header-overons-tinekeceelen-stichtingvluchteling

Tineke Ceelen

Directeur Stichting Vluchteling

Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. Met grote betrokkenheid zet ze zich in voor mensen die van huis en haard verdreven zijn. Dit door onder andere media-aandacht te vestigen op actuele vluchtelingencrises en de hulpverlening van Stichting Vluchteling. Tineke is in haar vele jaren als directeur, hét gezicht geworden van Stichting Vluchteling.

Presentaties en lezingen

Met enige regelmaat worden presentaties en lezingen georganiseerd om mensen te informeren over humanitaire crises wereldwijd en de hulpverlening van Stichting Vluchteling. Tineke Ceelen spreekt op uiteenlopende gelegenheden. Wil je haar of een andere medewerker van Stichting Vluchteling uitnodigen als spreker voor een lezing of bijeenkomst? Klik hier voor ons online aanmeldingsformulier.

Radio en televisie optredens

Studie en werk

Tineke Ceelen behaalde haar vwo-diploma aan het Titus Brandsma lyceum in Oss, waarna ze culturele antropologie studeerde aan de Universiteit Utrecht. Haar carrière begint in 1993 als afdelingshoofd ‘Uitzending’ bij de katholieke hulporganisatie Memisa.

In 1997 werd ze coördinator bij het Rode Kruis in Tibet. Daar maakte ze zich sterk voor basisgezondheidszorg voor de Tibetaanse nomadische plattelandsbevolking. Van 2000 tot 2003 werkte Tineke als regionale afgevaardigde namens de SNV Netherlands Development Organisation in Kameroen. Sinds 2003 is Tineke directeur van Stichting Vluchteling, maar haar betrokkenheid gaat veel verder. In 2008 was ze samen met Aart Zeeman initiatiefnemer van Radio Dabanga, ook wel Radio Darfur genoemd. Deze radiozender brengt onafhankelijk nieuws en informatie naar de regio Darfur in Sudan en de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Daarnaast schreef ze in 2009 het boek ‘Hier en daar een crisis: Achter de schermen van de internationale hulpverlening’. En was in 2015 betrokken bij de oprichting van de Dr. Denis Mukwege Foundation in Den Haag.

Tomeloze inzet voor vluchtelingen

Tineke Ceelen staat bekend om haar tomeloze inzet voor vluchtelingen.Ze heeft een lange carrière bij verschillende hulporganisaties op het gebied van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking. Geen kans wordt onbenut gelaten om het leed in vluchtelingenkampen en andere humanitaire rampen onder de aandacht te brengen bij politici en het Nederlandse publiek. In 2012 won ze hiervoor Vrouw in de Media Award.

Koninklijke onderscheiding

De echte kroon op haar werk is de Koninklijke onderscheiding die Tineke in 2020 ontvangt. Het jaar waarin ze benoemd wordt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt deze onderscheiding vanwege haar maatschappelijke verdiensten.

Hier en daar een crisis

Bestel het boek