Winterhulp

Winterhulp

Noodhulp tijdens de koudste wintermaanden

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen krijgen er in crisisgebieden als Syrië, Irak en Afghanistan in de wintermaanden een extra uitdaging bij: zichzelf warm houden bij temperaturen onder het vriespunt. Ook de tienduizenden vluchtelingen die in Griekenland en de Balkan worden opgevangen ondervinden problemen.

Veel Syrische vluchtelingen herinneren zich de ellende van voorgaande jaren: modderstromen, een tekort aan dekens en warme kleding, en onverwarmde tenten. In veel kampen bleken onvoldoende kachels, brandstof, dekens, laarzen en kleding voorhanden te zijn om alle mensen warm te houden. Soms met gruwelijke gevolgen. Tenten zijn in brand gevlogen door zelf in elkaar geknutselde kachels, en kinderen zijn door een gebrek aan warmte doodgevroren.

Ook in stedelijk gebied doen zich problemen voor. De vluchtelingen verblijven bij gastgezinnen of huren een klein kamertje, maar zoeken ook hun toevlucht in leegstaande publieke gebouwen, zoals scholen en moskeeën. Anderen vinden opvang in zelfgebouwde hutjes en tenten op straat. In de wintermaanden beschikken velen niet over de middelen om zich op de ijzige vrieskou voor te bereiden. Sommigen zien zich genoodzaakt om hun kinderen te laten werken, of dochters op jonge leeftijd uit te huwelijken, om het gezin van eten, onderdak en brandstof te voorzien.

Stichting Vluchteling biedt winterhulp, onder andere in de Syrische regio. Zo hebben we de afgelopen jaren in het noorden van Libanon vouchers verstrekt aan kwetsbare vluchtelingen voor de aanschaf van kachels en brandstof om de drie koudste wintermaanden door te komen. In de hulpverlening wordt extra aandacht besteed aan alleenstaande moeders met kinderen, gezinnen zonder kostwinner en gezinnen die in zelfgebouwde hutjes en tenten verblijven.

Ook hebben we winterhulp geboden aan mannen, vrouwen en kinderen die Mosul zijn ontvlucht als ook aan de duizenden vluchtelingen die in Griekenland en Servië opvang vinden. Met cashhulp hebben mensen winterspullen kunnen aanschaffen. Daarnaast hebben we hulpgoederen uitgedeeld, zoals dekens, warme kleding en kacheltjes.

Onze projecten

Cashhulp, medische zorg en veilig drinkwater voor getroffen Oekraïners

Cashhulp, medische zorg en veilig drinkwater voor getroffen Oekraïners

Noodhulp aan ontheemden in Lviv en in het oosten van Oekraïne

Noodhulp aan ontheemden in Lviv en in het oosten van Oekraïne

Winterhulp in het oosten van Oekraïne

Winterhulp in het oosten van Oekraïne

Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib

Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib