Header-1

Jordanië

Opvang voor Syrische vluchtelingen

Jordanië heeft Syrië, Irak, Israël, Palestina en Saoedi-Arabië als buren. Het is vaker een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. De jarenlange gastvrijheid van de Jordaniërs voor Syrische vluchtelingen is bewonderenswaardig. Toch legt hun aanwezigheid druk op het land. De economie van Jordanië is verslechterd; de spanningen lopen op.

Factcheck

9,9 miljoen inwoners
9,9 miljoen inwoners
654.000 geregistreerde vluchtelingen
654.000 geregistreerde vluchtelingen
uit Syrie
2011 | Start oorlog in Syrië
2011 | Start oorlog in Syrië
2012 | Start van onze hulpverlening
2012 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: oktober 2020

Korte crisis update...

Jordanië vangt per hoofd van de bevolking een groot aantal (Syrische) vluchtelingen op: 1 op elke 15 inwoners in het land is vluchteling.  De vluchtelingen zijn na jaren van conflict verarmd en wanhopig. De Jordaanse gemeenschappen die hen opvangen zijn zwaar belast. Samen met onze partner Intersos bieden we noodhulp aan vluchtelingen en de lokale bevolking.

Jordanië is al decennialang een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Syrië, Irak en de Palestijnse Gebieden. Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011, arriveren er veel vluchtelingen uit Syrië.

Jordanië huisvest momenteel 654.000 geregistreerde vluchtelingen, op de vlucht voor de Syrische oorlog. Meer dan 80% van de Syrische vluchtelingen woont in stedelijke gebieden, terwijl de rest in vluchtelingenkampen woont. De twee grootste kampen, Za’atari en Azraq, huisvesten 80.000 en 40.000 vluchtelingen. De meerderheid van de Syriërs woont echter in Jordaanse gastgemeenschappen verspreid over het hele land. De meesten van hen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

In Jordanië leven de meeste vluchtelingen in en rond steden in het noorden van het land. Als ze spaargeld hebben, kunnen ze woonruimte huren. Anders zoeken ze onderdak in verlaten gebouwen of in vluchtelingenkampen. Zij die echt niet kunnen rondkomen, nemen wanhopige maatregelen. Ze zetten hun kinderen aan het werk of besluiten ten einde raad om terug te keren naar het door burgeroorlog geteisterde Syrië.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. In Jordanië begonnen we ons werk in 2012, toen de Syrische vluchtelingen kwamen. Sindsdien helpen we vluchtelingen en lokale mensen in nood met bijvoorbeeld medische zorg, de bescherming van kinderen en hulp bij het genereren van een inkomen.

Sinds januari 2020 heeft de Jordaanse regering strikte maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit geldt voor de Jordaniers zelf maar natuurlijk ook voor de vluchtelingen in Jordanië (zowel in stedelijke gebieden als in kampen)

Samenwerking met Intersos

In Jordanië werken we samen met onze uitvoerende partner Intersos. Met het hulpprogramma werken we in steden Amman, Irbid en Karak. Onze hulp richt zich op dit moment op de dringende behoeften van kwetsbare Syrische vluchtelingen (70%) en Jordaniërs (30%) die geraakt worden door de corona-crisis. Het project helpt gezinnen hun levensonderhoud weer op te bouwen door middel van de volgende activiteiten:

  • Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs ontvangen contant geld om daarvan zelf voedsel, water en andere eerste levensbehoeften te kopen. Hiermee helpen we 480 huishoudens (2.400 mensen) voor de periode van een maand. En nog eens 80 huishoudens (400 mensen) ontvangen contact geld voor een periode van twee maanden.
  • Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs (70 huishoudens) ontvangen contant geld om zelf gezondheidszorg en psychosociale zorg in te kopen.

  • We geven voorlichting over corona en het belang van goede hygiëne. Via bewustwordingscampagnes zorgen we voor voorlichting over het voorkomen van besmetting en het tegengaan van stigma’s.
header-landenpagina-jordanie-vrouw-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Bekijk onze projecten in Jordanië

Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen

Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen

Lees meer nieuws

Fotoverslag: Tineke Ceelen en Johnny de Mol bezoeken Libanon en Jordanië
21-12-2017
Fotoverslag: Tineke Ceelen en Johnny de Mol bezoeken Libanon en Jordanië
Eerste zes maanden ruim 780.000 mensen geholpen in het Midden-Oosten
19-09-2017
Eerste zes maanden ruim 780.000 mensen geholpen in het Midden-Oosten
Help de vluchtelingen op Lesbos
15-07-2015
Help de vluchtelingen op Lesbos