Kwart miljoen euro voor noodhulp in Libië

Stichting Vluchteling stelt uit haar noodhulpreserves per direct een kwart miljoen euro beschikbaar voor hulp aan slachtoffers van de overstromingen in het oosten van Libië, als gevolg van storm Daniel.

Sabrine Ferhat Bellil, die zei dat ze haar broer, zijn vrouw en 5 van zijn kinderen verloor toen de dodelijke storm haar stad trof, reageert tussen het puin naast het verwoeste huis van haar broer, waar ze hoopt hun lichamen te vinden om te begraven, in Derna, Libië 17 september 2023.
© REUTERS/Zohra Bensemra

Gisteren startten we ook al een inzamelingsactie. De Libische Rode Halve Maan schat in dat er zo’n 50.000 mensen door het noodweer ontheemd zijn geraakt. Daarnaast zijn er 5.200 doden en worden duizenden mensen vermist.

Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers. Het is heel ingewikkeld om goede informatie uit het rampgebied te krijgen. We zijn keihard bezig om de slachtoffers zo snel mogelijk te helpen. Daarom hebben we meteen 250.000 euro beschikbaar gesteld en staat Giro 999 open voor iedereen die de Libiërs wil helpen.

Portretfoto van Benoit de Gryse Benoit de Gryse, hoofd programma’s van Stichting Vluchteling

GROOT TEKORT AAN ALLES  

Ter plekke is door onze partner Intersos onderzoek gedaan naar de grootste noden.  Er is een schrijnend tekort aan alles: voedsel, drinkwater, medische voorzieningen, hygiëneartikelen.

We bereiden ons voor op een moeilijke noodhulpoperatie en zullen in eerste instantie bijdragen aan het uitdelen van noodhulppakketten. 

Met het beschikbaar gestelde geld zorgen we voor onder meer drinkwater, voedsel en basisbehoeften als sanitaire middelen en kookgerei. Ook kijken we naar medische eerste hulp en de behandeling van chronisch zieken.


Stichting Vluchteling
English
sluit