Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. Ze trekt onvermoeibaar en met grote betrokkenheid van brandhaard naar brandhaard om de aandacht te vestigen op meer dan 100 miljoen vluchtelingen in de wereld. In de afgelopen twintig jaar is ze hét gezicht geworden van mensen in nood die hulp verdienen.
Met enige regelmaat worden presentaties en lezingen georganiseerd om mensen te informeren over humanitaire crises wereldwijd en de hulpverlening van Stichting Vluchteling. Tineke Ceelen spreekt op uiteenlopende gelegenheden. Wil je haar of een andere medewerker van Stichting Vluchteling uitnodigen als spreker voor een lezing of bijeenkomst? Klik hier voor ons online aanmeldingsformulier.
Studie en werk
Tineke Ceelen behaalde haar vwo-diploma aan het Titus Brandsma lyceum in Oss, waarna ze culturele antropologie studeerde aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte voor verschillende hulporganisaties, waaronder Memisa (1993-1997), het Rode Kruis in Tibet (1997-1999) en Stichting Nederlandse Vrijwilligers in Kameroen (2000-2003).
Sinds 2003 is Tineke directeur van Stichting Vluchteling, maar haar betrokkenheid gaat veel verder. In 2008 was ze samen met Aart Zeeman initiatiefnemer van Radio Darfur. Deze zender brengt onafhankelijk nieuws en informatie naar de regio Darfur in Soedan en de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Daarnaast schreef ze in 2009 het boek ‘Hier en daar een crisis: Achter de schermen van de internationale hulpverlening’. En was ze in 2015 betrokken bij de oprichting van de Dr. Denis Mukwege Foundation in Den Haag.
Tineke Ceelen staat bekend om haar tomeloze inzet voor vluchtelingen. Geen kans wordt onbenut gelaten om het leed in vluchtelingenkampen en andere humanitaire rampen onder de aandacht te brengen bij politici en het Nederlandse publiek.
Haar vermogen om slachtoffers van humanitaire rampen een stem te geven, leverde haar in 2012 de Vrouw in de Media Award op.
De kroon op haar werk is de Koninklijke onderscheiding die Tineke in 2020 ontvangt. Het jaar waarin ze benoemd wordt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt deze onderscheiding vanwege haar maatschappelijke verdiensten.
Op 18 maart 2023 ontving ze de Comeniusprijs vanwege haar belangwekkende werk op het gebied van hulp aan mensen op de vlucht, waar ook ter wereld. De jury: "Al meer dan dertig jaar van daadkracht, doortastendheid en ontwapenende no-nonsense op het gebied van humanitaire hulpverlening."