Colombia

COLOMBIA

2,5 miljoen vluchtelingen uit Venezuela

Sinds het uitbreken van de politieke en sociaaleconomische onrust in Venezuela in 2014, hebben miljoenen mensen het land verlaten. Ongeveer 2,5 miljoen Venezolanen wonen momenteel in Colombia, wat ertoe heeft geleid dat het land een van de hoogste percentages gedwongen ontheemding ter wereld heeft. Venezolanen hebben dringend behoefte aan voedsel, onderdak, medische zorg en bescherming.

Stichting Vluchteling en haar partners ter plekke bieden hulp aan vluchtelingen in Colombia en in de omringende landen.

Factcheck

49 miljoen inwoners
49 miljoen inwoners
2,5 miljoen vluchtelingen
2,5 miljoen vluchtelingen
Start huidige crisis | 2014
Start huidige crisis | 2014
Start hulpverlening | 2018
Start hulpverlening | 2018
Laatste update: november 2020
 

Korte crisis update

Dagelijks trekken vanuit Venezuela duizenden mensen uit pure wanhoop de grens over naar Colombia. In Venezuela heerst momenteel een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld. Dat land verkeert in een diepe crisis, met hyperinflatie en grote voedseltekorten. Medische hulp is onbetaalbaar geworden. Er is extra hulp nodig om de aanhoudende toename van mensen op de vlucht te steunen.

Venezolanen op de vlucht zoeken veiligheid in Colombia. Naar schatting komen elke dag 27.000 Venezolanen het land binnen. Veel mensen steken de grens over op onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cúcuta. Zij komen werken of zijn op zoek naar voedsel en keren ook weer terug. Maar gemiddeld verlaten zo’n 2.400 Venezolanen per dag definitief hun land.

Dit aantal blijft toenemen. Tot nu toe gaat het om 2,5 miljoen volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid, onderdak, voedsel, medische zorg en bescherming. De komst van zoveel vluchtelingen zorgt voor extra druk op de capaciteit en middelen van de Colombiaanse overheid en de aanwezige hulporganisaties; zij dragen namelijk ook nog de zorg voor ontheemden als gevolg van Colombia’s aanhoudende interne conflicten.

Op het gebied van gezondheid is het aantal mensen in medische nood gestegen tot 6,1 miljoen. De zwakte van het zorg systeem heeft verder bijgedragen aan de verslechtering van de situatie. Het grootste probleem blijft het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, vooral in de plattelandsgebieden.

Stichting Vluchteling biedt cashhulp voor gezinnen en medische zorg voor meisjes en vrouwen, vooral voor kwetsbare Venezolanen in Bogota.

  • Cashhulp voor 350 Venezolaanse gezinnen (zo’n 1.400 mensen). Dit geld is onder andere bedoeld voor huisvesting, huisraad, voedsel en bijvoorbeeld het opzetten van een eigen winkel of bedrijfje om zo zelfvoorzienend te worden.
  • Medische zorg en voorlichting voor 1.600 meisjes en vrouwen. Slachtoffers van seksueel geweld krijgen toegang tot goede medische en psychosociale hulp; we geven voorlichting aan vrouwen en mannen over anticonceptie, en over het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen; ook bieden we zorg rondom zwangerschap en abortus.

In samenwerking met onze partner het IRC biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Colombia:

Economisch welzijn

  • Cash noodhulp. Financiële steun aan Venezolaanse gezinnen zodat zij een eigen bestaan kunnen opbouwen.

Bescherming en medische zorg

  • Medische zorg en voorlichting voor Venezolaanse meisjes en vrouwen, met name gericht op slachtoffers van seksueel geweld.
 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg en bescherming voor Venezolaanse vluchtelingen

Medische zorg en bescherming voor Venezolaanse vluchtelingen

Financiële steun en sanitaire voorzieningen voor Venezolaanse vluchtelingen

Financiële steun en sanitaire voorzieningen voor Venezolaanse vluchtelingen