header-themapagina-Nigeria-vrouw-peterbiro-irc-stichtingvluchteling

Ontheemden

Ontheemden zijn mensen die binnen hun eigen land op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of vervolging. Wereldwijd zijn er 53 miljoen ontheemden, een recordaantal. Stichting Vluchteling biedt hun de hulp die ze zo hard nodig hebben.

Ontheemden

Ontheemden laten alles achter in hun wanhopige zoektocht naar veiligheid: hun huis, werk, vrienden en familie. Ze verschillen van vluchtelingen omdat ze niet naar het buitenland vluchten, maar in eigen land op de vlucht slaan. Maar hun problemen zijn hetzelfde: geweld, onzekerheid, honger, uitputting en uitbuiting. Zo’n 60% van alle mensen op de vlucht bestaat uit ontheemden.

Wat doet Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling biedt ontheemden de noodhulp die ze nodig hebben. Bij acute nood zorgen we voor medische zorg, voedsel, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. Bij langere crises werken we bijvoorbeeld ook aan onderwijs.

Wanneer ontheemden eindelijk naar huis kunnen, helpen we bij terugkeer en wederopbouw. Door landmijnen te ruimen bijvoorbeeld, of medische voorzieningen te herstellen.

Ontheemden spelen rol in hulpverlening

In onze hulpverlening luisteren we goed naar de behoeftes van de ontheemden. Waar mogelijk zetten we ze zelfs actief in als hulpverleners, bijvoorbeeld als leraren of gezondheidsvoorlichters. Zo benutten we hun capaciteiten en helpen we ze aan een inkomen.

Stedelijke ontheemden en kinderen

Ruim 60% van alle ontheemden woont tegenwoordig niet meer in kampen, maar in dorpen of steden. Ze wonen in sloppenwijken, bouwvallen, garages of huren met meerdere gezinnen een appartement. Stichting Vluchteling helpt deze stedelijke ontheemden en vluchtelingen

Wat is een ontheemde? Een ontheemde is een persoon die binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht is. Landen met veel ontheemden zijn bijvoorbeeld de Democratische Republiek Congo, Nigeria, Syrie en Jemen.