header-landenpagina-Kameroen-vrouw-dragen-spullen-stichtingvluchteling

Kameroen

Geteisterd door geweld

Ook in Kameroen raken nu veel mensen ontheemd door de terreur van Boko Haram. Tegelijk vangt het land grote aantallen vluchtelingen op uit de buurlanden. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC verlenen noodhulp aan ontheemden en vluchtelingen.

Factcheck

22,3 miljoen inwoners
22,3 miljoen inwoners
354.000 Kameroense vluchtelingen*
354.000 Kameroense vluchtelingen*
177.000 ontheemden*
177.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Kameroen lijdt onder het toenemende geweld van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Tegelijk vangt het vluchtelingen op uit Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek. Er is een tekort aan voedsel, drinkwater, onderdak en medische hulp. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) verlenen we humanitaire hulp aan ontheemden en de getroffen lokale bevolking in het noorden van Kameroen.

Kameroen is sinds 2015 in de greep van de grensoverschrijdende terreur van Boko Haram. Vooral de Far North-regio in het noorden, de armste en meest dichtbevolkte regio, heeft het zwaar te verduren. Daar zijn bijna 200.000 Kameroeners en ruim 85.000 vluchtelingen uit Nigeria op de vlucht voor het geweld van Boko Haram. Ook zijn er bijna 200.000 vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Zij zijn gevlucht voor de wrede burgeroorlog in eigen land.

De opvang van ontheemden en vluchtelingen is een zware belasting voor een land zo arm als Kameroen. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Natuurrampen komen geregeld voor en leiden soms tot regelrechte voedselcrises. 

Boko Haram

Boko Haram teistert het uiterste noorden van Kameroen sinds 2015. Deze islamitische terreurbeweging begon haar strijd voor een kalifaat in West-Afrika 6 jaar eerder in het noordoosten van Nigeria. Daar verliest ze terrein, met als gevolg dat Boko Haram actiever is geworden Tsjaad, Niger en het noorden van Kameroen.

In de Far North-regio van Kameroen valt Boko Haram dorpen en steden aan. Mensen komen om bij autobommen of worden willekeurig gedood. 

Humanitaire crisis Lake Chad Basin

Het geweld van Boko Haram veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied tussen Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen, een gebied dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

In de Far North-regio van Kameroen lopen naar schatting 1.4 miljoen mensen het risico niet genoeg te eten te hebben. De voedseltekorten ontstaan doordat landbouwgebieden en visrivieren onbereikbaar worden door het geweld van Boko Haram. Ook natuurrampen hebben geregeld een negatieve invloed op de voedselproductie. 

Humanitaire hulp hard nodig

In de Far North is een grote en groeiende behoefte aan humanitaire hulp. In de vluchtelingenkampen van de overheid is onvoldoende onderdak en water. Door het conflict zijn scholen vaak voor langere tijd gesloten, vooral in het noorden. Hierdoor kunnen zeker 150.000 kinderen tijdelijk geen onderwijs volgen.

Daarnaast lopen weeskinderen of kinderen die van hun ouders gescheiden zijn een steeds groter risico om gedwongen gerekruteerd te worden. Ook vrouwen zijn kwetsbaar. Zij hebben geregeld te maken met geweld en uitbuiting en kunnen financieel niet voor hun families zorgen.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. 

In Kameroen begonnen we ons werk eind 2015, samen met onze partner het IRC. Sindsdien hebben 96.000 mensen hulp ontvangen van Stichting Vluchteling en het IRC.

Wat doen we concreet?

Onze hulp in het noorden van Kameroen omvat de volgende activiteiten:

  • Cashhulp voor zwaar getroffen ontheemde families om in hun eerste levensbehoeftes te voorzien 
  • Het bouwen van nieuwe en het herstellen van bestaande watervoorzieningsystemen (putten, pompen) en sanitaire voorzieningen
  • Hygiëne-noodhulppaketten voor vrouwen en meisjes
  • Training aan vrijwilligers in gemeenschappen om goede voorlichting te geven over hygiëne en het voorkomen van ziektes
  • Psychosociale hulp en ondersteuning van slachtoffers van seksueel geweld 

Meer weten? Bekijk onze projecten in Kameroen.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde Projecten

Sanitaire voorzieningen voor vluchtelingen van Kameroen

Sanitaire voorzieningen voor vluchtelingen van Kameroen