header-landenpagina-Irak-kind-vrouw-op-grond-stichtingvluchteling

Stedelijke vluchtelingen

Ruim 60% van de vluchtelingen woont niet meer in vluchtelingenkampen, maar probeert zelf te overleven in steden of dorpen. Veel van deze stedelijke vluchtelingen verkeren in nood. Stichting Vluchteling biedt cruciale hulp aan deze moeilijk te bereiken groep vluchtelingen.

 

Stedelijke vluchtelingen

Stedelijke vluchtelingen trekken naar steden of dorpen in de hoop er veiligheid, werk, medische zorg en onderwijs te vinden. Op eigen houtje proberen ze er een bestaan op te bouwen, midden tussen de lokale bevolking. Maar als buitenstaanders vallen deze stedelijke vluchtelingen vaak ten prooi aan discriminatie, uitbuiting, (seksueel) geweld of mensenhandel. Hun kinderen gaan vaak niet school. Wanneer ook hun laatste spaargeld op is, bivakkeren ze in verlaten gebouwen.

De nood van deze stedelijke vluchtelingen is hoog, maar hulp verlenen is niet makkelijk. Ze wonen verspreid over de stad en zijn vaak niet geregistreerd. Uit angst voor deportatie, maken ze zich zo onzichtbaar mogelijk.

Wat doet Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling biedt hulp aan stedelijke vluchtelingen. Zo geven we cashhulp, een klein geldbedrag dat mensen kunnen gebruiken voor hun meest acute behoeftes: voedsel, medische zorg of iets anders. Daarnaast zorgen we voor juridische bescherming en onderwijs. Met economische hulp helpen we vluchtelingen aan een baan of helpen we bij het opzetten van een eigen bedrijfje.

Overigens gaat het niet alleen om vluchtelingen maar ook om ontheemden: mensen die in eigen land op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Ruim 80% van de ontheemden woont niet in een kamp maar ‘gewoon’ in dorpen en steden.

Hulp aan vluchtelingen en lokale bevolking

Stedelijke vluchtelingen wonen midden tussen de lokale bevolking. Ook zij hebben hun uitdagingen en de komst van vluchtelingen zet hun voorzieningen onder druk. Daarom zorgen we dat ook de lokale bevolking profiteert van onze hulp. Ook geven we voorlichting om discriminatie tegen te gaan en de integratie te bevorderen.