Noodhulp voor gevluchte Venezolanen in Colombia

Het merendeel van de Venezolaanse vluchtelingen bevindt zich in Cucuta, Colombia. In samenwerking met onze partner het IRC biedt Stichting Vluchteling bescherming voor kwetsbare vrouwen en kinderen, medische zorg en economische steun.

Projectdetails

April t/m oktober 2018
April t/m oktober 2018
Looptijd project
300.000 euro
300.000 euro
Projectbudget
3.418 vluchtelingen
3.418 vluchtelingen
bereiken we met hulp
Venezuela is al meerdere jaren in de greep van een diepe economische crisis, die steeds verder escaleert. Wat begon met beperkt beschikbare goederen en dienstverlening, glijdt nu af naar de totale ineenstorting van de economie en publieke diensten. Zelfs Venezolanen met vast werk verdienen te weinig om te kunnen overleven. Het grote tekort aan voedsel, medicijnen en medische zorg in combinatie met hyperinflatie drijft grote aantallen Venezolanen in wanhoop naar buurlanden.

Zeker 1,6 miljoen Venezolanen hebben elders in Latijns-Amerika opvang gezocht. Daarvan bevindt zich het merendeel in Colombia (zeker 600.000, maar het werkelijke aantal ligt hoger). De meeste Venezolanen trekken bij Cucuta de grens over, ongeveer 35.000 per dag. Daarvan zoeken er zeker 4.000 voor langere tijd opvang. Cucuta is de hoofdstad van de provincie Norte de Santander, een van de armste provincies van Colombia, met een hoge werkloosheid en andere stressfactoren, zoals de aanwezigheid van gewapende groepen, criminele bendes, illegale handel en soms natuurrampen. De Colombiaanse regering heeft haar handen vol aan de interne problemen en beschikt niet over de middelen om de noden van de massaal gevluchte Venezolanen aan te pakken.

De meest prioritaire noden onder Venezolanen in Cucuta zijn: gebrek aan werk, voedsel en onderdak, noden die onlosmakelijk verbonden zijn met het tekort aan geld. Vele Venezolanen zien zich door het geringe perspectief op werk en inkomen gedwongen om in de informele sector geld te verdienen. Bovendien is er behoefte aan het voorkomen en behandeling van gender gerelateerd geweld: het komt steeds vaker voor en er zijn (te) weinig instanties met expertise op dit gebied. Ook komt de grote meerderheid van de Venezolanen niet in aanmerking voor medische zorg onder het Colombiaanse zorgsysteem, omdat ze niet over de vereiste verblijfsdocumenten en over onvoldoende cashgeld beschikken om voor hun zorg te betalen.

Projectbeschrijving

In samenwerking met onze partner het International Rescue Committee (IRC) biedt Stichting Vluchteling de volgende hulp:

  • Protectie en versterking van vrouwen: het bieden van een veilige opvangplek voor vrouwen in een gemeenschapscentrum, waar vrouwen die slachtoffer zijn van gender gerelateerd geweld worden begeleid en behandeld, en waar psychosociale activiteiten worden geboden.
  • Economische steun: uitreiking van cash aan extreem kwetsbare Venezolaanse gezinnen. Het gaat om een bedrag van USD 66 per persoon voor een periode van 3 maanden om de begunstigde gezinnen in staat te stellen om voedsel of essentiële hulpgoederen, onderdak of diensten (zoals medische behandeling) te verkrijgen.
  • Gezondheidszorg: binnen het gemeenschapscentrum wordt met een lokale partner basisgezondheidszorg en dienstverlening beschikbaar gesteld voor Venezolanen en de kosten voor screening, behandeling en eventuele doorverwijzing naar een openbare kliniek of ziekenhuis worden betaald. Bovendien wordt een noodhulpfonds in het leven geroepen om acuut noodzakelijke behandelingen en operaties te verrichten.

Gerelateerde projecten

Gezondheidszorg, bescherming en economische steun voor gevluchte Venezolanen

Gezondheidszorg, bescherming en economische steun voor gevluchte Venezolanen

Humanitaire hulp voor Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

Humanitaire hulp voor Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao