Burkina Faso: recordaantal mensen op de vlucht

De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. De aanvallen door jihadistische groepen in Burkina Faso worden frequenter en gewelddadiger, waarschuwen de VN. Een recordaantal mensen ontvlucht het geweld, zowel in eigen land als over de grenzen heen.

3,5 Miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld. Kijk niet weg!

Recordaantal vluchtelingen

Aangezien de aanvallen op burgers en veiligheidstroepen onverminderd doorgaan, wordt die trend niet snel gekeerd. In de eerste helft van dit jaar vluchtten 237.000 mensen naar andere delen van Burkina Faso - een forse stijging vergeleken met de 96.000 in de tweede helft van 2020.

Sinds januari zijn meer dan 17.500 mensen naar buurlanden gevlucht, bijna een verdubbeling van het totale aantal vluchtelingen uit het land in een half jaar.

Volgens nieuwe cijfers van de Burkinese regering zijn in iets meer dan twee jaar tijd meer dan 1,3 miljoen mensen- of 6 procent van de bevolking - hun huizen ontvlucht.

De harde realiteit

  • Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld.
  • Toenemend geweld heeft 1,3 miljoen mensen op de vlucht gejaagd, dat is ongeveer 6% van de bevolking..
  • In de eerste helft van 2021 sloegen er 237.000 mensen op de vlucht in eigen land, een verdubbeling ten opzichte van de tweede helft van 2020
  • De voedselsituatie in veel onveilige delen van Burkina Faso is kritiek, er zijn voedseltekorten en ongeveer 15% van de 20 miljoen inwoners heeft voedselhulp nodig.
  • Maar liefst 60% van alle vluchtelingen in Burkina Faso is nog kind.
  • Nu al hebben naar schatting 3,5 miljoen Burkinezen humanitaire hulp nodig. 

Kijk niet weg van Burkina Faso!

De economische gevolgen van corona treffen een door toenemend geweld geteisterd Burkina Faso. De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Wij kijken niet weg van de miljoenen mensen in nood.

 Al sinds jaar en dag verlenen we levensreddende noodhulp in het West-Afrikaanse land. We focussen ons op medische zorg, gezonde voeding en toegang tot water en sanitaire voorzieningen.

Samen zijn we er voor de mensen in Burkina Faso. Elk leven is er één. Kijk niet weg en help mee!