Hulpgoederen

Hulpgoederen

Directe hulp bij acute nood

In sommige crisisgebieden distribueren we samen met onze internationale partners en lokale organisaties hulpgoederen aan vluchtelingen en ontheemden, zoals voedselpakketten, winter- en hygiënepakketten. Ook zorgen we ervoor dat ziekenhuizen worden bevoorraad met apparatuur en medicatie, en dat klaslokalen worden ingericht met meubilair en lesmaterialen. Vaak is de distributie van hulpgoederen onderdeel van een breder programma.

Onze projecten

Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib
Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib
Winterhulp in het oosten van Oekraïne
Winterhulp in het oosten van Oekraïne
Voedseldistributie aan ontheemden en inwoners van Odessa
Voedseldistributie aan ontheemden en inwoners van Odessa
Noodhulp aan ontheemden in Lviv en in het oosten van Oekraïne
Noodhulp aan ontheemden in Lviv en in het oosten van Oekraïne
Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor
Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor

Uitgelicht: tracking van hulpgoederen

Aangezien hulpverleners en vrijwilligers sommige delen van Syrië niet in kunnen, werken we samen met lokale Syrische organisaties die de goederen ophalen bij de grens en afgeven in ziekenhuizen, getroffen wijken en in vluchtelingenkampen.

Komt jouw bijdrage goed terecht?

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel eens gehoord van hulppakketten en leveringen die worden onderschept door corrupte overheidsambtenaren of krijgsheren. Om te zorgen dat de hulppakketten goed terecht komen, heeft het IRC een zogeheten Commodity Tracking System ontworpen. Met het tracking systeem kunnen we de pakketten onderweg in de gaten houden en controleren of goederen daadwerkelijk bij lokale partnerorganisaties aankomen bij de mensen die de hulp het meest nodig hebben.

Slimme software bespaart geld en is veiliger voor hulpverleners

Het softwaresysteem, ontwikkeld met bijdragen van onder andere Stichting Vluchteling, is in 2012 ontwikkeld en in gebruik genomen. Alle hulppakketten worden uitgerust met een unieke QR-code. Wanneer een lokale partner een pakket bij de grens ophaalt, dan wordt de QR-code gescand met een GPS-toegankelijk Android systeem. Hiermee wordt de locatie via WiFi doorgegeven aan een Commodity Tracking System server.

Op deze manier hebben de vrijwilligers geen dure databundel nodig. En geen Simkaart, die de overheid kan gebruiken om locaties van hulpverleners en hulppakketten te traceren. Alle data wordt automatisch gecodeerd. Wanneer de pakketten zijn aangekomen bij de juiste ontvanger, worden deze zendingen bevestigd via email of Skype.

Ook beschikbaar voor andere humanitaire organisaties

Het IRC maakt nu bekend dat het tracking systeem open source wordt aangeboden. Alle humanitaire organisaties kunnen hierdoor gratis gebruik maken van het CTS systeem of hun software optimaliseren met nieuwe applicaties. Het IRC hoopt dat het openstellen van het Commodity Tracking System ook andere organisaties zal helpen bij het oplossen van logistieke uitdagingen.