Uitreiking Lintjes

Een lintje

Het is een nieuwe wereld, die van de Koninklijke onderscheidingen. Ik kreeg, volslagen onverwacht, op 24 april te horen dat het de Koning behaagd had mij te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Vind ik mooi. Vooral omdat zoveel mensen zoveel moeite gedaan hebben dat lintje voor mij aan te vragen. 

De nood is hoog

Ik ben ook blij met deze onderscheiding omdat ie komt op een moment dat vluchtelingen het moeilijker hebben dan ooit. Een recordaantal mannen, vrouwen en kinderen is op de vlucht voor oorlog en geweld. 79.5 miljoen mensen. Da’s 4.6 keer alle Nederlanders. Eenmaal op de vlucht is de kans bijzonder klein dat je ooit nog naar je eigen land en huis terug zult keren. Voor de hulp aan deze kwetsbare mensen is dit jaar, tot nu toe, nog geen 25% bij elkaar gebracht van het geld dat nodig is om voor de meest minimale levensvoorwaarden te zorgen. Dat betekent dus dat op voedselrantsoenen bezuinigd moet worden, dat de gezondheidszorg allerbelabberdst is en dat je uren in de rij moet wachten voor een emmer water. Om maar wat van de gevolgen te noemen. 

Ik ben ook blij met deze onderscheiding omdat ie komt op een moment dat vluchtelingen het moeilijker hebben dan ooit.

Het allerergst vind ik nog dat over vluchtelingen anno 2020 ongestraft gesproken kan worden alsof zij misdadigers zijn. Alsof het hen aan te rekenen valt dat zij niet thuis konden blijven. Alsof zij uit zijn op onze boterham. Alsof zij levensgevaarlijk zijn voor ons, onze cultuur, onze veiligheid. Dat is absurd, belachelijk en ronduit weerzinwekkend. 

Eem erkenning voor vluchtelingen

Daarom is het mooi dat juist ik dat lintje kreeg. Daarmee erkent onze Koning immers mijn werk. Dat doe je niet als je het wel oké vindt dat vluchtelingen gecriminaliseerd worden, toch? Eigenlijk heeft de Koning via mij 79.5 miljoen gevluchte mannen, vrouwen en kinderen in het zonnetje gezet. Ik heb mijn Koninklijke onderscheiding dan ook direct aan hen opgedragen. Ik deel het lintje graag met bijna 80 miljoen mensen. Prachtig. 

Eigenlijk heeft de Koning via mij 79.5 miljoen gevluchte mannen, vrouwen en kinderen in het zonnetje gezet.

De Nederlandse ridderorden

Nog mooier is dat bij de toebehoren van de onderscheiding, die in een donkerblauw koffertje komt van de Kanselarij der Nederlandse Orden, een foldertje zit dat je als gedecoreerde lid kunt worden van de Koninklijke Vereniging van leden der Nederlandse Ridderorden. Die vereniging heeft zich ten doel gesteld om leden in die Nederlandse Ridderorden financieel bij te staan mochten zij in de problemen komen. 

Natuurlijk worden wij, 79.5 miljoen vluchtelingen en ikzelf, onmiddellijk lid. En daarna ga ik als de wiedeweerga vragen of wij geholpen kunnen worden. Want we zitten lelijk in de problemen samen. 

Natuurlijk worden wij, 79.5 miljoen vluchtelingen en ikzelf, onmiddellijk lid.

Benieuwd waar Tineke de laatste tijd nog meer een column over heeft geschreven? Kijk dan eens op haar persoonlijke pagina.