header-landenpagina-DRC-vrouwenvluchten1-stichtingvluchteling

DR Congo telt het hoogste aantal ontheemden in Afrika

De Democratische Republiek Congo kampt al ruim twintig jaar met gewapend conflict, voedseltekorten en epidemieën. Miljoenen Congolezen zijn ontheemd, lijden honger en zijn ernstig getraumatiseerd. Ruim 19 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp. DR Congo staat bekend als een van de meest complexe humanitaire drama’s ter wereld. Kijk niet weg!

Kritieke noodtoestand

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 kent DR Congo een lange geschiedenis van oorlog en geweld. Na jaren van politieke en economische neergang, woedde er van 1998 tot 2002 een oorlog met grootschalig (seksueel) geweld. Ook vandaag de dag zijn er veel gewapende groepen actief die duizenden levens ontwrichten, angst zaaien en verwoesting veroorzaken.

In mei is de noodtoestand uitgeroepen in twee provincies in het oosten van het land om het geweld een halt toe te roepen. Toch zijn er sindsdien nog verschillende aanvallen door gewapende groepen geweest. Het aanhoudende geweld zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen en massaal op de vlucht slaan.

Ondanks vredesonderhandelingen, enige economische vooruitgang en kleine verbeteringen op het gebied van onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen, zijn grove mensenrechtenschendingen, de inzet van kindsoldaten en verkrachting van vrouwen aan de orde van de dag. Gevechten over natuurlijke rijkdommen, waaronder kobalt, koper, diamant, coltan en goud, zorgen voor dubbele kopzorgen. Daarnaast laaien ziekten als mazelen, cholera, malaria, ebola en corona op. Kritiek, gezien de Congolese gezondheidszorg ernstig verzwakt is door conflict.

De DR Congo staat hoog op de lijst van vergeten humanitaire crises waar sprake is van massale ontheemding. Stichting Vluchteling kijkt niet weg van deze mensen die door de buitenwereld vergeten dreigen te worden. Samen met onze lokale en internationale partners, met wie we dagelijks in contact staan, bieden we de meest kwetsbaren noodhulp. Hulp die het verschil maakt!
Kees Ton en Anne Souwman, programmamedewerkers Stichting Vluchteling

De harde realiteit

  • Ondanks de rijkdom aan grondstoffen, behoort DR Congo tot een van de armste landen ter wereld

  • DR Congo is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld wat betreft levensverwachting, onderwijs en levensstandaard

  • Ruim 19 miljoen Congolezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, naar schatting van de VN

  • 5 miljoen mensen zijn binnen de eigen grenzen op de vlucht; 1 miljoen mensen zijn het land ontvlucht

  • 1 op de 3 Congolezen heeft niet genoeg te eten: 27 miljoen mensen, waarvan 3 miljoen kinderen

  • Slechts 43% van de bevolking in DR Congo heeft toegang tot drinkwater; 29% tot sanitaire voorzieningen

  • 5,1 miljoen Congolezen hebben geen fatsoenlijk onderdak

Kijk niet weg van DR Congo!

Voor veel Congolezen op de vlucht, is het nu of nooit. Wij kijken niet weg van de miljoenen mensen in nood. Al sinds de jaren ’90 verlenen we levensreddende noodhulp in de DR Congo. We focussen ons op urgente gezondheidszorg, bescherming, onderwijs en economisch welzijn. 

Zo steunen wij sinds 2010 de Panzi Stichting van Dr. Denis Mukwege met de financiering van medische zorg en psychosciale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld. In Zuid-Kivu helpen we samen me IRC kwetsbare vrouwen en kinderen. Met CAJED, helpen we in Noord-Kivu ontheemde en teruggekeerde kinderen en hun families op het gebied van onderwijs en economisch welzijn en staan we slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in mei bij.

In Tanganyika, waar de veiligheidssituatie gelukkig wat is verbeterd, helpen we samen met onze partner CDJP terugkeerders en ontheemden door aan hun toekomst te bouwen en verhoudingen tussen gemeenschappen te verbeteren die voorheen op gespannen voet stonden met elkaar.

Samen zijn we er voor de mensen in Congo. Elk leven is er één. Kijk niet weg en help mee!