Columns Tineke Ceelen

Tineke Ceelen heeft een lange carrière bij verschillende hulporganisaties op het gebied van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking. Met enige regelmaat blikt ze terug op het verleden en snijdt daarbij ook de actualiteit aan. Haar mening en visie laat ze graag horen, of beter gezegd lezen. Met ingang van mei 2020 publiceren we hier haar persoonlijke columns.

14-4-2022

Marigold

‘Elk mens is de moeite van het redden waard’, zei ik in het Dominicanenklooster Huissen tijdens het eerste Marigoldsymposium. Dat had tot doel de marigold, ook bekend als de goudsbloem, uit te roepen tot het symbool voor burgerslachtoffers van oorlogsgeweld.

Lees de speech

25-11-2021

GRENSCRISIS

In het oudste bos van Europa dwalen honderden mensen. Vanuit Wit-Rusland werden ze de Poolse grens overgeduwd, vaak zelfs letterlijk geslagen. Ze zijn doodsbang om opnieuw teruggestuurd te worden. Maar hoe overleef je wolven, moerassen, een gebrek aan eten en drinken, en bittere kou? 

Lees de column

02-11-2021

EENZAAMHEID

Op de eerste de beste reis die ik, dubbel gevaccineerd en al maakte toen het weer kon, kwam de eenzaamheid, de radeloosheid, uitzichtloosheid en pijn van de vluchtelingen die al jaren vastzitten tussen het ongedierte op het Griekse eiland Samos, keihard binnen.

Lees de column

12-07-2021

HANDIGE HARRIES

‘Never waste a good crisis’. Dat hebben sommigen onder ons ter harte genomen. Een handvol inmiddels fonkelnieuwe miljonairs vergaarde een fortuin tijdens de coronacrisis. Ze zijn in goed gezelschap. In elke oorlog weten de handige harries precies waar het grote geld te verdienen valt, schrijft Tineke in haar column.

Lees de column

02-07-2021

FRONTLINIE

"Achter, naast en zelfs pal óp de frontlinie proberen mannen, vrouwen en kinderen, wanhopig op de vlucht voor al het geweld, het vege lijf te redden." Lees de column van onze directeur Tineke Ceelen.

Lees de column

20-06-2021

WERELDVLUCHTELINGDAG

Tineke Ceelen verwondert zich over het gebrek aan draagvlak voor hulp aan vluchtelingen. Op Wereldvluchtelingendag (20 juni) doet ze een klemmende oproep om niet weg te kijken van mensen in nood.

Lees de column

06-05-2021

KARA TEPE: WAAR DE BEWONERS MENSELIJK BEHANDELD WERDEN EN DE HOOP LEEFDE

Afgelopen week werden de bewoners onder dwang verhuisd naar Moria-2. De poorten van Kara Tepe zijn voorgoed gesloten.

Lees de column

25-03-2021

VERLIES, TRAUMA, VERDRIET, PIJN. OPNIEUW.

Metershoge vlammen, vele tinten roodgekleurde lucht en dikke pakken pikzwarte rookwolken. Angstige mensen met hun kinderen in hun armen en wat schamele bezittingen op hun rug, rennend voor het vuur in een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld, Cox’s Bazar in Bangladesh.

Lees de column

15-03-2021

HERINNERINGEN

De oorlog in Syrië duurt dit jaar 10 jaar. Ik zie het bloed, het verdriet, de pijn, de kou, de eenzaamheid, de kinderen en vraag u waar u staat, als de nood aan de mens komt.

Lees de column

13-2-2021

WINTERPRACHT

Vannacht daalde de temperatuur op Lesbos naar net boven het vriespunt. Dat geldt dus ook voor binnen in de tenten. De uitgedeelde kacheltjes doen het niet, omdat de generatoren onvoldoende elektriciteit leveren voor al die gezinnen. De stoppen vliegen er onmiddellijk uit zeg maar.

Lees de column

4-2-2021

PETRUS

Voor dag en dauw belt een woedende meneer. Hij is des duivels vanwege mijn uitlatingen op twitter over een verworpen motie over Neerlands steun aan mensen die onder afschuwelijke omstandigheden opgevangen worden in Griekenland. 

Lees de column

26-1-2021

Relschoppers

De bevolking is woedend, zoveel is wel duidelijk.

Lees de column

2-12-2020

Volhouden

‘Hoe hou je het toch vol?’ Een veelgestelde vraag die direct ook een oordeel velt over de zwaarte van ons werk.

Lees de column

12-10-2020

Laura H. of Maha

"Maha is slechts één van vele Jezidi’s die van haar familie gescheiden werd door terreurgroep IS en van haar moeder gescheiden bleef omdat procedures, formulieren, bewijsdocumenten, openingstijden en lockdowns in de weg staan."

Lees de column

14-7-2020

Een lintje

''Eigenlijk heeft de Koning via mij 79.5 miljoen gevluchte mannen, vrouwen en kinderen in het zonnetje gezet. Ik heb mijn Koninklijke onderscheiding dan ook direct aan hen opgedragen. Ik deel het lintje graag met bijna 80 miljoen mensen. Prachtig."

Lees de column

10-6-2020

Glasscherven op het tuinhek

''De keus voor maatregelen die je leven beschermen door vrijheden in te leveren, is, ik constateer, veel makkelijker dan onbevangen terug te keren naar de vrijheid. Maakt niet uit wat de kranten schrijven of het RIVM zegt. Mij krijg je voorlopig met geen 10 paarden het vliegtuig in.''

Lees de column