De oorlog in Oekraïne heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw veroorzaakt. Sinds de start van de oorlog in februari 2022 zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Mensen zoeken massaal toevlucht in buurlanden als Hongarije, Moldavië en Polen. Ruim 17 miljoen Oekraïners zijn afhankelijk van humanitaire hulp. De situatie verandert continue door het escalerende en aanhoudende geweld.
Sinds februari 2022 staat het leven van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, in Oekraïne op z’n kop. Miljoenen zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld en hebben alles achter zich moeten laten. Er wordt gesproken over de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw. Door de aanhoudende Russische raketaanvallen kunnen miljoenen mensen in de winter zonder water, elektriciteit en verwarming komen te zitten.
Tot 1991 behoorde Oekraïne tot de Sovjet-Unie. Sinds zijn onafhankelijkheid heeft het land toenadering gezocht tot het Westen. Zo wil het bijvoorbeeld graag toetreden tot de NAVO en de EU. Buurland Rusland waardeert dit niet.
Al sinds de annexatie van de Krim in 2014 speelde er een ernstig conflict aan de Russisch-Oekraïense grens. Lang leek het rustig, maar er woedde een soort loopgravenoorlog met talloze slachtoffers tot gevolg. Separatisten wilden zich daar afscheiden van Oekraïne en aansluiten bij Rusland. De Oekraïense regering wilde dat voorkomen. Het westen is fel tegen grote inmenging van de Russen.
Toen Rusland eind 2021 honderdduizend militairen concentreerde aan de grens, werd de wereld wakker geschud. Rusland viel op 24 februari 2022 Oekraïne binnen. Daarmee is het jaren durende conflict tussen de twee buurlanden uitgemond in een volwaardige oorlog.
In Oekraïne wordt nog altijd hevig gevochten, met een ernstige humanitaire crisis tot gevolg. Er is een groot tekort aan van alles: van eten en medische zorg tot drinkwater en onderdak. Daarnaast zorgen voortdurende aanvallen op infrastructuur ervoor dat een groot deel van de inwoners geregeld zonder elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen zit
Voor miljoenen Oekraïners is niets meer zeker. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp In korte tijd zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Miljoenen steken de grens over op zoek naar veiligheid. Polen vangt met ruim 1,5 miljoen vluchtelingen het grootste aantal mensen op. De VN spreekt van de grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw in Europa.
Met geld uit de opbrengst van de nationale Giro555-actie voor Oekraïne heeft Stichting Vluchteling het afgelopen jaar noodhulp kunnen bieden in Oekraïne, Polen en Moldavië. De hulpverlening is in volle gang. Tot en met november 2022 ging 90% naar noodhulp naar Oekraïne, de rest is besteed in buurlanden Polen en Moldavië, waar veel Oekraïners naartoe vluchtten.
Zo deelden we noodhulppakketten uit, verzorgden we cash bijdragen en medicijnen. Ook zorgden we voor psychologische hulp, toegang tot gezondheidszorg en spoedeisende hulp en regelden we medicijnen voor doktersposten en ziekenhuizen.
Daarnaast renoveerden we schuilkelders en opvangcentra en ontwikkelden voorlichtingsmaterialen over de herkenning en gevaren van explosieven. Ten slotte bieden we psychosociale hulp aan Oekraïners die door traumatische ervaringen in de knel zijn komen te zitten.
Hieronder vindt u per hulpproject een uitgebreide toelichting.