Tineke Ceelen staat al 20 jaar pal voor hulp aan vluchtelingen

Tineke Ceelen is twintig jaar directeur van Stichting Vluchteling en dertig jaar hulpverlener. Ze bezocht vluchtelingenkampen, conflictgebieden, frontlinies en door natuurgeweld verwoeste gebieden. Met haar optredens gaf ze slachtoffers van crises een gezicht en bracht hun verhaal in Nederland over het voetlicht.

Twee portretfoto's van Tineke Ceelen uit 2003 en 2023

POLARISATIE EN AANZIEN

Twintig jaar geleden had je als hulpverlener nog aanzien, tegenwoordig heb je iets uit te leggen. Je ziet dat het debat over vluchtelingen polariseert. Waar de ene groep er positief tegenover staat en van alles wil doen, zie je ook een groep mensen die snoeiharde kritiek uit of zich zorgen maakt. Maar dat is voor haar geen reden om me uit het veld te laten slaan, sterker nog, het tegenovergestelde.

Ali, een jonge twintiger uit Afghanistan, die ik op Samos ontmoette in een kamp woonde dat ‘de jungle’ heet. Zo alleen als hij was, zag ik ze zelden. We hebben Ali kunnen helpen en Ik heb me over hem ontfermd. Ik bel hem dagelijks.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen

Terugblik op 20 jaar directeurschap

Aan de hand van beelden en verhalen neemt Tineke Ceelen, in gesprek met Stichting Vluchteling ambassadeur Art Rooijakkers, je mee in de meest indrukwekkende momenten van de afgelopen 20 jaar:


Stichting Vluchteling
English
sluit