Coronavaccinatie in Nigeria van start: “Zij niet veilig, wij niet veilig”

De eerste prikken zijn gezet! Stichting Vluchteling en haar partner Intersos ondersteunen sinds maart het internationale COVAX-vaccinatieprogramma in Nigeria, een initiatief dat in de wereldwijde race voor coronavaccins garandeert dat ook armere landen, en vluchtelingen en ontheemden, beschermd worden tegen het coronavirus.

Coronavaccinatie in Nigeria bij persoon van Intersos

COVAX IN NIGERIA

Terwijl rijke landen massaal coronavaccins opkopen, vallen armere landen, waaronder Nigeria, vaak buiten de boot, met alle gevolgen van dien. In de coronapandemie geldt dat niemand veilig is, tenzij iedereen dat is. Vanuit die gedachte werd COVAX, oftewel ‘COVID-19 Vaccines Global Access’, geboren: een internationaal initiatief van o.a. de Wereld Gezondheid Organisatie dat ervoor zorgt dat ook armere landen, en vluchtelingen en ontheemden, toegang krijgen tot coronavaccins.

Nigeria is een van de landen dat via COVAX maar liefst op 42 miljoen coronavaccins kan rekenen. Hiermee kan het land in 2021 een vijfde van de populatie beschermen tegen het coronavirus. Hoognodig, gezien Nigeria momenteel wordt geteisterd door een tweede golf van coronabesmettingen.

Nu komt het erop aan dat we echt solidair zijn, met iedereen, overal ter wereld. Voor hen, en voor ons dus ook. Zij niet veilig, wij niet veilig.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

Stichting Vluchteling ondersteunt, in samenwerking met haar partner Intersos, het COVAX-vaccinatieprogramma in Nigeria, waar we actief zijn in de districten Bama, Ngala en Maiduguri, in de staat Borno. Aankomende drie maanden zullen ruim 12.500 mensen gevaccineerd worden.

Gezondheids- en eerstelijnswerkers krijgen het vaccin als eerste. Onze partner, Intersos, is direct verantwoordelijk voor de uitvoering van de vaccinaties, de betrokkenheid van de gemeenschap en het beheer van de koudeketen. Het Ministerie van Gezondheid van de staat Borno en lokale autoriteiten zullen hier op toezien.

Om te garanderen dat het COVAX-vaccinatieprogramma de aankomende maanden optimaal uitgerold wordt, stelt Stichting Vluchteling per direct fondsen beschikbaar voor de aanstelling van noodzakelijk personeel en essentieel apparatuur:

  • Aanstelling van een COVAX-vaccinatiemanager, logistiek medewerker en een informatiemedewerker
  • Aanlevering van koudeketens op zonne-energie en vaccindragers
  • Computer

ZORGWEKKENDE CIJFERS

Wereldwijd zijn meer dan 128 miljoen corona besmettingen vastgesteld. Ook vluchtelingen worden hier hard door geraakt. We maken ons grote zorgen om hun lot. In veel landen waar wij werken komt corona namelijk bovenop andere problemen zoals honger, droogte of oorlog en conflict. Met onze hulp proberen we het ergste te voorkomen. Zo’n 360.000 vluchtelingen in 17 landen hebben onze coronahulp tot nu toe ontvangen. Meer weten? Bekijk ons coronadossier.


Stichting Vluchteling
English
sluit