Kameroen

Gewelddadige confrontaties

Kameroen is een vergeten crisis die miljoenen mensen treft. In het noorden voert Boko Haram vanuit Nigeria aanvallen uit. In het oosten worden honderdduizenden vluchtelingen uit  buurland Centraal Afrikaanse Republiek opgevangen. En in de Engelstalige regio sloegen ruim een half miljoen mensen op de vlucht voor gewapende groepen die met het leger strijden voor afscheiding. En natuurlijk is er nu ook nog corona.

Factcheck

26 miljoen inwoners
26 miljoen inwoners
435.000 vluchtelingen
435.000 vluchtelingen
uit CAR en Nigeria
1.000.000 ontheemden
1.000.000 ontheemden
op de vlucht in eigen land
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: januari 2021

Engelstalig Kameroen
Bijna 20% van de bevolking (5 miljoen mensen) van Kameroen is Engelstalig en woont in de twee Engelssprekende regio's Zuidwest en Noordwest. De Engelstalige en Franstalige delen van Kameroen werden verenigd in 1961 en de Engelstalige minderheid is sindsdien gemarginaliseerd, zowel in openbare instellingen als in staatsposities. Hoewel de grondwet van 1972 gelijke status aan zowel de Franse als Engelse taal gaf, groeide het sentiment binnen de Engelstalige bevolking dat de Franstalige bevolking politiek, economisch en sociaal beter vertegenwoordigd was.

De spanningen escaleerden in oktober 2016, toen Engelstalige advocaten en leraren begonnen te protesteren tegen de geringe Engelse taalbeheersing van rechters en onderwijzers afkomstig uit de Franstalige regio’s. De crisis verdiepte zich toen de Kameroense autoriteiten in november en december 2016 openbare demonstraties gewelddadig onderdrukten, wat leidde tot meer ontevredenheid.

Na de gebeurtenissen van eind 2016 kregen de Engelstalige regio's in Kameroen te maken met een gewapende opstand die in de loop van de tijd is geïntensiveerd. Het Kameroenese leger treedt soms met veel geweld op. Burgers zijn steeds meer het doelwit geworden, met grootschalige ontheemding tot gevolg. De crisis in de Engelstalige gebieden is de belangrijkste veiligheidsdreiging en politieke zorg in Kameroen geworden.

CAR & Boko Haram
Het conflict in de Centraal Afrikaanse Republiek heeft een negatieve invloed op Oost-Kameroen. De Kameroense regering worstelt om tegemoet te komen aan de behoeften van zowel vluchtelingen als haar eigen bevolking. Daarnaast blijven er militaire acties plaatsvinden tegen Boko Haram in de regio Far North van Kameroen, waar de situatie onveilig blijft. Het feit dat er drie ernstige humanitaire crises tegelijkertijd in het land voorkomen, bemoeilijkt het bieden van hulp aan bevolking en ontheemden.

Voedsel en bescherming

Voedsel is een van de meest cruciale behoeften. Geweld in de Engelstalige noordwest- en zuidwest-regio's heeft een negatieve invloed op de landbouwproductie. In heel Kameroen hebben 4,8 miljoen mensen voedselhulp nodig, vanwege structurele kwetsbaarheden, verergerd door ontheemding en onveiligheid. Bovendien versterkt de toename van het geweld en de daarmee gepaard gaande ontheemding de behoefte aan bescherming. Circa 3 miljoen mensen hebben behoefte aan bescherming, voornamelijk in de Engelstalige en Far North regio’s.

Gezondheid

Ruim 3,6 miljoen mensen hebben water-, sanitatie- en hygiëne hulp nodig. De activiteiten van gewapende groepen in de regio's noordwest en zuidwest maken toegang tot schoon drinkwater lastig. Dit verergert het risico op ziekten voor ontheemden en gastgemeenschappen. Toegang tot basisgezondheidszorg is een van de grootste problemen voor de ontheemden, die bloot staan aan een aanzienlijk risico op door water overgedragen ziekten. Ook zijn veel mensen getraumatiseerd geraakt door het geweld waaraan ze bloot staan.

Vrouwen & kinderen

68% van de ontheemden in de Engelstalige regio is vrouw. Het risico van op gender gebaseerd geweld, uitbuiting en seksueel misbruik neemt toe. Bovendien heeft het geweld een negatieve invloed op de toegang tot onderwijs. In de Engelstalige regio’s is 80% van de scholen gesloten. Dit verergert de kwetsbaarheid van kinderen, die het risico lopen op uitbuiting, kinderarbeid, tienerhuwelijken en ongewenste zwangerschap.

Humanitaire toegang in de Engelstalige conflictregio’s is moeilijk, vanwege de onvoorspelbare veiligheidssituatie, slechte wegen, reisbeperkingen en checkpoints

Het aanhoudende geweld zorgt voor een humanitaire crisis in Kameroen. Stichting Vluchteling biedt samen met haar uitvoerende partner Intersos directe hulp en bescherming aan ontheemden, terugkerende vluchtelingen en gastgezinnen. Wat doen onze team?

 • 1.000 hygiene pakketten voor kwetsbare vrouwen en meisjes; 
  met daarin maandverband, ondergoed, een lendendoek, een handdoek, een emmer, zeep en een plastic fluitje tegen onraad.

 • 1.000 kraampakketten voor zwangere vrouwen of net bevallen moeders; 
  met daarin babykleding, een deken, luiers, zeep, een schoudertas en slippers.

 • 15.952 pakketten met basisartikelen; 
  met daarin potten, een emmer, bekers, borden, klamboes en een slaapmat.

 • 100 kwetsbare ouderen aan hun situatie aangepaste hulpmiddelen zoals een wandelstok, een looprek, een bril, kleding of een matras.

Daarnaast geven we voorlichting om bewustzijn te creëren over mensenrechten en seksueel geweld.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

  Bekijk onze lopende projecten in Kameroen

  Psychosociale hulp voor kwetsbare bevolking in Meme en Fako in het zuidwesten van Kameroen

  Psychosociale hulp voor kwetsbare bevolking in Meme en Fako in het zuidwesten van Kameroen

  Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn in Kumba

  Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn in Kumba

   

  Lees meer nieuws

  Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
  22-10-2019
  Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
  Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'
  08-08-2019
  Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'
  Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld (en je hebt er nog nooit van hebt gehoord)
  06-08-2019
  Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld (en je hebt er nog nooit van hebt gehoord)