header-themas-gezondheidszorg-psychosocialehulp-syrische-kinderen-turkije-stichtingvluchteling

Psychosociale hulp

Het vluchtelingenbestaan is een keihard bestaan. Met psychosociale hulp helpt Stichting Vluchteling volwassenen en kinderen die lijden onder het geweld en de armoede en onzekerheid van het vluchtelingenbestaan.

Psychosociale hulp

Psychosociale hulp is niet het eerste waar je aan denkt bij vluchtelingen, maar het is cruciaal. Vluchtelingen maken van alles mee. Ze zijn slachtoffer of getuige van geweld of uitbuiting, verliezen vrienden en familieleden, en kampen met een gebrek aan voedsel, water en medische zorg. Hadden ze in hun normale leven nog een goede baan – ineens zijn ze volledig afhankelijk van hulp.

Het vluchtelingenbestaan eist een zware mentale tol, vooral bij kinderen. Het kan leiden tot neerslachtige gevoelens of trauma’s. Met psychosociale hulp voorkomen we dat de gevolgen in het hele gezin of een leven lang voelbaar zijn.

Meer binnen thema Onze hulpverlening op het gebied van gezondheid

Wat doet Stichting Vluchteling?

‘Veilige plekken’

Stichting Vluchteling biedt psychosociale hulp aan mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht door veilige plekken te creëren in vluchtelingenkampen en in dorpen en steden waar veel vluchtelingen zijn. Op deze veilige plekken komen mensen samen om hun ervaringen te delen en elkaar te steunen: slachtoffers van seksueel geweld bijvoorbeeld, die op deze veilige plekken ook de medische zorg krijgen die ze nodig hebben.

Individuele begeleiding

Voor mensen met ernstige psychische klachten zorgen we voor individuele begeleiding en behandeling door een psycholoog of sociaal werker. Op deze manier helpen we mensen om te gaan met bijvoorbeeld depressies, trauma’s en angststoornissen.

Meer weten? Bekijk onze projecten op het gebied van psychosociale hulp.