07-01-2022 | Bescherming

De 10 crises die de wereld niet kan negeren in 2022

Recordaantallen mensen op de vlucht voor oorlog en conflict zijn afhankelijk van humanitaire hulp. 2022 belooft geen goed jaar te worden voor vluchtelingen en ontheemden. Lees meer over 's werelds ergste humanitaire crises en wat jij kunt doen om te helpen.

Ons overzicht toont de 10 humanitaire crises die naar verwachting het komende jaar het meest zullen verslechteren. Afghanistan, Ethiopië en Jemen voeren de lijst aan. De 10 landen bij elkaar zijn goed voor 72% van het aantal mensen in nood. Veel van deze landen hebben het afgelopen decennium bijna non-stop conflicten meegemaakt.

10. Soedan – Politieke spanningen te midden van droogte en conflicten


 • Bevolking: 44,9 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 14,3 miljoen
 • Ontheemden: 3 miljoen

Soedan wordt in 2022 geconfronteerd met meerdere uitdagingen. De politieke onzekerheid zou de vredesinspanningen met gewapende groepen kunnen destabiliseren. De inflatie in Soedan schiet omhoog. Klimaatverandering zorgt voor overstromingen en regionale droogte. Voedselonzekerheid kan tot 6 miljoen mensen treffen.

Meer informatie over Soedan

9. Syrië – Economische crisis verergert een decennium van oorlog

 • Bevolking: 21,7 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 14 miljoen
 • Ontheemden: 6,8 miljoen

Syrië kampt met de ergste economische crisis sinds de start van het conflict. Met recordniveaus van voedselonzekerheid en een enorme inflatie. Tegelijkertijd zorgt droogte in het noordoosten voor een tekort aan water voor miljoenen mensen en brengt het de al aangetaste gezondheids- en watersystemen in gevaar. Er is een blijvend risico dat een groot militair offensief zich richt op gebieden buiten de controle van de regering.

Meer informatie over Syrië.

8. Somalië: humanitaire toegang verslechtert terwijl de behoeften toenemen

 • Bevolking: 16,4 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 7,7 miljoen
 • Ontheemden: 2,9 miljoen

Somalië behoort tot een van de meest kwetsbare en complexe humanitaire crises ter wereld. De kans op oplaaiend geweld is groot door escalerende politieke spanningen. Somalië behoort ook tot de top vijf van ontheemdingscrises. Overdraagbare ziekten zullen een risico blijven vormen, met name voor ontheemden en de armen in de steden. De droogte zal naar verwachting verslechteren.

Meer informatie over Somalië.

7. Myanmar: gewelddadige impasse laat miljoenen mensen in nood

 • Bevolking: 54,8 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 14,4 miljoen
 • Ontheemden: 5,2 miljoen

De militaire staatsgreep van 1 februari 2021 leidde tot grootschalige protesten en een cyclus van gewapende conflicten in Myanmar. In het hele land - maar met name in etnische minderheidsgebieden - heeft de staatsgreep tot aanzienlijke nieuwe ontheemding en humanitaire nood geleid. De economische gevolgen van deze instabiliteit, in combinatie met de gevolgen van corona, zullen naar verwachting in 2022 miljoenen mensen in armoede drijven.

Meer informatie over Myanmar.

6. Democratische Republiek Congo: gemixte crisis van conflict en ziekte

 • Bevolking: 92,4 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 27 miljoen
 • Ontheemden: 5,6 miljoen

Het oosten van de DR Congo kampt al ruim twintig jaar met gewapend conflict, voedseltekorten en epidemieën. Opeenvolgende ebola-uitbraken hebben het zwakke gezondheidssysteem onder druk gezet. In aanloop naar de verkiezingen van 2023, kunnen politieke spanningen in Kinshasa het toneel vormen voor gewelddadige confrontaties.

Meer informatie over DR Congo

5. Zuid-Soedan: regionale spanningen verhogen risico's

 • Bevolking: 11,4 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 8,4 miljoen
 • Ontheemden: 1,9 miljoen

In de tien jaar van onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, werd het land gedurende die hele periode geteisterd door geweld. Hoewel het conflict niet zo erg is als in 2013-2014, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma dat voedselonzekerheid het slechtst is sinds de onafhankelijkheid. Conflicten, klimaatverandering en corona verergeren de situatie.

Meer informatie over Zuid-Soedan

4. Nigeria: toenemende onveiligheid in het hele land

 • Bevolking: 211,4 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 8,3 miljoen
 • Ontheemden: 1,8 miljoen

Meer dan 12 jaar conflict in het noordoosten van Nigeria zorgt voor wereldwijde aandacht. Maar ook in andere delen van het land neemt de onrust en onveiligheid toe. Door criminele activiteiten en conflicten verslechtert de situatie ook in het noordwesten. Separatistische activiteiten in het zuidoosten worden steeds gewelddadiger. Deze onderliggende spanningen houden verband met armoede, marginalisering en klimaatverandering.

Meer informatie over Nigeria

3. Jemen: toenemende impact van een langdurig conflict


 • Bevolking: 30,5 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 20,7 miljoen
 • Ontheemden: 3,6 miljoen

Voor het eerst in drie jaar zakt Jemen op onze lijst. Niet omdat de omstandigheden verbeteren, maar omdat andere crises sneller verslechteren. Het is en blijft moeilijk voor organisaties om toegang te krijgen tot de meest kwetsbare mensen. In 2022 zal de behoefte aan humanitaire hulp daardoor verder toenemen.

Meer informatie over Jemen

2. Ethiopië: een case study in klimaat en conflict


 • Bevolking: 117,9 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 25,9 miljoen
 • Ontheemden: 4,2 miljoen

Klimaatverandering en aanhoudende conflicten in Tigray en aangrenzende regio's hebben Ethiopië steeds hoger op deze lijst geduwd. Naar schatting hebben 900.000 mensen te maken met hongersnood in Tigray. Het lijdt geen twijfel dat Ethiopië te maken heeft met de gevolgen van de klimaatverandering. De klimaatcrisis zorgt ervoor dat de humanitaire behoeften van miljoenen mensen toenemen, bijvoorbeeld door droogte.

Lees hier meer over ons werk in Ethiopië.

1. Afghanistan: de crisis na het conflict


 • Bevolking: 41,7 miljoen
 • Afhankelijk van hulp: 24,4 miljoen
 • Ontheemden: 3,5 miljoen

In augustus 2021 namen de Taliban de controle over Afghanistan. Internationale donoren hebben de meeste financieringen onmiddellijk stopgezet en miljarden dollars aan activa bevroren. Hierdoor is de economie in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Elke poging van de Islamitische Staat Khorasan (IS-K) om te profiteren van de machtsverschuiving betekent geweld en nieuwe burgerslachtoffers. Ondertussen wordt Afghanistan geconfronteerd met zeer ernstige aanhoudende droogte en een vierde coronagolf.

Meer informatie over Afghanistan

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling werkt in de frontlinie en biedt noodhulp aan de meest kwetsbare mensen die getroffen worden door oorlog, geweld of onderdrukking: Op de vlucht in eigen land, of daarbuiten. In 2021 hielpen we bijna 900.000 mensen en waren we wereldwijd actief in 23 landen. Ook 2022 belooft geen goed jaar te worden voor vluchtelingen en ontheemden, maar samen met jou kunnen wij het verschil maken in het leven van velen. Steun ons, zodat wij noodhulp kunnen blijven bieden, daar waar dit het hardst nodig is.

Stichting Vluchteling baseert deze top 10 lijst op eigen waarnemingen en de Emergency Watchlist van partnerorganisatie International Rescue Committee.