. Toch legt hun aanwezigheid druk op het land. De economie van Jordanië is verslechterd; de spanningen lopen op.
Jordanië vangt per hoofd van de bevolking een groot aantal (Syrische) vluchtelingen op: 1 op elke 15 inwoners in het land is vluchteling. De vluchtelingen zijn na jaren van conflict verarmd en wanhopig. De Jordaanse gemeenschappen die hen opvangen zijn zwaar belast. Samen met onze partner Intersos bieden we noodhulp aan vluchtelingen en de lokale bevolking.
Jordanië is al decennialang een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Syrië, Irak en de Palestijnse Gebieden. Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011, arriveren er veel vluchtelingen uit Syrië.
Jordanië huisvest momenteel 654.000 geregistreerde vluchtelingen, op de vlucht voor de Syrische oorlog. Meer dan 80% van de Syrische vluchtelingen woont in stedelijke gebieden, terwijl de rest in vluchtelingenkampen woont. De twee grootste kampen, Za’atari en Azraq, huisvesten 80.000 en 40.000 vluchtelingen. De meerderheid van de Syriërs woont echter in Jordaanse gastgemeenschappen verspreid over het hele land. De meesten van hen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.
In Jordanië leven de meeste vluchtelingen in en rond steden in het noorden van het land. Als ze spaargeld hebben, kunnen ze woonruimte huren. Anders zoeken ze onderdak in verlaten gebouwen of in vluchtelingenkampen. Zij die echt niet kunnen rondkomen, nemen wanhopige maatregelen. Ze zetten hun kinderen aan het werk of besluiten ten einde raad om terug te keren naar het door burgeroorlog geteisterde Syrië.
Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. In Jordanië begonnen we ons werk in 2012, toen de Syrische vluchtelingen kwamen. Sindsdien helpen we vluchtelingen en lokale mensen in nood met bijvoorbeeld medische zorg, de bescherming van kinderen en hulp bij het genereren van een inkomen.
Sinds januari 2020 heeft de Jordaanse regering strikte maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit geldt voor de Jordaniers zelf maar natuurlijk ook voor de vluchtelingen in Jordanië (zowel in stedelijke gebieden als in kampen)
In Jordanië werken we samen met onze uitvoerende partner Intersos. Met het hulpprogramma werken we in steden Amman, Irbid en Karak. Onze hulp richt zich op dit moment op de dringende behoeften van kwetsbare Syrische vluchtelingen (70%) en Jordaniërs (30%) die geraakt worden door de corona-crisis. Het project helpt gezinnen hun levensonderhoud weer op te bouwen door middel van de volgende activiteiten:
Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs (70 huishoudens) ontvangen contant geld om zelf gezondheidszorg en psychosociale zorg in te kopen.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.