Sixto: “Zonder de kliniek had ik geen kans van slagen”

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn de afgelopen jaren zeker 7 miljoen Venezolanen hun geboorteland ontvlucht, wat dit een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld maakt.

Portretfoto van man (Sixto) bij muurschildering

Curaçao, dat op zo’n 70 km van de Venezolaanse kust ligt, is een van de landen waar Venezolanen naartoe vluchten. Naar schatting leven er 22.000 Venezolanen zonder verblijfspapieren op het eiland. Stichting Vluchteling ondersteunt hier de kliniek Salú pa Tur voor vluchtelingen uit Venezuela.

In 2014 ontvlucht Sixto samen met zijn broer Venezuela. Geen werk, geen geld, de situatie totaal uitzichtloos. We ontmoeten hem bij het enige winkelcentrum in Willemstad. Hij doet daar kleine klusjes, werk wat hij kan doen binnen de fysieke beperkingen die hij heeft. Zijn hand en been functioneren nog niet zoals hij wil.

Vorig jaar raakte Sixto betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en ving de zware klap op met een buiktrauma, een beenbreuk op acht plekken en een hand die niet meer functioneert. Hij moest acht operaties ondergaan en vijf maanden revalideren.

Portretfoto van man met rode pet op

Sixto spreekt rustig en beheerst: “Ik ontving zoveel steun van Salu Pa Tur. De thuiszorg, de fysiotherapeut, de medicatie, de po stoel, krukken en het verhoogde bed zijn allemaal bekostigd door Salu Pa Tur. Zonder de kliniek had ik geen kans van slagen”.

Inmiddels zijn we bij een knalgroen huis aangekomen. Van de buitenkant oogt het huis van Sixto idyllisch en uitnodigend. Maar schijn bedriegt. Binnen komt de schimmellucht je tegemoet. Op sommige plaatsen in het huis is er geen plafond, het is vochtig en de keuken is haar naam niet waardig. Maar liefst 450 Antilliaanse gulden moet hij maandelijks voor de bouwval ophoesten. Maar hij heeft zijn plek.

Over kliniek Salú pa Tur

Op Curaçao ondersteunen we sinds 2019 een kliniek waar Venezolaanse vluchtelingen terecht kunnen. Deze medische kliniek maakt medische zorg voor duizenden Venezolanen zonder papieren beschikbaar. De kliniek biedt reproductieve gezondheidszorg, kraamzorg, moeder- en babyzorg, maar vluchtelingen kunnen er ook terecht voor vaccinaties, met chronische aandoeningen en voor laboratoriumonderzoek, hiv zorg, en psychologische ondersteuning.


Stichting Vluchteling
English
sluit