Curaçao

Miljoenen Venezolanen op de vlucht

Miljoenen mensen hebben Venezuela verlaten, alles achterlatend. De sociaaleconomische en politieke onrust heeft de levens van grote aantallen Venezolanen verwoest. Naar schatting hebben zo'n 22.000 Venezolanen toevlucht gezocht op Curaçao, waar ze veelal ongedocumenteerd verblijven en opnieuw tegen veel problemen aanlopen. 

Factcheck

161.000 inwoners
161.000 inwoners
Opvang voor
Opvang voor
22.000 Venezolaanse vluchtelingen
Start hulpverlening
Start hulpverlening
2018

Wat is er aan de hand?

De meeste vluchtelingen die op Curaçao arriveren, hebben geen geldige verblijfsstatus, waardoor ze geen recht hebben op toegang tot basisgezondheidszorg. Het gebrek aan zorg leidt vaak tot levensbedreigende situaties die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden door regelmatige controles; denk aan patiënten met diabetes, hypertensie, maar ook zwangerschappen en vroege behandeling van wonden en infecties.

De coronapandemie zorgt daarnaast voor dubbele kopzorgen. Niet alleen zet de toename in spoedeisende hulp de zorg verder onder druk, ook kampt het eiland met economische problemen. Velen zijn hun baan kwijtgeraakt door de coronamaatregelen, lockdowns en weinig toerisme. Voedselhulp, zowel voor de lokale bevolking als de vluchtelingen en migranten, werd een noodzaak.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling ondersteunt de medische kliniek van Fundashon Salú pa Tur voor ongedocumenteerde vluchtelingen, meerendeels uit Venezuela. Deze kliniek biedt reproductieve gezondheidszorg, kraamzorg, en moeder en babyzorg omvatten, maar vluchtelingen kunnen er ook terecht voor vaccinaties, anticonceptie, laboratorium onderzoek, hiv zorg, en psychologische ondersteuning.

 

Gerelateerde projecten

Gezondheidszorg voor ongedocumenteerde Venezolaanse vluchtelingen

Gezondheidszorg voor ongedocumenteerde Venezolaanse vluchtelingen

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.