Colombia

COLOMBIA

1,8 miljoen vluchtelingen uit Venezuela

Sinds het uitbreken van de politieke en sociaaleconomische onrust in Venezuela in 2014, hebben zo'n 5,6 miljoenen mensen het land verlaten. Maar liefst 1,8 miljoen mensen hebben hun toevlucht gezocht in buurland Colombia. Zij hebben dringend behoefte aan voedsel, onderdak, medische zorg en bescherming.

Stichting Vluchteling en haar partners ter plekke bieden hulp aan vluchtelingen in Colombia en in de omringende landen.

Factcheck

49 miljoen inwoners
49 miljoen inwoners
1,8 miljoen vluchtelingen
1,8 miljoen vluchtelingen
Start huidige crisis | 2014
Start huidige crisis | 2014
Start hulpverlening | 2018
Start hulpverlening | 2018
Laatste update: november 2020

Korte crisis update

Dagelijks trekken vanuit Venezuela duizenden mensen uit pure wanhoop de grens over naar Colombia. In Venezuela heerst momenteel een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld. Dat land verkeert in een diepe crisis, met hyperinflatie en grote voedseltekorten. Medische hulp is onbetaalbaar geworden. Er is extra hulp nodig om de aanhoudende toename van mensen op de vlucht te steunen.

Venezolanen op de vlucht zoeken veiligheid in Colombia. Naar schatting komen elke dag 27.000 Venezolanen het land binnen. Veel mensen steken de grens over op onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cúcuta. Zij komen werken of zijn op zoek naar voedsel en keren ook weer terug. Maar gemiddeld verlaten zo’n 2.400 Venezolanen per dag definitief hun land.

Dit aantal blijft toenemen. Tot nu toe gaat het om 1,8 miljoen volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid, onderdak, voedsel, medische zorg en bescherming. Met name in de hoofdstad Bogotá stijgt het aantal vluchtelingen het snelst. Daar leven nu al ruim 360.000 Venezolanen.

De komst van zoveel vluchtelingen zorgt voor extra druk op de capaciteit en middelen van de Colombiaanse overheid en de aanwezige hulporganisaties; zij dragen namelijk ook nog de zorg voor ontheemden als gevolg van Colombia’s aanhoudende interne conflicten.

Stichting Vluchteling biedt cashhulp voor gezinnen en medische zorg voor meisjes en vrouwen, vooral voor kwetsbare Venezolanen in Bogota.

  • Cashhulp voor 350 Venezolaanse gezinnen (zo’n 1.400 mensen). Dit geld is onder andere bedoeld voor huisvesting, huisraad, voedsel en bijvoorbeeld het opzetten van een eigen winkel of bedrijfje om zo zelfvoorzienend te worden.
  • Medische zorg en voorlichting voor 1.600 meisjes en vrouwen. Slachtoffers van seksueel geweld krijgen toegang tot goede medische en psychosociale hulp; we geven voorlichting aan vrouwen en mannen over anticonceptie, en over het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen; ook bieden we zorg rondom zwangerschap en abortus.

In samenwerking met onze partner het IRC biedt Stichting Vluchteling noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Colombia:

Economisch welzijn

  • Cash noodhulp. Financiële steun aan Venezolaanse gezinnen zodat zij een eigen bestaan kunnen opbouwen.

Bescherming en medische zorg

  • Medische zorg en voorlichting voor Venezolaanse meisjes en vrouwen, met name gericht op slachtoffers van seksueel geweld.
 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Financiële steun en sanitaire voorzieningen voor Venezolaanse vluchtelingen

Financiële steun en sanitaire voorzieningen voor Venezolaanse vluchtelingen

Medische zorg voor Venezolaanse vrouwen en cashhulp voor gezinnen

Medische zorg voor Venezolaanse vrouwen en cashhulp voor gezinnen

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela