Vier maanden later: onze hulp in Libië 

Vier maanden geleden zorgde de verwoestende storm Daniel voor gigantische overstromingen en liet een spoor van vernieling achter in het oosten van Libië. De hulp die na de ramp op gang kwam is in volle gang.

Luchtfoto van verwoesting van de stad Derna na overstromingen in september 2023.
© REUTERS

Vooral Derna is hard geraakt: de havenstad is voor een kwart weggevaagd door water en modder. Een vloedgolf sleurde veel mensen mee de zee in. Duizenden mensen stierven en meer dan 45.000 mensen zijn ontheemd.

De gevolgen van de storm zijn nog steeds niet te overzien. Er wordt nog steeds puingeruimd en vermisten geregistreerd. Vanwege de politiek onstabiele situatie is de verwachting dat dit nog lang zal duren.

Teams van onze partner IRC helpen tot op de dag van vandaag om getroffenen te ondersteunen. In de eerste drie maanden hebben we ruim 6.300 mensen van levensreddende hulp voorzien.

medische zorg, bescherming en voorlichting

Het project loopt nog tot half maart 2024. Welke hulp verlenen we in Libië?

  • Medische screenings, consultaties, behandeling en verwijzingen via mobiele medische teams aan meer dan 7.250 patiënten in 4 gezondheidsfaciliteiten en 1 ziekenhuis.
  • Consultaties en behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (door 6 psychiaters en 8 psychologe) aan 247 kinderen en 391 volwassenen.
  • We zorgen voor medicijnen, farmaceutische producten, medische apparatuur om ervoor te zorgen dat gezondheidscentra goed bevoorraad zijn.
  • We onderhouden 7 ambulances in het getroffen gebied. We geven gezondheidsvoorlichting en activiteiten aan meer dan 4.900 personen.
  • Emergency Hotline, beheerd door twee verplegers, voor goede toegang tot gezondheidszorg voor de getroffen bevolking.
  • We delen 300 noodhulppakketten uit met onder meer matrassen, dekens, huishoudelijke en sanitaire artikelen.

Stichting Vluchteling
English
sluit