Een halfjaar na storm Daniël: ‘Ik probeerde te redden wat ik kon’

Precies een half jaar geleden richtte storm Daniël grote schade aan in het noordoosten van Libië. Noodhulp werd direct opgestart. Wij spraken met Majduldeen Alhlafi, hulpverlener bij onze partner IRC, die als een van de eerste hulporganisaties ter plekke aanwezig was om noodhulp te verlenen in het gebied.

foto vanuit de lucht van weggevaagde stad Derna na storm Daniel in Libie
© Reuters

Majduldeen Alhlafi is medisch teamleider voor het IRC in Libië. Zijn team ondersteunt basisgezondheidscentra met medische benodigdheden en geeft trainingen voor medisch personeel in Shahat, een stad in het getroffen gebied. Hij was getuige van de verwoesting en de wanhoop die veroorzaakt werden door de storm. 

Een post-apocalyptische wereld

Op het moment dat de storm over het noordoosten van Libië raasde, zat Alhlafi te werken in de kelder van zijn huis in Al Bayda, een stad op zo’n 100 kilometer afstand van Derna. ‘Water kwam door de ramen naar binnen. Toen braken de deuren door en stroomde het water als een waterval de kelder in,’ vertelt hij. ‘Het water kwam tot mijn middel. Ik probeerde te redden wat ik kon.’

Als hij een dag later hoort over de ernst van de situatie in Derna, besluit hij ernaartoe te gaan. Wat hij aantreft kan hij haast niet omschrijven.

Het was een post-apocalyptische wereld: het zeewater was bruin door de aardverschuiving, overal lagen meegesleurde auto’s. Complete wijken die ik goed kende waren van de kaart geveegd.

Majduldeen Alhlafi

In het eerste stadium was het voor Alhlafi en zijn team van groot belang om stabiliteit voor getroffenen terug te brengen. ‘Scholen moeten worden gerepareerd zodat kinderen een idee krijgen van hoe het leven was vóór de storm. Zorgcentra moeten 24/7 open zijn om essentiële zorg te kunnen bieden aan mensen in nood. Mensen moeten toegang hebben tot mentale zorg, omdat het op dit moment onmogelijk is om aan iets anders te denken dan aan de ramp die heeft plaatsgevonden.’ 

Wat hebben we bereikt?

Om de situatie te helpen verlichten is de Dutch Relief Alliance een noodhulpactie gestart, waaraan CARE Nederland, Cordaid, Terre des Hommes en Stichting Vluchteling meedoen. Teams van onze partner IRC helpen tot op de dag van vandaag om getroffenen te ondersteunen. Hulp bestaat uit medische zorg en medicijnen, onderhouden ambulances, verstrekken van contant geld aan getroffen huishoudens, het verzorgen van onderdak en het uitdelen van hulppakketten.


Stichting Vluchteling
English
sluit