Bijna 950.000 Rohingya zijn door geweld en discriminatie gevlucht van Myanmar naar Bangladesh. Het overgrote deel wordt opgevangen in 33 vluchtelingenkampen van Kutupalong en Nayapara in Cox's Bazar. 23 van de 33 kampen zijn geclusterd in het Kutupalong Balukhali kamp, dat is uitgegroeid tot een van de grootste kampen ter wereld.
De Rohingya is een bevolkingsgroep uit buurland Myanmar, die in hun eigen land niet als officiële inwoner wordt erkend. Een grootschalige gewelds- en zuiveringscampagne van het Myanmarese leger zorgde er in 2017 voor dat honderdduizenden Rohingya zijn gevlucht naar het Cox’s Bazar district in Bangladesh, waar zij in inderhaast ingerichte kampen werden ondergebracht.
Het enorme aantal vluchtelingen legt grote druk op Bangladesh en op de bestaande voorzieningen en lokale economie van Cox's Bazar. De omstandigheden in de overvolle en onhygiënische vluchtelingenkampen zijn slecht, ook vanwege de beperkte mogelijkheden op scholing en werk. De toch al slechte omstandigheden van Cox’s Bazar zijn verergerd door de economische gevolgen van corona. Vijf jaar na het begin van de crisis is er nog steeds geen duurzame oplossing in zicht, en blijft deze crisis een van de grootste ter wereld.
De Rohingya wordt al langere tijd onderdrukt in Myanmar. De Rohingya verblijven in de noordwestelijke Rakhine State en worden niet als staatsburgers erkend in Myanmar. Zij hebben daardoor weinig tot geen rechten en leven onder sterke restricties. De spanningen tussen de Rakhine bevolking en Rohingya zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk tot uitbarsting gekomen, te beginnen in 2012. Sinds 2017 zijn meer dan 750.000 Rohingya naar Cox’s Bazar in Bangladesh gevlucht, nadat Rohingya milities politieposten van het Myanmarese leger aanvielen. Het leger sloeg hard terug en gebruikte daarbij veel geweld.
Door de plotselinge toename aan mensen op zoek naar veiligheid en door een gebrek aan perspectief op veilige terugkeer naar Myanmar, is er sprake van een langdurige noodsituatie in Cox's Bazar. Het enorme aantal mensen in de kampen behoort tot de hoogste ter wereld. Door gebrekkige water- en sanitaire voorzieningen en de slechte hygiëne wordt gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Het grootste deel van de vluchtelingen bestaat uit vrouwen, kinderen en pasgeboren baby’s. Van goede zorg is geen sprake.
Tijdens het regenseizoen vormen overstromingen en landverschuivingen een bedreiging in de kampen. De vluchtelingen leven veel te dicht op elkaar, vaak op steile en onstabiele hellingen; een ander veiligheidsrisico is het uitbreken van grote branden.
De noden onder de gevluchte Rohingya blijven 5 jaar na de start van de crisis nog zeer hoog en Stichting Vluchteling doet in samenwerking met het IRC haar uiterste best om in de vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar de nodige hulp te verlenen.
In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie en de gezondheidsautoriteiten in Cox's Bazar is de toegang tot coronavaccinaties voor vluchtelingen en lokale inwoners sterk uitgebreid. Ook houden we een 24/7 kliniek operationeel in 1 van de kampen, waar bijna 32.000 Rohingya en Bangladeshi terechtkunnen voor medische, geestelijke en bevallingszorg.
We werken samen met lokale en internationale partners om de zorgcapaciteit voor de ernstig ondervoede kinderen te kunnen versterken en zetten wij ons in om levensreddende gezondheids- en beschermingsdiensten overeind te houden d.m.v. transport van kwetsbare groepen (ouderen, zwangeren, slachtoffers van seksueel geweld) naar de klinieken of ziekenhuizen met behulp van Rohingya vrijwilligers.
Scroll naar beneden voor de lopende projecten in Bangladesh.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.