Petr en Anna bieden vluchtelingen een veilig thuis in Moldavië

Het is een van de armste landen van Europa. Maar Moldavië speelt een grote rol in het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Moldavië heeft 2,6 miljoen inwoners, maar vangt naar schatting honderdduizend vluchtelingen uit Oekraïne op.

Portretfoto van Petr en Anna in Moldavië

Een warm welkom

Petr Iamboglo (69) uit Cioc-Maidan, een dorp in het zuiden van Moldavië, heeft aan het begin van de oorlog zelf onder een tafel, op de grond geslapen. Dat kon hem niks schelen. Hij en zijn vrouw Anna (65), wilden gewoon iedereen helpen die op de stoep stond. Op een gegeven moment woonden er maar liefst zestien mensen in hun huis.

Naar schatting wordt 80% van de Oekraïense vluchtelingen in Moldavië opgevangen door Moldavische gastgezinnen. Ze verblijven bij familie of vrienden. Dat is ook het geval bij deze familie. Totdat de oorlog uitbrak, hadden de drie volwassen zoons van Petr en Anna een succesvol leven in de havenstad Odessa. Toen de oorlog uitbrak zijn ze halsoverkop samen met hun vrouwen en kinderen naar Moldavië gevlucht en direct ingetrokken bij hun ouders.

“Ineens zaten we met veel mensen boven op elkaar. Niemand kon slapen, iedereen was bang.” vertelt Anna. “De hele dag werd het nieuws gevolgd. Emotioneel was dat een hele zware periode. We dachten dat de oorlog maar een maand of twee zou duren.”

Financiële steun voor mensen in nood

Moldavië is het armste land in Europa. En daarom krijgt iedereen die in zijn eigen huis mensen opvangt en zelf weinig geld heeft, hiervoor een financiële vergoeding. Dit wordt geregeld door People in Need, een partnerorganisatie van Stichting Vluchteling. Anna en Petr zijn blij met het geld. Absoluut. “Maar als je zoveel mensen in huis hebt, die ook allemaal niks hebben, is dat geld natuurlijk ook weer zo op. Aan eten, drinken, wasmiddelen, luiers, stroom en een hoge energierekening.”

Inmiddels wonen er nog maar één zoon met zijn vrouw en kind én twee kennissen bij Petr en Anna. De rest is óf terug naar Oekraïne of doorgereisd naar andere landen in Europa. En wat als er straks weer nieuwe mensen op de stoep staan? Anna: “Wat er ook gebeurt, wij zullen mensen een veilig thuis blijven bieden. Wij gaan door totdat we er zelf bij neervallen.”

Onze lokale collega’s zijn binnen de kortste keren gestart met het verlenen van noodhulp, via People in Need ontvingen 4.000 gastgezinnen in 15 districten onze cash noodhulp.


Stichting Vluchteling
English
sluit