header-themapagina-onderdak-somalie-stichtingvluchteling

Onderdak

Onderdak is een van de eerste levensbehoeftes van mensen op de vlucht. Maar de tijd dat alle vluchtelingen in een tent in een vluchtelingenkamp bivakkeren, is voorbij. Stichting Vluchteling helpt vluchtelingen bij het regelen van onderdak – nieuwe stijl.

Onderdak

Onderdak is cruciaal voor de bescherming en veiligheid van mensen op de vlucht. Maar de aard van vluchtelingencrises verandert, en de behoeftes van vluchtelingen veranderen mee. Voorheen werden bijna alle vluchtelingen opgevangen in vluchtelingenkampen, waar ze woonden in tenten. Nu woont meer dan 60% van de vluchtelingen en 80% van de ontheemden in dorpen en steden.

Deze stedelijke vluchtelingen· proberen op eigen houtje een bestaan op te bouwen. Ook zij hebben behoefte aan humanitaire hulp, maar in een vorm die past bij hun nieuwe leefomgeving.

Wat doet Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling helpt stedelijke vluchtelingen met cashhulp. In plaats van standaard noodhulppakketten en tenten, geven we kwetsbaarste mensen een klein geldbedrag dat ze kunnen gebruiken voor datgene wat ze acuut nodig hebben, zoals onderdak. Zo stimuleren we tegelijk de lokale economie.

Daarnaast blijven we mensen in vluchtelingenkampen helpen met onderdak door noodhulppakketten te verstrekken met tentzeil. Ook zorgen wij dat vluchtelingen hun onderkomens kunnen inrichten met dekens en matrassen en dat ze toegang hebben tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.