Ondanks dat noodhulp aanwezig is, is het dus niet vanzelfsprekend dat hulpverleners vluchtelingen en ontheemden daadwerkelijk kunnen bereiken door de vele obstakels. Project Frontline bedenkt oplossingen om mensen in nood toch te bereiken.
Met ons unieke project “Frontline” verbeteren we de humanitaire toegang door hulpverleners in de frontlinie te adviseren, trainen en bij te staan. Daarnaast delen we de verworven kennis met andere noodhulporganisaties zodat ook zij meer toegang kunnen krijgen.
Toegang tot mensen in nood staat altijd voorop, ongeacht wie de macht heeft in een bepaald gebied. Om toegang te krijgen tot een gebied gaan wij niet alleen in gesprek met nationale overheden. Ook onderhandelen we met gewapende groepen. Bij deze onderhandelingen staan de principes van humaniteit en, onpartijdigheid voorop, wij kiezen geen kant maar doen alles om de mensen die het meest in nood verkeren te helpen ongeacht religie, sekse, geaardheid, politieke voorkeur.
Uiteindelijk is het belangrijk dat alle partijen Stichting Vluchteling en haar uitvoerende partners kennen, weten wat wij doen en waarom. Dat kost tijd en moeite, maar door aan de vertrouwensband te werken, lukt het ook om effectieve hulpprogramma's aan te bieden en uit te voeren. Momenteel zijn we actief in Burkina Faso, Jemen, Centraal Afrikaanse Republiek, Nigeria, Niger, Mali, Colombia, Venezuela, Syrie en Irak.